Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Carinus a może to powietrze ma być pierwotnym,a trochę podać pod ruszt,i na końcu tego kanału np.kątownik na całej szerokości coby było miejsce na mieszanie powietrza z destylatami i chroniłby przed zawaleniem ujścia do palnika.Tylko obawiam się że ten ruszt pod tym kanałem trochę za małe ma przestrzenie między zębami .To tylko moja sugestia

Drugi segment rusztu leży obok kotła i czeka na montaż.Specjalnie frezowałem szczeliny,żeby były jednakowej szerokości i popiół łatwiej spadał, jednocześnie nie chciałem za bardzo powiększać by nie przelatywał.Jest wyosiowany i skalibrowany otwór do mocowania ramienia i na dniach rusza automat odpopielania.Oś rusztowania łożyskowana zapewni cichą pracę,ramię miedzy osią a rusztem posiada sprężynę kasującą luz,żeby nie było żadnych stuków układu.W pierwszej kolejności wypróbuję jednak sposób rusztowania poprzez delikatną wibrację rusztu,tak aby osypywał sie tylko drobny pył popiołu,bez możliwości przelatywania kawałków opału.

Omek kup na próbę choćby worek groszku i zobacz jak pójdzie na drobniejszym węglu.

carinus .Do czego ta rura słuzy  .PW regulowane tą klapką i idze w dół tym kanałem ujście wpada tuż przed palnikiem  :D

post-57460-0-12322200-1509005074_thumb.png

Edytowane przez marcus312

carinus .Do czego ta rura słuzy .PW regulowane tą klapką i idze w dół tym kanałem ujście wpada tuż przed palnikiem :D

A czy to czasem nie zasilenie?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Witam, wczoraj skończyłem remont kotłowni. Jako, że to jest mój pierwszy kocioł dolnego spalania prosiłbym doświadczonych palaczy o porady jak palić węglem w tym kotle. Co zostawić otwarte podczas rozpalania i palenia, kiedy przełączyć krótki obieg spalin, jak ustawić zawór 4D podczas rozpalania? Z góry dziękuję za wszystkie porady.

carinus .Do czego ta rura słuzy  .PW regulowane tą klapką i idze w dół tym kanałem ujście wpada tuż przed palnikiem  :D

Rura jest wyjsciem z kotła i tutaj mam problem z otuliną,gdyż klapka powietrza potrzebuje trochę miejsca.Pierwotnie ta klapka miała się płasko przesuwać po ściance ale było za dużo zabawy z mocowaniem i prowadzeniem.Ta klapka będzie spięta z miarkownikiem i będzie możliwa płynna regulacja stosownie do podawanego PG z popielnika.Wykorzystałem tutaj stare drzwiczki z poprzedniego śmieciucha a zawias chodzi zbyt lekko i musiałem zamontować siłownik gazowy żeby nie dostać po głowie i nie obijać ściany.

No to sie dałem nabrać z ta rurą myslałem że to  jakiś inny wynalazek  :D Te klapki PW i PG na jednym miarkowniku bedą pracowały 

Tak,na jednym.Nie chcę żeby były braki albo nadwyżki PW.Klapka będzie chodzić na lince rowerowej z pancerzykiem.

Kolego toć to prawie statek kosmiczny z tego wyjdzie ,powodzenia życzę ,ty i kolega brodekb i jeszcze jeden jesteście dla mnie mistrzami przeróbek ,gratuluję uporu i wytrwałości w dążeniu do doskonałości, no i powrotu do zdrowia oczywiście

Edytowane przez maronka

Dzięki Maronka,jestem jeszcze na chorobowym to mam czas na przeróbki.Może coś wyjdzie z tego.

Carinus ,cos podobnego jak zrobiłeś testowałem u siebie i wrzucałem zdj ,załozenie było takie zeby oddymic szybko komore zasypowa i podać powietrze z góry w palnik .

