tomek56 Opublikowano Piątek o 17:57 #801 Opublikowano Piątek o 17:57 (edytowane) Kol.dominik007,,Nigdy a przenigdy miarkownika to jest najgorsze dziadostwo jakie istnieje" A co jest nie tak z miarkownikiem, mógłbyś napisać coś więcej,jak go ustawiłeś, dlaczego doszło do pożaru? Edytowane Piątek o 18:00 przez tomek56 Cytuj
Dominik007 Opublikowano Sobota o 15:05 #802 Opublikowano Sobota o 15:05 Po miesiącu palenia na miarkowniku doszło do kompletnego zasmołowania kotła i komina no i pożaru sadzy. 2 razy to samo po tym samym czasie. Miarkownik ustawiony na ok70 stopni. Zainstalowałem miarkownik bo kto mi powiedział ze będzie bardziej eko i bardziej wydajnie będzie spalanie Ale już nigdy więcej.Wróciłem do oryginalnego fabrycznego nawiewu nadmuchu kocioł marki defro i juz nie smoli jak na miarkowniku. Więc mnie nikt nie namówi drugi raz na to. Ten model defro nie lubi mieć miarkownika może na innym modelu kotła to tak ale nie ten. 1 Cytuj
Daćko Opublikowano Niedziela o 15:02 #803 Opublikowano Niedziela o 15:02 Jak to jest możliwe do miarkownika ustawiam klapkę na szczelinę ,rzeczywiście odcięcie tlenu bardzo źle wpływa ,szczelina zwalnia w różnym stopniu u mnie się sprawdza. 1 Cytuj
kreciq21 Opublikowano Niedziela o 15:06 #804 Opublikowano Niedziela o 15:06 Co to za Defro, co tak kopci? Chyba że to tajemnica... Cytuj
AO49 Opublikowano Niedziela o 16:30 #805 Opublikowano Niedziela o 16:30 Nie mam nic do miarkownika jedynie to że otwiera się zbyt mocno gdy spada temp i wychładza kocioł. Dlatego zrezygnowałem z niego na rzecz stałej szczeliny (sugestia Kol @szpenio) a jak znalazłem sposób na bezproblemowe ustawianie klapki podczas podkładania to teraz tak palę . U mnie się sprawdza . Pozdrawiam Cytuj
Dawidd0 Opublikowano Niedziela o 17:56 #806 Opublikowano Niedziela o 17:56 W dniu 15.02.2025 o 16:05, Dominik007 napisał(a): Po miesiącu palenia na miarkowniku doszło do kompletnego zasmołowania kotła i komina no i pożaru sadzy. 2 razy to samo po tym samym czasie. Miarkownik ustawiony na ok70 stopni. Zainstalowałem miarkownik bo kto mi powiedział ze będzie bardziej eko i bardziej wydajnie będzie spalanie Ale już nigdy więcej.Wróciłem do oryginalnego fabrycznego nawiewu nadmuchu kocioł marki defro i juz nie smoli jak na miarkowniku. Więc mnie nikt nie namówi drugi raz na to. Ten model defro nie lubi mieć miarkownika może na innym modelu kotła to tak ale nie ten. Miarkownik może działać fajnie w niektórych kotłach, ale ewidentnie ten model Defro go nie lubi. Widać, że przy tej instalacji nie do końca się sprawdził, bo smolisko i pożar sadzy to nie jest żart. Czasem lepiej wrócić do oryginału, jak już nie ma problemów. Na pewno dobrze, że znalazłeś rozwiązanie z nawiewem najważniejsze, że działa bez problemów. Cytuj
maffer Opublikowano Niedziela o 20:56 #807 Opublikowano Niedziela o 20:56 Elektroniczny najlepszy. Też się pali na stałej szczelinie tylko odchodzą wszystkie problemy. Przy podkładaniu odcina się go od prądu i klapka się zamyka. Jak temp. na kotle spada to też zamyka klapke i wymiennik się nie wychładza. Teraz mam ustawione że jak spadnie do 60 to zamknie. No i stopniowo będzie zamykać jak dochodzi do zadanej. Jak się ustawi na 85 to od 82 będzie przymykać i na 85 całkowicie zamknie. 1 Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 08:09 #808 Opublikowano Poniedziałek o 08:09 Nadal model tego Defro jest tajemnicą. Jeżeli 1 użytkownik będzie miał problem z kopceniem na miarkowniku, a 9 nie, to problem leży w kotle, czy operatorze kotła? Więc werdykt "ten Defro nie lubi miarkownika" jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu, a tym bardziej z faktami nie ma nic wspólnego. Cytuj
Dominik007 Opublikowano Poniedziałek o 10:42 #809 Opublikowano Poniedziałek o 10:42 Spokojnie nie śledziłem wczoraj co tu się dzieje. Defro model KDR Plus. Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 10:54 #810 Opublikowano Poniedziałek o 10:54 I wszystko jasne. Brak klapki/otworów powietrza wtórnego. Ot, przyczyna znaleziona. Cytuj
Dominik007 Opublikowano Poniedziałek o 13:01 #811 Opublikowano Poniedziałek o 13:01 Ma z boku klapki dodatkowe do sterowania powietrzem.Ale mniejsza o defro. Mam w nowym innym domu zainstalowany kociołek zgazowujący drewno setlans multilog i zbiera się smoła w kominie i już sam nie wiem jak go ustawić już był plan go wyrzucić i kupić inny na drewno ale nie wiem jaki.Atmos?też krytykują Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 13:10 #812 Opublikowano Poniedziałek o 13:10 Setlans nie ma w swojej ofercie nawet jednego kotła zgazowującego. I nigdy nie miał. Ten Defro to górniak i podawanie powietrza wtórnego powinno być w płomień, a nie na dno zasypu. Ten Setlans multilog, to typowy dolniak węglowy. Jak dla mnie to producent ulepów, a nie kotłów. Cytuj
