Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziękuję bardzo za odpowiedźi. U mnie też mam głowice termostatyczne i narazie tym ograniczam temp w pomieszczeniach zastanawiałae się nad użyciem sterownika pokojowego tego w standardzie i programy czasowe ale to bardziej muszę ogarnąć sterownik i mam jeszcze sterownik pokojowy z poprzedniego pieca ale to wszystko trzeba testowac co najlepiej i najekonomiczniej wychodzi

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

A ja mam zwykły czujnik który został wolny bo to ten sam typ czujnika co w pudełeczku. Czujnik jest na futrynie sprytnie schowany i wskazuje poprawnie (sprawdzone) i oczywiście steruje mieszaczem również poprawnie. Takie jest najtańsze rozwiązanie jak się chce mieć sterowanie wg temp komfortowej. Oczywiście przy podłogówce bo w pokojach na grzejnikach głowice.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mogę tylko powiedzieć że jak pokojowy będzie wyłączał pompę to nie będzie oszczędności a wręcz odwrotnie unie ciepłą wodą krąży cały czas

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, MarekDabrowski napisał:

Co ci da prosta kreska jak spalanie ok i czysto w kotle to się ciesz

Ekonomiczniejsze spalanie !

Opublikowano

Dokładnie tak.

Opublikowano

ja wole miec w kazdym pomieszczeniu rozna temperature wiec je mam:)

Opublikowano

idealna nie jest bo az tak mi na tym nie zalezy ....teraz nie wrzuce bo prąda nie bylo i po kresce ale moze jutro:)

Opublikowano

a moj uklad gazowo-weglowy sprawdza sie calkiem dobrze:)

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, abcde napisał:

ja wole miec w kazdym pomieszczeniu rozna temperature wiec je mam:)

Ja tez mam różną i nie potrzeba mi do tego termostatów które tylko zabużają stabilną prace kotła 

Edytowane przez mariusz0776
Opublikowano

kwestia instalacji..jak bardzo psuja....przy ciaglym paleniu bez zadnych udziwnien....nie widze problemu

Opublikowano

odkad obciolem modulacje 20-50% kociolek sie nie rozpedzxa zbytnio do gory wiec pracuje bardziej stabilnie..

Opublikowano

Panowie

Kombinuje z ustawieniami powietrza na tym sterowniku dmuchawa 160W ustawienia min 6% max 16% temperatura zadana w tej chwili 50stopni. Kocioł pracuje w PID-zie, teoretycznie jest okej ale po włączeniu kotła przy spadku temperatury do 46stopni, sterownik grzeje na 100% mocy powiedzmy do 51 stopni następnie moc jest ograniczana do najniższej wartości, i w tym problem kocioł pracuje długo około 20 min na minimalnych ustawieniach cały czas podając groszek aby osiągnąć te 55 stopni, rozumiem że histereza jest na +5 stopni. o wiele lepiej było by gdyby na maksymalnej wydajności pracował do 54 stopni i od tej wartości zmniejszał moc, czas pracy byłby o wiele krótszy, czy jedynym rozwiązaniem jest zwiększenie mocy dmuchawy w opcji minimum na 13%? Czy lepszą opcją jest podniesienie minimum mocy kotła w tej chwili 11% powiedźmy na 40%?. Ewentualnie jest jeszcze korekta nadmuchu na plus dla 30% i 50%. Trudno mi rozstrzygnąć która opcja będzie lepsza ale generalnie przy histerezie +5 kocioł powinien grzać z pełną mocą do wyższej temperatury. Co radzicie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Sterownik wchodzi na 100% mocy ponieważ widzi duzy spadek temperatury kotla a zwalnia szybko żeby za mocno nie przebić zadanej i się nie odstawić po mojemu jeśli się wyeliminuje duży spadek temperatury kotła to i modulacja będzie pracować jak powinna

Opublikowano
Godzinę temu, wieo napisał:

Kocioł pracuje w PID-zie, teoretycznie jest okej ale po włączeniu kotła przy spadku temperatury do 46stopni, sterownik grzeje na 100% mocy powiedzmy do 51 stopni następnie moc jest ograniczana do na

Jak wylanczasz kociol to tak będzie...

Opublikowano

Pytanko używacie termostatow grzejnikowych razem z włączonym czujnikiem temp pokojowej?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
23 minuty temu, MarioMK85 napisał:

Pytanko używacie termostatow grzejnikowych razem z włączonym czujnikiem temp pokojowej?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Ja nie używam.