U mnie wyszło to tak że nie zdało egzaminu ,tylko pełna moc ok a pozniej jak moc spadła dymiło gorzej niz na oryginalnym wirowym ,ale masz zmieniony swój palnik jak napisałeś więc moze być inaczej niz u mnie ,

post-65608-0-71716800-1509025154_thumb.jpg

post-65608-0-73683300-1509025315_thumb.jpg

U siebie zmieniłem troche konstrukcje ,jak na razie chyba najlepsza kombinacja bo płomień ani razu nie zgasł do końca palenia od pełnej mocy do wygaszenia praktycznie , na razie prowizorki z cietego szamotu .

Podstawa i boki palnika bez zmian ale srodek co miałem odlany czyli ten skos zrobiłem wiekszy kat bardziej do pionu-bo sie zapopielał z czasem coraz wyzej przy stałym paleniu  i przesunełem tuz pod palnik ,do tego w tej skosnej podporze zrobiłem otwory na pw też pod katem w dół.

na poczatku wszystkie konstrukcje działaja ok ,duzo PP ,PW otwarty krótki obieg spalin i mimo małego otworu-szczeliny palnika jest ok .

Teraz jak u mnie -kocioł sie rozgrzewa osiaga 55-60 klapka PP stopniowo sie przymyka ,warstwa żaru przed palnikiem robi sie wystarczajaca przy 60st klapka PP sie zamyka praktycznie całkiem -ok 1mm szczelina ,kocioł i komin sa rozgrzane wystepuje podcisnienie czyli ssanie i PW pod kątem otworami celuje w kupkę żaru który jest cały czas rozrzażany ,robi sie temp ,dym z odgazowania opału przechodzi przez ten fragment kupki żaru rozrzażanej przez PW i sie spala całkiem.

taki szkic pogladowy pomysłu,czoło żaru przed palnikiem jest rozrzażane od PW kanał na niebiesko 

post-65608-0-24011600-1509027381_thumb.jpg

a pomysł z otworami z oryginalnego palnika 

post-65608-0-41824000-1509027493_thumb.jpg

z tym że oryginał sie zapopielał po kilku dniach i  całkiem zatykało otw PW, tak że skośna podpora by popiół spadał i testować rozmieszczenie otw na PW 

post-65608-0-24922700-1509027642_thumb.jpg

post-65608-0-79952700-1509027713_thumb.jpg

a tu widac jak wpadajace PW w oryginalnym palniku wydmuchało sobie w popiele rowek nim się palnik całkiem zapchał 

post-65608-0-00083900-1509027849_thumb.jpg

takie moje przemyslenia i obserwacje  z oryginalnego palnika i co teraz kombinuje .

Carinus ,wracaj do zdrowia i kombinuj dalej ! :-)

Brodekb PW z góry nie działało na małej mocy bo było za dużo PW a za mało gazów u Carinusa mogą się dziać podobne rzeczy.

Czoło żaru jest rożażone przed palnikiem-czoło żaru przed palnikiem szybko się wypali i będzie dziura przez,którą powietrze będzie swobodnie zasuwać do palnika i go chłodzić,więc będzie się kopcić.

Pierwsze testy zrobione,kanał zdaje egzamin,podaje ciepłe powietrze w sam palnik przy gorącym szamocie,zero dymienia na czeskim groszku.Jest widoczna reakcja płomienia na otwarcie klapki,jutro rozpalę na kamiennym choć na nim jest znacznie mniejszy płomień.

Spoko panowie,miałem złamanie kości śródstopia,na szczęście nie podlegam naszemu ZUS-owi.

Edytowane przez carinus

Będzie działać na każdym paliwie które będzie musiało mieć dopalone gazy,aby tylko był płomyczek.

Krótki płomień+ciężkie węglowodroy równa się sadza i dymek bo najnormalniej w świecie nie zdąża się dopalić.

Czyli na węglu kokującym może kopcić.

Na dużej i średnie mocy będzie dobrze bo ciężkie węglowodory się spalą bo jest trochę dłuży płomień,więcej żaru i bardziej gorący szamot.

