Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

zdjecie  z wykresem pracy z czujnikiem jest wczesniej na forum...te 2 to jest to samo....palnik z odpietym czujnikiem chodzil od 6 rano do 15... jest lekki rozstrzal modulacji ale poprostu pogoda sie poprawila.

Dla mnie czujnik powrotu dla modulacji nie ma znaczenia.

30 minut temu, abcde napisał:

Dorzucam zdjęcia wykresu z odołączonym czujnikiem powrotu...ja wielkiej różnicy nie widzę...z czujnikiem czy bez.

To znaczy tylko tyle i aż tyle że czujnik powrotu jest zbędny i nie ma wpływu na pracę sterownika w PID. Kolego wyłącz pompę z zabezpieczenia powrotu i pokaż wykres. Pisałem wcześniej. konia z rzędem temu, kto "ogarnie" SKZP bez ochrony powrotu w postaci pompy kotłowej lub pompy na CWU wł.

Dziękować tyko producentowi SKZP że nie robi tak jak inni producenci sterownika mają swoich klientów w d......!

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 1

Sterownik niepoprawi skopana instalacia,ni drogszy.

Edytowane przez bercus

To tylko bajer w sterowniku, działa jak maść na szczury. Kilka postów wcześniej o tym napisałem.
Zostawię to bez komentarza szkoda słów wiem kto ma nowego Iryda chętnie się z tobą zamieni na sterowniki

• Zgadzam się 1

47 minut temu, Oldek napisał:

To znaczy tylko tyle i aż tyle że czujnik powrotu jest zbędny i nie ma wpływu na pracę sterownika w PID. Kolego wyłącz pompę z zabezpieczenia powrotu i pokaż wykres. Pisałem wcześniej. konia z rzędem temu, kto "ogarnie" SKZP bez ochrony powrotu w postaci pompy kotłowej lub pompy na CWU wł.

nie mam pompy na zabezpieczeniu powrotu...mam 1 pompe na wyjsciu z pieca ktora zasila co i cwu....pompy nie wylacze bo mi woda grawitacją nie pojdzie.

sterownik sie adaptuje do instalacji ...jak w instalacji jest cos skiepszczone to i woda swiecona nie pomoze:)

• Lubię to 1

A wracając do funkcji sterownika "ochrona powrotu". Jak to pomaga wie tylko Timel i kolega @Jockey. Miałem to opisać wcześniej ale jakoś przeleciało i zapomniało mi się. Miałem włączoną funkcję ochrony powrotu, temp. powrotu ustawioną na 47. Poszedłem jak zwykle na browca do kotła i pomyślałem sobie żeby poprawić czujnik powrotu na kotle. Odpiąłem na chwilę czujnik powrotu, a kocioł zaczął szaleć. Z małej mocy, no może 20-30% modulacji wszedł na max ustawioną 90% modulacji. Temperaturę zadaną przebił o 2°C na modulacji 90% i dalej pracował na max. Dobrze że byłem przy sterze i dałem rozpalony, sterownik się uspokoił. Ot taka uwaga do wzmocnienia modulacji.

Ochrona powrotu jest dzialana przez ventyl 4d,servomotorom.(silownikem 4d)

Edytowane przez bercus

Czyli sam widzisz, że funkcja ochrony powrotu działa, odpiąłeś czujnik powrotu, sterownik zarejestrował duży spadek temperatury powrotu i podnosił modulację. Gdyby przebił zadaną o 5, to by sam się odstawił i nic by się nie stało.

Olduś, ciut mniej browców przy kotle zubrowka.gif

a troszkę więcej uwagi jakie czujniki i kiedy się odpina... wink.gif

Edytowane przez Jockey

nie obrazajac  hydraulikow ale dla nich im bardziej zlozona instalacja tym lepsza kasa a ludzie na to sie godza bo sie na tym nie znaja...to samo sie tyczy mechanikow samochodowych itp....a nikt sie nie zna na wszystkim.

OCHRONA POWROTU
 MIN TEMP. POWROTU – minimalna temperatura na powrocie. Sterownik będzie tak sterował siłownikiem mieszacza aby temperatura nie była niższa niż ustawiona. Ochrona powrotu ma wyższy priorytet niż temperatura układu CO za mieszaczem. Jeśli powrót będzie za zimny, mieszacz będzie ograniczał ilość ciepła dostarczaną do odbiorników CO, tak temp. powrotu się podniosła.
 OCHRONA AKTYWNA – włączenie / wyłączenie ochrony temperatury powrotu.

Tak podaje instrukcja.

OCHRONA POWROTU
 MIN TEMP. POWROTU – minimalna temperatura na powrocie. Sterownik będzie tak sterował siłownikiem mieszacza aby temperatura nie była niższa niż ustawiona. Ochrona powrotu ma wyższy priorytet niż temperatura układu CO za mieszaczem. Jeśli powrót będzie za zimny, mieszacz będzie ograniczał ilość ciepła dostarczaną do odbiorników CO, tak temp. powrotu się podniosła.
 OCHRONA AKTYWNA – włączenie / wyłączenie ochrony temperatury powrotu.
Tak podaje instrukcja.

Ale instrukcja nie dla wszystkich jest jasna:-):-):-):-)

Tak to prawda.Ale sterownik ma być uniwersalny i gdyby ktoś chciał by sobie zamontować cały osprzęt to nie musi kupować następnego sterownika

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

zadalem sobie trud,czytalem,staralem sie....i tak nie rozumiem...niewiem moze ze wsi jestem i nie czaje wszystkiego:(

ale.........rozumiem sie bez slów z moim SKZP 02:))

• Lubię to 1

Więc od początku wyłożę jak chłop krowie na granicy. Sterownik SKZP nie pracuje w PID jeśli nie ma zapewnionej ochrony powrotu przez CWU, lub pompę krótkiego obiegu. It's all. Coś więcej muszę napisać ?? OK, przy next entry napiszę.

1 godzinę temu, Oldek napisał:

A kto w dzisiejszych czasach nie używa pompy ?