Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, YaroXylen napisał:

Witam Kolegę.

Pokazałeś taki oto obrazek czy na nim jest wszystko ok.?

Pozdrawiam.YARO

IMG_20190106_172945.thumb.jpg.052bcf44a67dbea6f32f2e7e1909ff70.jpg.b5324607047320381a1639f96369b81a.jpg

Podejrzewam dwie przyczyny:

1. Ktoś palił drewnem i czujnik poszedł z dymem :}

2. Albo montowany w kapilarę która nie była czyszczona i sadza izoluje obudowę czujnika.

Ja jestem zwolennikiem montowania bezpośrednio w czopuchu w otworze. Wystarczy wyjąć co jakiś czas i ponownie włożyć i po ptokach:)) Sama się czyści 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
12 minut temu, sajmon55556 napisał:

@YaroXylena gdzie masz kolego czujnik powrotu oraz czujnik co?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Nie mam bo nie używam sterownika do pracy pomp, inny ster obsługuje cały dom i inne pompy CO, podłogowe. etc

Ten ma tylko GRZAĆ.... produkować ciepło wydajnie , ekonomicznie i czyściutko.... I tak właśnie robi SKZP-02  :)))

A na obrazku temperatura CWU to właśnie pompa kotłowa i ...temperatura powrotu :)))

Yaro.

Opublikowano

Czujnik sprawdzałem i jest dobrze a zamontowany jak na zdjeciu
IMG_20190102_152831.thumb.jpg.d3f981f694438b7dfa1da813ab53a29b.jpg

Kolega ma tak zamontowany czujnik to i jak ma pokazywać prawdę. rotor pokaż umiejscowienie wszystkich czujników bo coś mi się wydaje że są źle jeden już przestawialismy tutaj na forum. Od spalin mówiłem Ci że trzeba wsadzić w czopuch. Od cwu nie wiem gdzie masz. Ale zasada na piecu 55 a na cwu nabite 57 podczas gdy ustawione na 50

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 8010 napisał:

Podejrzewam dwie przyczyny:

1. Ktoś palił drewnem i czujnik poszedł z dymem :}

2. Albo montowany w kapilarę która nie była czyszczona i sadza izoluje obudowę czujnika.

Ja jestem zwolennikiem montowania bezpośrednio w czopuchu w otworze. Wystarczy wyjąć co jakiś czas i ponownie włożyć i po ptokach:)) Sama się czyści 

Kolega @rotor122 pokazywał kilka stron wcześniej foto jak ma zmontowany czujnik spalin raz że włożony jest w kapilarę dwa że zgrubienie ma na środku i jest tylko do połowy włożony a tak naprawdę tę tulejkę dystansującą można przesuwać na czujniku tylko trzeba użyć trochę więcej siły.

Co do temperatury cwu też tam miałem na jednym kotle , kiedy czujnik czytał z oryginalnej kapilary  różnica między kotłem a tym co z niego wychodziło była 8 stopni przeniosłem czujnik kotła na  rurę  wychodzącą z kotła  pasta termoprzewodząca i dobra izolacja i temperatury się wyrównały a kocioł zaczął równiej modulować 

Edytowane przez meff
Opublikowano
6 minut temu, meff napisał:

różnica między kotłem a tym co z niego wychodziło była 8 stopni przeniosłem czujnik kotła na  rurę  wychodzącą z kotła  pasta termoprzewodząca i dobra izolacja i temperatury się wyrównały a kocioł zaczął równiej modulować 

Popatrz tutaj https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/27631-kotły-leszka-17kw-agregaat-parametry/?do=findComment&comment=416883

Opublikowano

Witam zauważyłem u siebie taka sytuację gdy wylacze pompe cwu to siłownik zamyka się i zamiast na grzejniki woda dogrzewa powrot. Ochronę powrotu mam wyłączoną. Poza tym gdy wyłącza pompe co to siłownik nie zamyka się choć w ustawieniach mam na 1 czyli zamknij mieszacz gdy pompa wylaczona. Co może być przyczyną takiej pracy?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Być może masz żle wpięte pompy w sterownik-pomylono pompe cwu i co.

Opublikowano

Na sterowniku jest ok bo przestaje pilnować pompa cwu jak ja wylacze

Opublikowano

W wersjach testowych nie działa funkcja "zamknij gdy pompa wyłączona".

Dziś wieczorem  wypuszczę wersję z naniesionymi poprawkami oraz nową apkę na Androida.

Apka1_3png.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeśli soft V 2.18 to nie wiem,bo mam zabudowe V 2.11

Opublikowano
W wersjach testowych nie działa funkcja "zamknij gdy pompa wyłączona".
Dziś wieczorem  wypuszczę wersję z naniesionymi poprawkami oraz nową apkę na Androida.
Apka1_3png.thumb.png.286d8e15516711525587a7b47ac47cdc.png
I to jest bardzo dobra wiadomość i odpowiedź na moje pytanie

Opublikowano
Jeśli soft V 2.18 to nie wiem,bo mam zabudowe V 2.11
Tak najnowsza wersja testowa. Zapomniałem napisać że pytanie kieruje do osób które używają najnowszych wersji testowych oraz do Pana Tomka.

Opublikowano (edytowane)

P.Tomek,bedzie poprawka obnižanie pogodowki?

I jescze jeden pomysl:

A:Wkladanie temp.zadanej CO dla pracy termostata wewn.recnie ,tak jak jest.

B:Wkladanie temperatura zadanej CO obliczana z pogodowki i dopasowanie wzmocnienim wentyla?

Trzymanie temp.Wewn mnia stresowač............

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Zmniejszyć kaloryczność.Żeby zwiększyć nawęglanie palnika,można na trzy sposoby:korekta dawki paliwa na plus,kaloryczność w dół lub moc kotła w górę

Edytowane przez slawek56
Opublikowano
I to jest bardzo dobra wiadomość i odpowiedź na moje pytanie

Pytanie do Pana Tomka czy w aplikacji na androidzie gdy wyskoczy alarm na sterowniku to apka musi być włączoną żeby dostać powiadomienie dźwiękowe? Bo przynajmniej u mnie o alarmie dowiaduje się dopiero jak włączę apke.

Opublikowano

Tak musi być włączona. Android (iOS również) usypiają aplikacje w tle. 

Ale planujemy to rozwiązać przez powiadomienie email. (Aplikacje pocztowe np. Gmail mają API do natychmiastowych powiadomień).

Opublikowano (edytowane)

Ok. Najlepszym rozwiązaniem byłoby powiadomienie typu budzik bo przeważnie gdy spimy występują awarie ale pomysł jest dobry.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
Tak musi być włączona. Android (iOS również) usypiają aplikacje w tle. 
Ale planujemy to rozwiązać przez powiadomienie email. (Aplikacje pocztowe np. Gmail mają API do natychmiastowych powiadomień).
Panie Tomku jak w ustawieniach kotła ustawiłem alarm Max temp kotla (dałem 60) i jak się alarm włączył to mimo tego przy włączoną apce ani komunikatu ani dźwięku. A powinna być jakaś reakcja sterownika na alarm o wysokiej temp?

Opublikowano
7 minut temu, TomekBrz napisał:

Bercus, co nie działa ?

Juž pisalem,na wewnetrznym termometre-(termostatu) zostaje wlaczone ON.I nie wylacza sa.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to do mnie odp to ok

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu