pospisz Opublikowano 3 Stycznia 2021 #51 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Właśnie z tą gwarancja jest najgorzej w Heitztechniku. Kocioł może i fajna konstrukcja wzorowana na kotlach włoskich ze średnim sterowaniem Bragera i sondą która nie do końca prowadzi proces spalania. Cytuj
Padrino Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor #52 Opublikowano 3 Stycznia 2021 @Gonzo19 serwis w razie problemów z ustawieniami lub awaria pieca:) Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 3 Stycznia 2021 #53 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Awaria kotła -ok ale ustawienia? Myślisz, że serwisant będzie siedział u Ciebie 1-2 miesiące aby poznać instalacje i całą resztę, aby ustawić Ci kocioł konkretnie pod Twoja instalację? Optymista. Serwisant Ci wklepie co ma w kajeciku zapisane a ty masz obserwować i zdać relacje za miesiąc, jak coś nie tak , to serwisant znów przyjedzie, wklepie nowe ustawienia , Ty zapłacisz, bo za darmo nie przyjedzie. A jak będziesz upierdliwy, to będzie Cie olewał. 1 2 Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Stycznia 2021 #54 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Napisałem że tłumaczy to brak możliwości podłączenia gazu z sieci . Do tej twojej podłogówki nie zastanawiaj się tylko montuj bufor . Ja bym rozważył na twoim miejscu pc . Cytuj
eliks Opublikowano 3 Stycznia 2021 #55 Opublikowano 3 Stycznia 2021 @Padrino a patrzyłeś na koszt HT One 15KW? Cytuj
Padrino Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor #56 Opublikowano 3 Stycznia 2021 @eliks HT ONE 15 cenowo coś taniej niż 20kw Cytuj
eliks Opublikowano 3 Stycznia 2021 #57 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Ale ile? Pytam się bo może będzie w cenie w/w kotłów już w zestawie z buforem. Cytuj
Padrino Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor #58 Opublikowano 3 Stycznia 2021 @eliks jutro przedzwonię zapytać. Tutaj inny HT Das Pell Lux GL 15kw pojemność wody 88litrow, zasobnik na pelet 190dm3 Cytuj
eliks Opublikowano 3 Stycznia 2021 #59 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Wszystko o tych kotłach jest na forum. Ten nie ma np. czyszczenia palnika. HT One 15KW na Allegro kosztuje koło 16000zl, ciekawe ile Ci zaproponują. Cytuj
Pablo555 Opublikowano 4 Stycznia 2021 #60 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Witam. Tak się składa że użytkuję biawara 12 kW w nowym domu z poddaszem użytkowym 95 m użytkowej + garaż. I w tym domu ten kocioł nie ma za bardzo co robić, tylko się rozpala i po kilkudziesięciu minutach wygasza. Zużycie pelletu za grudzień to równe 15 kg na dzień więc wychodzi na to, że kocioł wykorzystywany jest średnio w ok 25%. Uważam więc, że spokojnie obleci dom wskazany przez autora wątku. Być może złapie zadyszkę w jakiejś krytycznej sytuacji. W żadnym razie nie pakowałbym się w jakieś 20 kW. Osobiście brał bym tego biawara bo widać, że to solidny kocioł z dość upierdliwym wyciąganiem palnika. Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 5 Stycznia 2021 #61 Opublikowano 5 Stycznia 2021 HT ONE - jak sama nazwa wskazuje jest napakowany tak, że wszystko jest w kotle. Po co? Jak masz kotłownie 1,20x1,20metra - to ma sens i PO TO ZOSTAŁ STWORZONY - jeśli większa - to tego sensu nie ma. Co do bufora, kotła itd - bufor przy pellecie fajna rzecz - fajnie się ją liczy ale z praktyki wychodzi, że taki 300l to cena / jakość / miejsce / akceptowalny poziom kosztów. Jak masz zamontować sprzęgło za 400-500 zł to bufor 300L kosztuje z 1300 - do przełknięcia. Poza tym to jeszcze taki gabaryt, że go w drzwiach zmieścisz. Jak jest problem z miejscem to ładujesz sprzęgło pojemnościowe z Galmeta chociaż ze 80-140 litrów - nie potrzebujesz wtedy sterowania buforem - traktujesz to jak zwiększenie pojemności wodnej kotła. Cudów to nie zdziała, ale lepsze to niż nic - cenowo też nie zabija - kosztuje do 800 zł, można to powiesić na ścianie i idzie to wcisnąć gdy mniej miejsca. W praktyce lepiej kupić kocioł 12-15kW + bufor nawet 300L - tylko z wymiennikiem wygodnym w czyszczeniu dla danej osoby (jeden woli półki bo nie ma miejsca się czołgać z boku, inny może czyścić z góry itp) i dużym koszem na pellet. Takiego zestawu nie przestawiasz - ustawiasz jedną moc, czasem korekta powietrza do rodzaju pelletu i żyjesz dalej. Ty chcesz się mieszać w kocioł popierdółkę do którego będziesz schodzić co 2-3 dni bo pelletu braknie... (zbiornik 80litrów, podczas gdy inne kotły często mają i z 300-400). Cytuj
Padrino Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor #62 Opublikowano 5 Stycznia 2021 O HT one 15 nie pytałem. Wziąłem sobie do głowy to co @sambor napisał. bedzie biawar 12kw bufor 300litrow i bojler 220litrow. Wstępnie okna będą 17-20 styczeń i wtedy najpierw woda i kanaliza wtedy styropian folia lecimy z ogrzewaniem i piecem myśle ze koniec lutego piec powinien być. Przed posadzkami napewno wrzucę zdjęcia jak jest wszystko zrobione żebyście wyrazie w podpowiedzieli czy coś jest do poprawy:) Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 5 Stycznia 2021 #63 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Teraz, Padrino napisał: bedzie biawar 12kw bufor 300litrow a po tygodniu będzie: Kuźwa, mogłem kupić bufor 500l! 1 Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 5 Stycznia 2021 #64 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Jak masz hajsy / miejsce / możliwości - bierz większy :) Cytuj
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2021 #65 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Czy potraficie sensownie wytłumaczyć dlaczego większy? W Biawarze palnik to nie kipi aby musiał się rozpędzać do nie wiem jakich temperatur czy max długiego czasu pracy. Teoretycznie dom ma zapotrzebowanie na ciepło ok 10kW ( po zmianie strefy klimatycznej) więc nie bardzo jest co magazynować w buforze. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 5 Stycznia 2021 #66 Opublikowano 5 Stycznia 2021 chodzi o stosunek czasu pracy kotła do jego postoju. teoretycznie: bufor 500l, moc kotła 12kW czas ładowania ok 2-2,5h (kocioł pracuje); czas rozładowania ok 4-6h (kocioł nie pracuje) w zależności od temp na zewnątrz w granicach -1 do +7 bufor 300l , moc ta sama czas ładowania ok 1,5h ; czas rozładowania 1,5-2,5h W buforze zawsze zostaje trochę energii ok 25-30% zgromadzonej energii bo do zera nie rozładujemy ta energia jest w tej samej pojemności medium, jest to ileś tam litrów (myśl skrótowa) załóżmy, że 50-70l(przykładowo, bez liczenia) 300-70=230l użytecznej pojemności 500-70=430l użytecznej pojemności. Cytuj
Padrino Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor #67 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Miejsce jak jest na 300l to i będzie na 500l z tym nie ma problemu. Jak najbardziej piszcie swoje spostrzeżenia i złote myśli a ja przy pomocy jednej osoby podejmę decyzje:) Cytuj
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2021 #68 Opublikowano 5 Stycznia 2021 25 minut temu, Gonzo19 napisał: chodzi o stosunek czasu pracy kotła do jego postoju. teoretycznie: bufor 500l, moc kotła 12kW czas ładowania ok 2-2,5h (kocioł pracuje); czas rozładowania ok 4-6h (kocioł nie pracuje) w zależności od temp na zewnątrz w granicach -1 do +7 bufor 300l , moc ta sama czas ładowania ok 1,5h ; czas rozładowania 1,5-2,5h W buforze zawsze zostaje trochę energii ok 25-30% zgromadzonej energii bo do zera nie rozładujemy ta energia jest w tej samej pojemności medium, jest to ileś tam litrów (myśl skrótowa) załóżmy, że 50-70l(przykładowo, bez liczenia) 300-70=230l użytecznej pojemności 500-70=430l użytecznej pojemności. Te wyliczenie są nie prawdziwe, mają założenie , że podczas ładowania bufora kocioł ogrzewa tylko bufor a nie grzeje domu, co jest typowym chwytem marketingowym i mydleniem oczu potencjalnemu klientowi. Co będzie jak kocioł będzie grzał dom z mocą ok 8-10kW? Ile ciepła zostanie w buforze i jak długo będzie taki bufor nagrzewany? Gonzo - jesteś taki wyszczekany, a potrafisz określić ile ciepła zmieści się w takim buforze? Tu nie idzie o marketing, tylko o prawidłowy dobór kotła i bufora, jak pisałem w tym przypadku m jak bym sam robił nie wstawiałbym bufora, tylko sprzęgło i wystarczyłoby. