Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@holdy89Zrobilem i založylem regulator ciagu kominowego zamiast drzwiczek wyczystki i po problemach.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
1 godzinę temu, duch napisał(a):

Czy jak zmienie korekte dawki paliwa, to przesyp też się zmieni. 

nie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bercus napisał(a):

@holdy89Zrobilem i založylem regulator ciagu kominowego zamiast drzwiczek wyczystki i po problemach.

Jest i u mnie. Ustawiony ma 15 z tego co pamiętam. W wietrzne dni praktycznie ciągle uchylony.

Kotłownia umiejscowiona w oddzielnym pomieszczeniu. Stary budynek, komin 14 x 14 cm wysoki na około 8 metrów.

IMG_6929.jpg

Edytowane przez holdy89
Opublikowano

By poprawnie dzialal,musi byc w pomieszeniu z kotlom.

Opublikowano

Widac,že jest 1:1. Prostym kablom podpiac.

Opublikowano (edytowane)

22 godziny temu, bercus napisał(a):

Widac,že jest 1:1. Prostym kablom podpiac.

Tak wiem. Niestety nie działa. Czy przypadkiem nie dlatego, że turbina jest na 12V a sterownik daje 5V? Z elektroniki u mnie jedynie podstawy także poprawcie mnie jak się mylę.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Specjalistą od elektroniki może nie jestem ale laikiem na pewno też nie. Sprawdziłem przed chwilą multimetrem czy sterownik daje w ogóle jakieś napięcie na to gniazdo RJ11. I wyszło że nie. Pokusiło mnie zatem o rozkręcenie obudowy. Ta szara kostka RJ11 to miejsce zaznaczone na czerwono. Powiedzcie mi proszę czy tylko ja nie widzę tam żadnych ścieżek?

RJ11.JPG

Opublikowano
Godzinę temu, holdy89 napisał(a):

Specjalistą od elektroniki może nie jestem ale laikiem na pewno też nie. ,,,,

,,,, Ta szara kostka RJ11 to miejsce zaznaczone na czerwono. Powiedzcie mi proszę czy tylko ja nie widzę tam żadnych ścieżek?

Bo to jest płytka PCB wielowarstwowa, zapewne tylko dwustronna.
Poniżej na fragmencie Twojego zdjęcia zaznaczyłem otwór przelotowy, który łączy ścieżkę z drugą strony płyty PCB.

W czasie produkcji płytki PCB, ten wywiercony otwór poddawany metalizacji chemicznej. Czyli osadzeniu miedzianej powłoki wewnątrz otworu, aby zapewnić połączenie elektryczne między warstwami.  

Jeżeli płytka dodatkowa jest zabezpieczona lakierem, to miernikiem nic nie zmierzysz. Musisz przelutować punkty lutownicze, lub oskrobać częściowo lakier z tych punktów. 

holdy89.jpg.ada4c015895eb0b7baf056aff90ff8e9.jpg

Opublikowano

Po odwrotnej stronie,czy gniazdko "ozdobne"

Opublikowano
14 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Bo to jest płytka PCB wielowarstwowa, zapewne tylko dwustronna.
Poniżej na fragmencie Twojego zdjęcia zaznaczyłem otwór przelotowy, który łączy ścieżkę z drugą strony płyty PCB.

No dobrze. Poniżej zdjęcie całej płytki. Tym razem zaznaczone czarne wejście RJ11. 4 piny / ścieżki. 2 na Bragera i 2 na panel pokojowy. Posiadam i jedno i drugie. Obie te rzeczy działają. 

17 minut temu, bercus napisał(a):

gniazdko "ozdobne"

Obstawiam, że tak to właśnie wygląda w moim przypadku. 

płytka_full_czarneRJ11.jpg

21 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

to miernikiem nic nie zmierzysz

W ramach doprecyzowania, co zapewne będzie istotne. Pomiar wykonałem w ten sposób: obciąłem kabel z zakutą wtyczką RJ11 i napięcia szukałem dotykając kabli, nie miejsc na płytce.

Opublikowano
46 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

gniazdo RJ11 jest podłączone do gniazda na 26 żyłową taśmę IDC.

Oczywiście miał Pan rację. Dziękuję za cenna uwagę. Szukam zatem dalej rozwiązania problemu.

czujniki.jpg