Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hi, w poprzednich dniach warszawka zabrudziła mi Wisłę (kontrolowany zrzut kilka km. powyżej Jabłonny) no i teraz mogę ryby wyjmować z gnojówki, a nie wędkować. Miałem sporo czasu i zrobiłem plik w excel pod sterownik skzp, a właściwie pod jedną daną ze sterownika, spalanie całkowite. Plik ma dwa arkusze, pierwszy kupiony opał, drugi ogrzewanie. W pierwszym deklarujemy co kupiliśmy, a w drugim wsypujemy do kolumn Podajnik to co kupiliśmy i wypełniamy kolumnę całkowite. Oczywiście można sobie zapisać jeszcze inne dane tyczące ustawień, czy temperatur. Plik można zapisać w docs.google i będzie on line. OK, jeśli ktoś jest zainteresowany, a nie będę umiał pliku wstawić na forum można pisać na PW. Dzięki za uwagę.

ex1.jpg

ex2.jpg

kotłownia.xlsx

• Odpowiedzi 26.4 tys.
  • Wyświetleń 4.3 mln.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Spróbuję jeszcze raz je załadować.

• Siła nadmuchu na 100% modulacji, czyli dla 20kW jest dla mojego opału. Przy innych może się nieco różnić, 1-2 oczka w dół lub górę. Linia prosta na wykresie to powietrze bez korekt. Krzywa to pow

• Ten problem wiatrowy rozwiazalem termostatom pokojowym za pomocy obnižania CO.W normalnej pogodze chodzi w obnižaniu o 2°C,przy wiatru,sniegu termostat przy schlodzeniu pomieszenia daje sygnal ON i te

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Koledzy mam taki kwasior. Odpaliłem sobie kociołek, ale temperatura na zewnątrz pokazuje 20 stopni, więc sterownik wyłączył obwód CO. W związku z tym kociołek przeszedł w tryb czuwania. Przebija temperaturę o 7 stopni i potem groszek kisi się długo, aż do przedmuchu. I tu jest problem, bo zbiera się tyle gazów, że przy przedmuchu aż strzela. Co zrobić? Ustawiać coś z czuwaniem? Żeby podał mniej, a częściej w czuwaniu?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Częstszy i mocniejszy przedmuch w trybie podtrzymania powinien być pomocny. Np. przerwa tylko 5-10 minut, przedmuch 30%, czas 20sek, podajnik 2 sek. To tak na czuja napisane.

Opublikowano

No spróbuje, bo aż mi osłona wyczystki wyleciała hehe.

Inne pomysły mile widziane

Opublikowano

Możesz też spróbować zmniejszyć modulacje do 70% lub nizej . Tak zrobić by kociolek jak najbardziej leniwie sie dogrzewal . Do tego wyjscie z czuwania dlugie Ale spokojne z dmuchawa na poczatek jak Oldek podal 30 ,A jak było by za mocno zejsc z nią jeszcze w dół .

Opublikowano

Modulacje mam od 10 do 40% i dynamika 2, a dmuchawa właśnie była na 20%

Muszę kupić RCK, bo pewnie przebija temperaturę bo ciąg zbyt duży.

Opublikowano

Ustaw sobie czyszczenie palnika wg potrzeb, np. co 5 - 10min.  Powinno pomóc

Jeśli tak ustawisz czyszczenie, to przerwa w czuwaniu może być długa. Ja mam godzinę.

Czyli paliwo podane co godzinę, a krótki przedmuch z czyszczenia palnika co 5 min.

Edytowane przez Jockey

Opublikowano

O tym nie pomyślałem. Taki dodatkowy przedmuch [emoji3]

Dzięki kolego.

Opublikowano

Zbyt duży ciąg wyciągnął by ci gazy z kotla i nie miało by co strzelać . Zmniejsz minimalna modulacje I powietrze . 

