Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma też ten sam problem co był SKZP02 rozjeżdżały się wskazania po pozycjonowaniu był spokój przez dwa do trzech dni i znowu trzeba pozycjonowac

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

a ma na nim ochronę   powrotu na 4D? to może minimalne otwarcie dać na 30% przy ochronie

Opublikowano

Przez 2 tygodnie użytkowania siłownika Afriso ze sterownikiem SKZP soft 19B nie zaobserwowałem żadnych problemów, ale to żadnych problemów. A maruda jestem porządny :)

Opublikowano

Zgadza się SKZP02 ma ten problem rozwiązany a mowa jest o techu zainstalowanym na Defro dostałem taką wiadomość od znajomego który montuje takie kotły jest to narazie pierwszy przypadek wcześniej nikt mu niezglaszal takich problemów ale też rzadko kto montuje cały osprzęt od razu

Opublikowano

W swoim poście zaznaczyłem że na sofcie 19B, a o ile dobrze pamiętam to do tej wersji były zastrzeżenia co do pracy mieszacza, dlatego doszły tylko dodatkowe funkcje dla mieszacza w sofcie 19C.  Co moim skromnym zdaniem znacznie opóźniło prace nad softem finalnym.

Opublikowano

Oldek może po prostu trafiłeś na precyzyjne wykonana sztukę bo większość miała z tym problem .niestety w dzisiejszych czasach nawet takie firmy jak afriso potrafią zrobić coś niedokladnie

Opublikowano
1 godzinę temu, konopka napisał:

Z rozdzielacza masz trzy obiegi,który od czego?A ten wymiennik to naprawdę konieczny?

Idac od lewej

Pompa cwu,pompa co (jeden obieg-podlaczony reg.pokojowy auraton)),pompa co (drugi obieg-podlaczony reg.pokojowy auraton) ,czwarta pompa po prawej to kotlowa a pod nia wymiennik.

Instalator powiedzial ze wymiennik potrzebny bo piec jest w systemie otywartym a reszta instalacji w zamknietym.

Opublikowano

Naprzyklad jedną z firm która produkuje tanie siłowniki w instrukcji obsługi podaje czas otwarcia siłownika miedzy 60 a 120 sekund to jak kupisz taki siłownik to raczej napewno będą z nim problemy

Opublikowano
1 godzinę temu, mironw napisał:

@Michaelkw jaki mieszacz chcesz założyć i opisz co gdzie idzie , i kierunki pomp , a na kompie zdjęcie jest a gdzie zbiornik ciśnieniowy po stronie wtórnej instalacji bo widzę tylko zawór bezpieczeństwa

Nie wiem jaki..☺o istnieniu takowego sie dowiedzialen z forum..pytanie czy u mnie sie da.pompy od lewej cwu,pompa pionu 1,pompa pionu 2 I wszystkie kierunki do gory I pompa kotlowa nad wymiennikiem po prawej kieunek w dol.ponizej zdjecie o ktore pytasz-chyba-

IMG_20190302_174250.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, MarekDabrowski napisał:

Naprzyklad jedną z firm która produkuje tanie siłowniki w instrukcji obsługi podaje czas otwarcia siłownika miedzy 60 a 120 sekund to jak kupisz taki siłownik to raczej napewno będą z nim problemy

I spróbuj to ustawić,zapewne skośnooki.Ale napiszę z innej strony,mam pogodówkę sieger,steruje mieszaczem bdb i nie trzeba wklepywać żadnego czasu otwarcia,jaki siłownik bym nie założył to działa

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Michaelkw napisał:

Idac od lewej

Pompa cwu,pompa co (jeden obieg-podlaczony reg.pokojowy auraton)),pompa co (drugi obieg-podlaczony reg.pokojowy auraton) ,czwarta pompa po prawej to kotlowa a pod nia wymiennik.

Instalator powiedzial ze wymiennik potrzebny bo piec jest w systemie otywartym a reszta instalacji w zamknietym.

A można było zrobić całość jako otwarta albo zamknięta,obyło by się bez kosztownego wymiennika.Te regulatory działają na zasadzie włącz/wyłącz?

Orientacyjnie jaką pow. mają poszczególne obwody?

Edytowane przez konopka
Opublikowano

To chyba dobrze.ja na wiosnę będę dokładał jeszcze jeden mieszacz i czekam co za cuda wypuści timel z tego co pisał pan Tomasz to będzie petarda

Opublikowano

Tak ale ten pojedynczy będzie można podpiąć pod sterownik i będzie pokazywało jako co3 i to dla mnie jest bomba

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Oldek napisał:

W swoim poście zaznaczyłem że na sofcie 19B, a o ile dobrze pamiętam to do tej wersji były zastrzeżenia co do pracy mieszacza, dlatego doszły tylko dodatkowe funkcje dla mieszacza w sofcie 19C.  Co moim skromnym zdaniem znacznie opóźniło prace nad softem finalnym.

Podzielam Twoje skromne zdanie.
Do wersji 2.10/2.11 nikt nie narzekał na jakieś rozbieżności siłownika mieszacza.

Edytowane przez carlo
Opublikowano
21 minut temu, MarekDabrowski napisał:

siłowniki w instrukcji obsługi podaje czas otwarcia siłownika miedzy 60 a 120 sekund

dlatego w sterowniku trzeba wpisać 60s albo120 , choć 120s jest lepiej bo mniejsza czułość zaworu, większa stabilność instalacji

Opublikowano
28 minut temu, konopka napisał:

A można było zrobić całość jako otwarta albo zamknięta,obyło by się bez kosztownego wymiennika.Te regulatory działają na zasadzie włącz/wyłącz?

Orientacyjnie jaką pow. mają poszczególne obwody?

Tak,regulatory wlasnie na takie sa zasadzie.co do powierzchni obowdow.pytasz o pow grzewcza w m2

Opublikowano
dlatego w sterowniku trzeba wpisać 60s albo120 , choć 120s jest lepiej bo mniejsza czułość zaworu, większa stabilność instalacji
Ale jak wpiszesz 60 a czas otwarcia będzie np.100 to będą cuda odnawialnym się najbardziej tego że taki siłownik za każdym cyklem pracy będzie miał inny czas otwarcia a to by była całkowita klapa

Opublikowano
1 minutę temu, MarekDabrowski napisał:

Ale jak wpiszesz 60 a czas otwarcia będzie np.100

dokumentacja siłownika podaje 60 albo60 innych nie ma ,a to jest czas jaki potrzebuje siłownik aby otworzyć zawór od 0 % do 100%

Opublikowano

Zgadza się ale jak producent podaje taki rozrzut czasu otwarcia to do końca nie wiadomo dopuki tego nie zamontujesz nie wiesz co z tego będzie tak jak było wcześnie wspomniane chińczyk i chyba każda sztuka będzie miała inny czas otwarcia który trzeba by było sobie zmierzyć

Opublikowano
3 minuty temu, konopka napisał:

Jak to niema,są 90s,120s

o 90s nie wiedziałem a120 miało być  a na każdy był podany czas otwarcia