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 5 Stycznia 2021 #69 Opublikowano 5 Stycznia 2021 39 minut temu, sambor napisał: e wyliczenie są nie prawdziwe, mają założenie , że podczas ładowania bufora kocioł ogrzewa tylko bufor a nie grzeje domu, co jest typowym chwytem marketingowym i mydleniem oczu potencjalnemu klientowi. nie, złe założenie, bo te "wyliczenia" są razem z ogrzewaniem bieżącym. Kocioł nagrzewa bufor jednocześnie ogrzewa dom. Nie mam żadnych obserwacji z ładowania samego bufora. 53 minuty temu, sambor napisał: Gonzo - jesteś taki wyszczekany, a potrafisz określić ile ciepła zmieści się w takim buforze? potrafię, ale nie będę tego robił, bo nie mam potrzeby. 54 minuty temu, sambor napisał: Tu nie idzie o marketing, tylko o prawidłowy dobór kotła i bufora, jak pisałem w tym przypadku m jak bym sam robił nie wstawiałbym bufora, tylko sprzęgło i wystarczyłoby. nie wiem skąd ten marketing, ale gdybym miał robić marketing tego co robię, to musiałbyś sprzedać dom i wszystko co posiadasz , dołożyć ze 100 do 1000 razy więcej i może by Ci wystarczyło na mały kawałek. Cytuj
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2021 #70 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Z ostatniego postu wynika że kolega gonzo jest forumowym besserwisserem - wie , ale nie powie . Dobre i to. Cytuj
pawelll Opublikowano 5 Stycznia 2021 #71 Opublikowano 5 Stycznia 2021 29 minut temu, Gonzo19 napisał: nie wiem skąd ten marketing, ale gdybym miał robić marketing tego co robię, to musiałbyś sprzedać dom i wszystko co posiadasz , dołożyć ze 100 do 1000 razy więcej i może by Ci wystarczyło na mały kawałek. Dobry boże, mamy na forum sprzedawcę lotniskowców atomowych. Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 5 Stycznia 2021 #72 Opublikowano 5 Stycznia 2021 2 godziny temu, sambor napisał: W Biawarze palnik to nie kipi Ja już z automatu o kipim myśle. Biawar sam w sobie ma niezłą modulację więc dużego bufora nie potrzebuje. Pytanie jeszcze czy kocioł ogarnia bufor - jak mamy np. takie Ogniwo z e-coalem czy pello co bufora nie ogarnia - to może z tego być więcej szkody niż pożytku... A że ludzie zabierają się od d**y strony i najpierw wybierają kocioł to potem jak już wspomniano - jest za późno by coś zdziałać. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 5 Stycznia 2021 #73 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Widzę że co niektórym skończyły się argumenty i zaczynają ataki personalne a inni zaczynaja im wchodzić po palcu do ....... Cytuj
Outsider Opublikowano 5 Stycznia 2021 #74 Opublikowano 5 Stycznia 2021 W dniu 31.12.2020 o 08:18, Padrino napisał: astanawiałem się czy 20kw nie będzie za słaby, byłem ostatnio u kolegi znajomego który na 130-140m2 bungalof ma 21kw kostrzewa spalanie 15kg peletu na dobę. a mi na 2 razy tyle zaproponowali 20-25kw Przy spalaniu 15 kg na dobę ten kocioł pracuje ze średnia mocą 3 kW. To chyba wyjaśnia wszystko. Prawda? Cytuj
PioBin Opublikowano 5 Stycznia 2021 #75 Opublikowano 5 Stycznia 2021 To ja jeszcze koledze @Padrino zamieszam bardziej. :) Jak kupisz sobie kocioł którego moc minimalna (przy zachowaniu sprawności) będzie mniejsza lub równa od zapotrzebowania budynku w danej chwili to omiń ten bufor - po kiego bedziesz ten baniak grzał? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi