Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki za odpowiedź.

A jeszcze gdyby ktoś mógł podpowiedzieć jaką macie skalę dla

Dmuchawy wpa117 ?

Obecnie mam 1 a 100

Opublikowano

nie zależnie od dmuchawy jak masz skalę 1-100 a powietrze np 10-40 to masz mniejszy zakres regulacji niż np jak ustawisz skalę 10-35 a powietrze 15-70 wtedy masz płynniejsze sterowanie obrotami dmuchawy

wiadomo, że parametry podałem przykładowe

Opublikowano
10 godzin temu, manx napisał(a):

A jeszcze gdyby ktoś mógł podpowiedzieć jaką macie skalę dla

Dmuchawy wpa117 ?

Obecnie mam 1 a 100

Podaj jak masz ustawione powietrze dla 10% i 100% modulacji.

Opublikowano
5 minut temu, Hitower napisał(a):

Podaj jak masz ustawione powietrze dla 10% i 100% modulacji.

Skala 1 a 100

A powietrze 22 a 37

Dodmuch 3

Opublikowano

Bardzo wąski zakres, tylko 15 kroków.

Spróbuj ustawić skalę 20-40 a powietrze 10-80.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Hitower napisał(a):

Bardzo wąski zakres, tylko 15 kroków.

Spróbuj ustawić skalę 20-40 a powietrze 10-80.

Ok tak zrobię i zobaczymy po calym dniu.

Wczoraj zrobiłem 25 a 50

A powietrze 10 a 80

I jest ciut czyściej ale zrobił sie duży spiek

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, manx napisał(a):

Ok tak zrobię i zobaczymy po calym dniu.

Wczoraj zrobiłem 25 a 50

A powietrze 10 a 80

I jest ciut czyściej ale zrobił sie duży spiek

Na palniku przy tych opcjach nawet fajnie ale niestety ciemno.

Pytanie czy ruszać skalę?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Jak już kiedyś pisałem. Skalę ustawiamy raz pod dmuchawę z niewielkim zapasem w dół i w górę. Później ustawiamy tylko powietrze. Nie po to ustawienia skali są ukryte w menu instalatora żeby co chwila przy nich grzebać.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Hitower napisał(a):

Jak już kiedyś pisałem. Skalę ustawiamy raz pod dmuchawę z niewielkim zapasem w dół i w górę. Później ustawiamy tylko powietrze. Nie po to ustawienia skali są ukryte w menu instalatora żeby co chwila przy nich grzebać.

Ok dzieki za radę.

Czy zostawiamy skalę 20 a 40 a dół powietrza skoro jest ciemno podnosimy do gory.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ja ustawiam tylko w skali,powietrze 10-100.

Opublikowano

Kiedy wymiennik robi się ciemny to brakuje powietrza. Zazwyczaj kiedy kopci na min modulacji. U mnie tak się dzieje kiedy palnik szybko obniża moc po przekroczeniu temp. zadanej. Nie można przesadzić z powietrzem na małej mocy, bo wypali cały opał, a gdy temp. spadnie modulacja będzie szybko rosnąć bo palnik nie będzie miał z czego podnieść temperatury i pojawią się góry i doliny na wykresie.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Dołączę do dyskusji.

Kompletuję sobie instalację i mam problem z doborem zaworu 4D jeśli chodzi o dobór kvs. Czy ktoś pomoże?

Sterownik oczywiście Timel skzp-02, instalacja same grzejniki (19szt.) Piec Technix 19kW. Pompa co, cwu, kotłowa.

Stara instalacja, rury zasilanie i powrót to 1 1/2. Z kotła będzie wychodzić 5/4. Reszta miedź 22mm, 16mm na grzejniki.

Edytowane przez Dlugi89xD
Opublikowano

19kW. Pompa na powrocie będzie.

4 godziny temu, Dlugi89xD napisał(a):

Piec Technix 19kW. Pompa co, cwu, kotłowa.

Opublikowano

Znalazłem zawór ESBE 6,3 KVS z gwintami zewnętrznymi oraz zawór tej samej firmy 10 KVS z gwintami wewnętrznymi.

Jaka będzie różnica w ich działaniu?

Opublikowano
9 godzin temu, Dlugi89xD napisał(a):

Kompletuję sobie instalację i mam problem z doborem zaworu 4D jeśli chodzi o dobór kvs. Czy ktoś pomoże?

AFRISO.pl 

Na tym kanale YT znajdziesz użyteczne porady dotyczące budowy instalacji i doboru komponentów, między innymi kvs zaworu.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Hitower napisał(a):

AFRISO.pl 

Na tym kanale YT znajdziesz użyteczne porady dotyczące budowy instalacji i doboru komponentów, między innymi kvs zaworu.

Dzięki Hitower👍 Właśnie też posiłkowałem się ich filmikami🙂 już prawie sprawa się klaruje. Jestem na etapie kompletowania instalacji🙂 Wciąż zastanawiam się który zawór wybrać.. Może ktoś pomoże?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
W dniu 31.10.2025 o 09:06, holdy89 napisał(a):

Specjalistą od elektroniki może nie jestem ale laikiem na pewno też nie. Sprawdziłem przed chwilą multimetrem czy sterownik daje w ogóle jakieś napięcie na to gniazdo RJ11. I wyszło że nie. Pokusiło mnie zatem o rozkręcenie obudowy. Ta szara kostka RJ11 to miejsce zaznaczone na czerwono. Powiedzcie mi proszę czy tylko ja nie widzę tam żadnych ścieżek?

RJ11.JPG

sterownik masz skzp-02? pod które piny taśmy IDC26  podpięte jest złącze rj11 od Halla?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.01.2026 o 09:38, glibo napisał(a):

sterownik masz skzp-02? pod które piny taśmy IDC26  podpięte jest złącze rj11 od Halla?

Ciężko stwierdzić. Nie sprawdzałem szczerze powiedziawszy. Dysponuję jedynie jeszcze takim zdjęciem. Może uda się coś z niego odczytać.

A sterownik to SKZP-02.

czujniki.jpg

Odnośnie czujnika Halla w SKZP-02 jak już ktoś wcześniej pisał - TYLKO czujnik na wirniku. Turbina (wentylator) montowany na dmuchawie słabo sprawdza się w tym konkretnym sterowniku.

Uogólniając jestem na ten moment bardzo zadowolony z modyfikacji kotłowni jakie wprowadziłem dzięki wiedzy opartej o to forum (kolejno: SKZP-02 -> SV200 -> Brager -> pompa kotłowa -> dmuchawa z czujnikiem Halla). Sięgając pamięciom w sezonie paliłem z reguły  około 3,5 t przy łagodniejszych zimach. W tym roku jak dobiję do 3t to będzie max. Wymienniki czyszczę średnio co 300 kg spalonego groszku (przy starym palniku musiałem to robić minimum raz w tygodniu).

Wiadomo, że koszt modernizacji nie zwróci się w rok czy dwa. W moim przypadku jednak redukcja czasu spędzonego w kotłowni oraz spokojna głowa okazały się ważniejsze 🙂

Zrzut ekranu 2026-01-20 o 09.31.22.png

Edytowane przez Ryszard