Opublikowano

No faktycznie [emoji3]

Opublikowano
4 godziny temu, Jockey napisał:

Ustaw sobie czyszczenie palnika wg potrzeb, np. co 5 - 10min.  Powinno pomóc

Ale to czyszczenie palnika będzie także w trybie pracy i wówczas może być za dużo wiatru

Opublikowano

Jak zrobi kilka sekund (5 - 7), to będzie ok. (odnoszę to do dmuchawy WPA 07)

Postulowałem wcześniej u TomekBrz, (przy okazji negocjacji o wprowadzenie wyjścia z czuwania) o takie dodatkowe przedmuchy w menu czuwanie, tzn. przedmuch - definiowany długością i przerwą pomiędzy przedmuchami. Chodziło mi o to, aby w czuwaniu było można osobno definiować częstotliwość podawania dawki węgla, a osobno częstotliwość podawania powietrza. Może kiedyś TomekBrz weźmie to pod uwagę... trzeba mieć nadzieję i być cierpliwym ;)

A tymczasem wspomagam się czyszczeniem palnika ;)

Edytowane przez Jockey

Opublikowano

Czyli patrząc na ustawienia w najprostszym sterowniku tz. krotność podawania w czuwaniu, której to funkcji nie mamy w skzp. 

Edytowane przez Oldek

Opublikowano

Krotność podawania to mamy (to jest u nas definiowane jako PRZERWA), ale razem opał z powietrzem, a chodzi o rozdzielenie i definiowanie przerwy podawania powietrza i opału niezależnie od siebie w menu CZUWANIE

Wtedy byłaby możliwość ustawić podanie opału np. co 30min, a podanie powietrza np. co 10 min.

Edytowane przez Jockey

Opublikowano

Wiecie moze czy w nowej poprawce softu zostal rozwiazany problem pompy kotłowej? Chodzi o to ze pomimo ze w piecu wygasnie to pompa nadal działa...

Opublikowano

Ogólnie to chodzi mi to tak, a ustawienia jak na foto. Eko to Retopal z PGG.5b1ab52c7a745c3f4d93bea9fd00b1a9.jpg41cb617f88846db5442e63992737a41c.jpg003f399f73f3bda10bafdd9233b0085e.jpg9eb3d64b1df2377399ed9d782d40564a.jpgd538fd1cbbefe281c053d39b8349f672.jpg071398e54aa3be7152f63080b152cb73.jpg2692be1225cfc17edb378ac95371279c.jpg5bf73e041d7a8b2bcedaf2c946dbcbb1.jpgc50f10232b6b511735a3bf37d9d6c0af.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Jockey napisał:

Krotność podawania to mamy, 

wg. mnie nie ma krotności w trybie czuwania. Dla mnie krotność to podanie grochu co zdefiniowana wartość. Np. co trzeci przedmuch podawane 5 sek. opału.

Opublikowano

No to po co czas podania w czuwaniu? To co ile wtedy podaje? Jak miałem Iryda z PID to tam była krotność.

Opublikowano

Gdyby była tzw krotność podawania, wówczas można by było  zadeklarować np. 5 sek podawania co 3 przedmuch, a przedmuch co np. 10 minut. Nie mamy takiej funkcji w skzp dlatego we wcześniejszym poście napisałem częsty przedmuch z krótkim podawaniem.

Opublikowano

Ale nie można przedmuchu częściej niż co 5min i pupa.

Opublikowano

co 5 minut przedmuch w czuwaniu to jak dla mnie b. często. W takiej sytuacji należałoby podawanie ustawić na 1 sek i nie wiem czy podajnik by zareagował. OK, te ostatnie moje posty, to tylko spojrzenie laika.

Opublikowano

Oldek inaczej to nazywasz, ale chodzi nam o to samo. W tej chwili masz w czuwaniu krotność podawania paliwo/ powietrze 1:1

Edytowane przez Jockey

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że ta funkcja by się przydała. A już na bank w trybie auto-lato, gdy grzejemy tylko CWU.

Opublikowano

Witam Kolegów

Czytając powyższe chciałbym podpytać co powoduje ograniczenie modulacji np. 10-40%? Ja mam ustawione 10-100%. Czy dobrze rozumiem, jeśli ograniczymy modulacje powiedzmy do 50% istnieje ryzyko że piec nie podoła zapotrzebowaniu na ciepło -czytaj ,nie osiągnie zadanej temp. przy spadku temp na zewnątrz, dobrze myślę? 

Opublikowano

Chyba będzie długo dobijał do zadanej temperatury i pewnie jej zbytnio nie przebije. Taki mój to myślenia.