Szkoda ze nie mam jakiegoś mocnego koksującego węgla na próbę,tak z czystej ciekawości chciałbym sprawdzić jak sie kocioł zachowa.

brodekb-ten kanał który miałeś zrobiony na ścianie zasypu do czego miał służyć?Ten oryginalny palnik nie do końca do mnie przemawia,nie wiem czy otwory zrobione pod takim kątem pozwolą przy dosyć niskim podciśnieniu zasysać odpowiednią ilość PW.Przypadkiem zrobił sie u mnie palnik na płaskiej podstawie który nie chce się zapchać popiołem.Na różnych opałach zawsze powietrze idealnie przedostaje sie do palnika wirowego.Przypadkiem pekła mi przegroda wirowa która miała tylko małe nacięcie u dołu,zrobiłem szczelinę na całej wysokości w obu komorach i przez cały sezon nie zapchało się.Dodatkowo można regulować szerokość szczelin a tym samym ilość PW.

Trzeba zrobić taki palnik aby była w nim duża szybkość przepływu gazów (ale nie za dużo bo płomień poleci w kosmos) to wtedy popioł leci w kosmos i palnik się nie zapcha.

To samo się tyczy otworów PW nawet PW podane z dołu się nie zapcha jak będzie wylatywać z otworów z prędkością światła.

Pojedź na jaki kolwiek skład opału i kup worek (dwa worki) śląskiego węgla i już masz węgiel koksujący.

Przy twojej komorze zasypowej węgiel kokujący zawzięcie lewitował by i wisiał zaklinowany w komorze zasypowej.

Myślę ze aż tak źle by nie było.Mam bardzo niską warstwę żaru,może 8-10cm.W moim rejonie nie widać na składach mocnego węgla,nawet sprzedający sam nie wie co przywieźli.

Ciekawi mnie co by się działo jakbym zamiast drewna nasypał węgla bez zmiany czegokolwiek ,czyli szamotki nad palnikiem by zostały i powietrze na miarkowniku w środkowych drzwiach  tak jak teraz na drewnie ,ale czuję że jakbym zostawił jeszcze szczeliny to by w kosmos pofrunął  

Tak,drewno niby mniej kaloryczne ale dynamiczniej się spala i w jednostce czasu uzyskasz więcej ciepła.

Carinus ,ten kanał co na zdj kilka postów wczesniej ? tak jak napisałem ,miał lepiej oddymiac komore zasypowa i podawac PP od góry w palnik jakby wspomagać PW ,odsunąc opał od wejścia do palnika ale był widać za duzy i na małych mocach gasł płomień i dymiło .

Aktualnie tez pale czeskim ale uwaga ,ekogroszkiem ,szukałem w okolicy czeskiego orzecha na cieplejsze dni i nie było ,a ten był w miare grubszy jak na ekogroszek wziełem na próbe kilka worków do mieszania i sie fajnie pali też jako sam bez mieszania ,opisze go w temacie wydzielonym o opale do naszego MPMa ,nie zwiesza sie ,nie wypala i gaśnie jak tu sugerowano ,sam sie zsuwa i sie fajnie pali ,takie połaczenie wegla i drewna .

Co do kosmicznych prędkości w kotle MPM to jest to dobre dla świeżych posiadaczy MPMa jak zauwazyłem ,duzo huku ,widowisko i ciepło faktycznie leci w kosmos,a powinno spokojnie przekazac swoja energie na kocioł ,mieć czas na spokojne dopalenie gazów w palniku i tuz za nim 

A popiół wcale nie poleci w kosmos tylko zostanie w komorze nawrotnej czyli naszej wyczystce i po tygodniu bedzie przelotu ledwo ledwo ,uspokojenie palenia -RCK  daje korzysci i w komorze nawrotnej popiołu 2/3 mniej ,prosze sobie poczytac moje wcześniejsze posty ,sa zdj i to nie teoria tylko praktyka osobiscie sprawdzona ./np strona 234tematu/

Tak,na jednym.Nie chcę żeby były braki albo nadwyżki PW.Klapka będzie chodzić na lince rowerowej z pancerzykiem.

To znaczy jak gdy przymykac sie bedzie klapka PG to otwierac sie bedzie PW :D