Dominik007 Opublikowano Poniedziałek o 13:27 #813 Opublikowano Poniedziałek o 13:27 (edytowane) no jak nie ma jak ma kilka oto linki https://setlans.pl/setlans-eko-drew/ https://setlans.pl/setlans-multilog/ i co? Edytowane Poniedziałek o 14:25 przez Dominik007 1 Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 13:32 #814 Opublikowano Poniedziałek o 13:32 Ma w ofercie kotły spalające drewno, a nie zgazowujące. A to robi ogromną różnicę. Weź pierwszy z brzegu kocioł dolnego spalania na węgiel i porównaj go z tym z oferty Setlansa. Multilog wygląda w 90% jak mój stary bezklasowy gruz na węgiel. Cytuj
Dominik007 Opublikowano Poniedziałek o 14:22 #815 Opublikowano Poniedziałek o 14:22 (edytowane) No przecież pisze kotły zgazowujące drewno czy spalające drewno w opisie setlansa producenta? Ma stosowną dokumentacje do kotłów wydaną przez rzeczoznawców i specjale testy . To jaki model-firma wedle Ciebie ma kotły zgazowujące drewno? 😁😁 Edytowane Poniedziałek o 14:24 przez Dominik007 1 Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 14:35 #816 Opublikowano Poniedziałek o 14:35 A jakby producent napisał, że osiąga pułap 2tys. metrów, też byś uwierzył? Jak rozpalisz w kotle górnego spalania od dołu, to też będzie "zgazowujący". Tylko różnica miedzy marketingową papką, a stanem faktycznym jest taka, że kocioł zgazowujący ten gaz spala. A takie gruzy z epoki tylko utylizują opał. Nawet tak szeroko komentowany MPM ma w ofercie kocioł zgazowujący o nazwie Caldo. Defro ma Optimę HG, Atmos prawie wszystkie, Attack SLX/DPX, Opop H4EcoD (w tym MAX), Blaze wszystkie, Klimosz ma Wally, Tekla ma Pirovac, Rakoczy ma Smart HTV, Kotrem ma Maderę, itd. Za 6 czy 8 tys. kotła zgazowującego nie kupisz. Cytuj
Dominik007 Opublikowano Poniedziałek o 15:10 #817 Opublikowano Poniedziałek o 15:10 To MPM caldo to już będzie lepszy od multilog setlansa? Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 15:30 #818 Opublikowano Poniedziałek o 15:30 Do drewna tak. Do węgla nie. Cytuj
Dominik007 Opublikowano Poniedziałek o 18:18 #819 Opublikowano Poniedziałek o 18:18 przzecież chodzi o kociołki dla drzewa spalania. To sobie poczytaj chociaż mało jest o MpM caldo jak go krytykują ze nie udany ze dymi po otwarciu komory ze dużo drzewa nie dopala itd żaden hit tylko następne ustrojstwo wyprodukowane bez przemyśleń... 1 Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 18:22 #820 Opublikowano Poniedziałek o 18:22 Czy podczas jazdy samochodem też otwierasz drzwi? Takich kotłów się nie otwiera, gdy opał jeszcze gazuje. Każdy taki kocioł ma to wyraźnie napisane w instrukcji obsługi. 1 Cytuj
Dominik007 Opublikowano Poniedziałek o 19:33 #821 Opublikowano Poniedziałek o 19:33 Do samochodu wchodzisz przez zamknięte drzwi? Do kociołka rozumiem ze będziesz dokładał przez komin lub będzie kamera na palenisku i będziesz miał podgląd kiedy się kończy wkład aby dołożyć nowy. Inteligencik🤔 Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 19:43 #822 Opublikowano Poniedziałek o 19:43 Jak rozumiem jesteś takim inteligentem, że wsiadasz do jadącego auta? Bo analogicznie pracujący kocioł jest jak jadące auto. Rozumiem, że kolegę przerasta posiadanie kotła zgazowującego. Może jednak zostań przy ognisku na środku izby. Taka wskazówka. Wszystkie kotły dolnego spalania, w tym zgazowujące, dymią przy otwieraniu drzwiczek podczas fazy gazowania. I teraz masz dylemat, bo górniaków już nie produkują. Więc pozostaje inne źródło ciepła, jak np, wspomniane ognisko. Bo jak zwykły dolniak przerasta możliwości intelektualne, to co będzie przy pelleciaku, albo pompie ciepła... Cytuj
Dominik007 Opublikowano Poniedziałek o 19:52 #823 Opublikowano Poniedziałek o 19:52 Bez komentarza.🫵 Cytuj
kreciq21 Opublikowano Poniedziałek o 20:14 #824 Opublikowano Poniedziałek o 20:14 Masz, niedowiarku. Może przeczytasz ze zrozumieniem ten fragment z instrukcji obsługi (Defro Optima HG, strona 19 instrukcji obsługi). 1 Cytuj
maracz Opublikowano Poniedziałek o 21:12 #825 Opublikowano Poniedziałek o 21:12 Tam naprawdę nie ma co zaglądać w trakcie gazowania opału, chyba że da się przed otwarciem drzwiczek odessać dym, to jedna sprawa, a druga, to przez takie otwarcie drzwiczek wprowadzamy niepotrzebnie zawirowanie w procesie zgazowania. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi