Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, ThomaSz napisał:

@Oldek. Tyle to ja wiem tylko jak robię korektę na minus i na wyższych mocach jest w miarę dobrze to na niskich brakuje mi już skali żeby zejść z nadmuchem i kopiec się zapada. 

A co jest przyczyną że nie można zejść z powietrzem. Powietrzem praktycznie można zejść do zera. Co to za dmuchawa ?

5 godzin temu, FAFAŁ napisał:

wczesniejsza wersję też wgralem na brudno . Wszystko było dobrze , szedł ten sam węgiel co teraz . Po ustawieniu minusów ster pracowal poprawnie . Przy wersji z A ster ma skłonności do przebijania zadanej . Tego nie mogę coś opanować . 

Czytam Wasze uwagi na temat nowego softu, i od początku mnie zastanawiało, czy to dodatkowe powietrze nie będzie podnosiło temperatury. W końcu teraz spalanie jest bardziej efektywne. 

@pochłaniacz jak widać na moim wykresie nie przebija...czasem jest coś typu 61.5 ale rzadko.

w mojej ocenie bardzo fajnie pracuje i stabilnie

A co jest przyczyną że nie można zejść z powietrzem. Powietrzem praktycznie można zejść do zera. Co to za dmuchawa ?
Dmuchawa to RV12PK. Rozsądne minimum na tej dmuchawie to według mnie 4. Niżej to już jest tak jak na wyłączonej. Nie wiem co dokładnie się zmieniło na 2.35A ale po skopiowaniu ustawień z wcześniejszych wersji nie powinno być jakich wielkich różnic na palniku. Tak miałem właśnie zrobić i tylko "dopieścić" trochę powietrze bo nowy soft stwarza takie możliwości lecz rozjechało mi się wszystko tak że pomysłów już brak.

@pochłaniacz raczej wszystko jest w porządku :). Nic dziwnego z temperaturami nie zostało zaobserwowane . Po przejściu z oficjalnego softu na nowe testowe największym problemem było opanowanie kalori . Powietrzem powoli testowałem by nie popierniczyc ustawien . Zmiana na soft testowy ostatni taka nie do końca zaskakujaca jak ta pierwsza . Póki co sprawdze jak będzie po wyczyszczeniu stera .

@manx ja fakt nie uscislilem tego . Jednak u mnie to o 0,7 chodziło . Jak jest mniej niż 0.5 to spoko . Wcześniejszy no trzymał się 0.2 . Takie mam wrażenie że lepiej się trzymał zadanej . 

Ster po oczyszczeniu - obserwacja rozpoczeta .

Edytowane przez FAFAŁ

Sterownik oblicza temperaturę kotła procentowo im większa zadana temperatura tym większe odchylenia od tej temperatury , nie znam jaki to % ale na 50 trzyma wręcz idealnie temperaturę ale już na 70 potrafi iść o 2 stopnie wyżej , fajnie to można zaobserwować na instalacjach bez mieszacza .

Edytowane przez Klaudiusz3

15 godzin temu, 8010 napisał:

Może trafiłeś na idealne warunki. Pompa mogła stanąć bo jednocześnie w pokoju gdzie jest czujnik temperatura przekroczyła zadaną ( w twoim przypadku ekonomiczna ) a jednocześnie na zewnątrz było chłodno co powinno włączyć pompę. 

Reasumując musisz w Twoim przypadku mieć spełnione dwa warunki żeby pompa pracowała:

a) w pokoju musi być chłodniej niż zadana temp.

b) temp na pogodówce musi być niższa niż ustawione wyłączenie obwodu pompy 

Jak piszesz że zadziałało po wyłączeniu pokojowego to oznacza że miałeś za ciepło w pokoju :) 

Pytanie z jakiego powodu. Czy słońce waliło w okno czy może żonka paradowała w bieliźnie :)

I gucio

Mimo wyłączania/włączania pokojówki, różnych kombinacji pompa i mieszacz pracują.

Tymczasowo podłączyłem pompę pod CO2, to wyjście reaguje prawidłowo na pogodowke, mieszacz bez pompy nie podniesie temperatury w domu.

Ale to nie jest normalne.

Jutro próbuje kontaktu z pomocą serwisową jest jakiś nr tel. Dedykowany?

Panowie szanowni za często tu nie piszę,ale podzielę się obserwacją wersji 2.35a.Dla mnie w moim przypadku i na moim kotle bardzo dobrze się sterownik spisuje.Oldek mi powiedział wgrywaj nie czekaj -będzie ok.Nie potrzebowałem długo siedzieć z ustawieniami,albo fart z wyczuciem ustawień.Przecież kiedyś się nasiedziałem przy kotle i dzięki tu na forum w końcu go ustawiłem.Widząc jak się zachowuje sterownik co do ustawień szybko zmieniłem powietrze u góry i na dole.Ustawiłem opóżnienie powietrza na 30 sek jak na razie na dzień dzisiejszy jest ok-dopracuje i zobaczymy jeszcze jak trzeba będzie.Sterownik tak sie zachowuje teraz jak mój poprzedni oryginalny na kotle który miał hallotron ale miał słaby algorytm i jakbym go nie ustawił to się kocioł odstawiał.Powiem tak :kaloryczność przeniosłem tą samą 27 Mj ustawiłem niższy wiatr plus opóżnianie a po trzech godzinach byłem zadowolony z kopczyka i spalania.Kocioł też szybciej przy schodzenia z mocą reaguje.Zmniejszyłem jeszcze trochę moc minimalną kotła do 10%.Powietrze na 40w dmuchawie z 55% na 42 % a z min 23% na 19%.Miska azora aż cyka z gorąca od płomienia.Bez korekt żadnych w powietrzu.Spalanie u mnie o wiele lepiej przebiega chodż i na tamtej wersji nie mogłem narzekać.Skale mam ustawioną 1-100%.Według zaleceń jak tu wyżej w postach czytałem.Dzięki Oldek że tak powiem ,że mnie zmobilizowałeś na wgranie nowego softu.

25 minut temu, tig22 napisał:

http://costerowniki.pl/info/index/pageId/3/preview/1

Oki doki że tak powiem . To nie laboratorium tu jest zbyt wiele zmiennych ( inny worek wegla , inny ciąg a i ja dziś humor mam inny ). Zjechalem 4 sekundy z opóźnienia i załapał norme .  Póki co utrzymuje te 0,3 więc wiem gdzie klikac . Żeby zachować procedurę aktualizacji kolejna będzie po czyszczeniu ustawień +wyłączenie z prądu na 15 minut + przetarcie szmatką a co niech ma :)

@FAFAŁ co Ty będziesz robił za rok jak Ci się ogrzewanie zmieni? :D

Ja jestem bardzo zadowolony z wersji softu 2.35A. Wszystko się ustabilizowało. Wcześniej na 2.31 modulacja skakała, robiły się spieki na niby niespiekalnym MOCNYM. Teraz jest naprawdę dobrze i to przy prawie domyślnych ustawieniach.

35 minut temu, tig22 napisał:

I gucio

Mimo wyłączania/włączania pokojówki, różnych kombinacji pompa i mieszacz pracują.

Tymczasowo podłączyłem pompę pod CO2, to wyjście reaguje prawidłowo na pogodowke, mieszacz bez pompy nie podniesie temperatury w domu.

Ale to nie jest normalne.

Jakiej wersji softu używasz ?

Sterownik w zabudowie czy wolnostojący ?

@Klaudiusz3 uważam że zmiany takie poprawne widać po kilku dniach.

Zmiany jednego parametru nie da się zobaczyć po kilku godzinach.

Ale to moje zdanie i moje obserwacje

2 minuty temu, popo76 napisał:

co Ty będziesz robił za rok jak Ci się ogrzewanie zmieni? :D

Kombinowal jak oszukać licznik hihi . Tak bardziej serio hmm chyba się wezme za odrestaurowanie mojej "fumy" wsk 125 . Piecyk wyleci i pozostawi po sobie trochę miejsca .

Sorki za offtop

Z moich obserwacji zmiana parametry i kolejna po np 3h bo jest źle jest błędem, który już jakiś czas temu zrozumiałem.

Cierpliwość ...i po kilku dniach widać czy to była słuszna droga

• Zgadzam się 1

Przemyślałem to jeszcze raz to ilość opału na palniku przesunela charakterystykę dmuchawy. Kiedyś było go mniej teraz przez opóźnienie jest go chyba więcej i nie potrzeba tak mocnego dmuchania żeby uzyskać tą samą moc. 

O zmianie w dmuchawe p.Tomek tu pisal.Rozszerzene punktowania na 180 krokow,z tego mamy wyciata czesc  n.p.30-95 i tu mamy w pracownej skali 1-100% .Nie dziwu,že dmuchawa zachowuje sa inaczej,niž kiedy bylo 100 punktow rowno do sterowania i z tego w pracy 15 .Nie mamy czasu,kiedy dmuchawa czakala na 5-10% wzrastu mocy na tym samym poziome,teraz poza každym 1-2.procentom wzrastu mocy dmuchawa reaguje,to jest juž dosyc duža dawka powietrza ponad poprzedna sytuacja.

Edytowane przez bercus

Taku situacju zrobilem zakupem i zmianou wpa07 zamiast 06.Teraz možem po smierci 07 wrocic do 06 :-)

Wiadomo że obie dmuchawy chodzą w innym zakresie ale chodziło mi o to że była kiedyś propozycja ustawiania dmuchawy na 100%, ale wtedy chodziła ona częściowo w pustym przedziale. Fajnie że ta opcja została wprowadzona.