Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten otwór rewizyjny tam jest tłok? Jak masz możliwość to zmierz jaki ma skok. 

Opublikowano (edytowane)

To jest otwór w tłoku można zmierzyć długość całego tłoka i ile ma ruchu w przód i w tył 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

To zmierz, umnie cofa się tylko 25mm.Też myślałem o zmniejszeniu dawki tyle że umnie jest wszystko schowane, wydłużyłem czasy przerwy. U ciebie nie pokazuje co ile podaję? 

Edytowane przez adamretro
Opublikowano (edytowane)

Już to mierze

Edytowane przez Natben
Opublikowano (edytowane)

Głośno pracuje twój podajnik? Mojego słychać na 3 kondygnacji. Najpierw cofa? 

Edytowane przez adamretro
Opublikowano (edytowane)

on jedzie  3,5 cm z paliwem wtedy wyciska na palenisko , potem wraca 4,5 cm wtedy się zasypuje i podjeżdża 1 cm i stoi

•  

20191030_162337.jpg

20191030_163657.jpg

20191030_163723.jpg

Edytowane przez Natben
Opublikowano

Czyli podaję do przodu z paliwem?

Opublikowano (edytowane)

Tak 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Mój czeka na pusto. 

Opublikowano

Koledzy czy warto obniżać jeszcze w dół modulacje jesli jest taka sytuacja na na foto ze idzie na najniższej modulacji zadanej jakieś 40 minut bo przekroczył temp o 3 stopnie , a cały czas dawkował paliwo a mógł by podać żadziej , proszę mnie poprawić jeśli żle to rozumuje 

Opera Zdjęcie_2019-10-30_173650_wojszym2244.usermd.net.png

Opublikowano
6 minut temu, Natben napisał:

Koledzy czy warto obniżać jeszcze w dół modulacje jesli jest taka sytuacja na na foto ze idzie na najniższej modulacji zadanej jakieś 40 minut bo przekroczył temp o 3 stopnie , a cały czas dawkował paliwo a mógł by podać żadziej , proszę mnie poprawić jeśli żle to rozumuje

A ktoś Ci przyłożył pistolet do głowy i zakazał zmiany modulacji na niższą? To Twój kocioł, Ty decydujesz. Zmienisz - to obserwuj, co ta zmiana przyniosła, czy to, czego oczekiwałeś, czy jest lepiej, czy gorzej. Zawsze możesz wrócić do tego, co miałeś.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie jak to jest z parametrem dynamika? Jest teraz ustawiony na 4, a żeby kocioł szybciej regaowal na spadek temp to muszę ustawić wyższa czy niższa wartość od 4

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
4 minuty temu, sajmon55556 napisał:

Ale kolego masz strasznie zimny powrót. Czujnik dobrze założony? Pompa kotlowa jest?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Właśnie nie mam pompy kotłowej i tyle uzyskałem jadąc na pompie cwu , miałem wyższą zadaną aby uzyskać wyższy powrót ale odbijało się to na spalaniu , myślę o pompie kotłowej ale muszę kogoś zapytać jak to zainstalować aby było OK

Opublikowano (edytowane)

Koledzy w moim sterowniku który jest pod tłoka znalazłem takie ustawienie może ktoś fachowo mi to wytłumaczy do czego to . Dodam ze te 55 sekund to jest cykl mojego tłoka

20191030_205052.jpg

20191030_205045.jpg

Edytowane przez Natben
Opublikowano

Jeżeli w ciągu tych 70 s, czyjnik położenia tłoka nie potwierdź powrotu to wtedy pewnie będzie alarm zablokowany podajnik. 

Opublikowano

Z tego co widzę to timel się postarał, ja w swoim musiałem sam mierzyć. 

Opublikowano

Witam temat do Tomka 

Tomek wyobrażałem ze programy P1,2,3,4 to niezależne programatory , a szkoda by by się tylko przełączało PROGRAMY .Tomek dało by się zrobić taka opcje  . 

Opublikowano

One są niezależne. Wszystkie 4 są zawsze brane pod uwagę przez sterownik. Trzeba tylko tak je skonfigurować aby pracowały np. w różnych dniach, godzinach.

Inaczej pracują "na zakładkę" i wówczas wybierana jest opcja bardziej komfortowa.

Opublikowano

Witaj Tomku, pytanie z innej beczki, czy przewidujecie zainstalowanie w sterowniku czujnika zerwanej zawleczki? Niektóre kotły pracują zdalnie bez nadzoru i są monitorowane online, czy istnieje możliwość dodania takiej funkcji? Mozna by wykorzystać wejście czujnika zamknięcia klapy,pokrywy zasobnika. Tyko tego brakuje w sterowniku, tak jest mega OK. Daj znać bo temat jest mi bardzo bliski, brakuje mi tego czujnika a piec nadzoruje zdalnie online.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Panie Tomku czy dobrze myślę, że zmianą programu aktualizującego soft w sterowniku można by rozwiązać zapis ustawień i późniejsze ich wczytanie? Fajna opcja przy zmianie softu sterownika. Taki aktualizator może wtedy zawierać kilka pamięci dla różnych ustawień groszku i pór roku lub zapis ustawień do pliku. Zdaję sobie sprawę, że soft sterownika jest ograniczony pojemnością pamięci w samum urządzeniu dlatego wymyśliłem coś takiego. Da radę stworzyć taki soft? Wielu ułatwiłby on życie.

Edytowane przez clip2
Opublikowano

Koledzy

Czy przy zmianie węgla o tej samej gramaturze ale innej ,wyższej kaloryczność oprócz zmiany tego parametru powinienem coś jeszcze zmienić?Pewnie powietrze ,czas podawania w auto...?Rozumiem że potencjał zostaje ten sam?

Opublikowano

Przy tym samym przesypie a innej kaloryczności zmieniamy kaloryczność ale trzeba się liczyć z tym że powietrze też będzie wymagało korekty , niestety