Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Setlans Selvan 11 kW - zalety, wady, spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kol.dominik007,,Nigdy a przenigdy miarkownika to jest najgorsze dziadostwo jakie istnieje"

A co jest nie tak z miarkownikiem, mógłbyś napisać coś więcej,jak go ustawiłeś, dlaczego doszło do pożaru? 

Edytowane przez tomek56
Opublikowano

Po miesiącu palenia na miarkowniku doszło do kompletnego zasmołowania kotła i komina no i pożaru sadzy.

2 razy to samo po tym samym czasie.

Miarkownik ustawiony na ok70 stopni.

Zainstalowałem miarkownik bo kto mi powiedział ze będzie bardziej eko i bardziej wydajnie będzie spalanie

Ale już nigdy więcej.Wróciłem do oryginalnego fabrycznego nawiewu nadmuchu kocioł marki defro i juz nie smoli jak na miarkowniku.

Więc mnie nikt nie namówi drugi raz na to.

Ten model defro nie lubi mieć miarkownika może na innym modelu kotła to tak ale nie ten.

• Przydało się 1
Opublikowano

Jak to jest możliwe do miarkownika ustawiam klapkę na szczelinę ,rzeczywiście odcięcie tlenu bardzo źle wpływa ,szczelina zwalnia  w różnym stopniu u mnie się sprawdza.

• Lubię to 1
Opublikowano

Co to za Defro, co tak kopci? Chyba że to tajemnica...

Opublikowano

Nie mam nic do miarkownika jedynie to że otwiera się zbyt mocno gdy spada temp i wychładza kocioł. Dlatego zrezygnowałem z niego na rzecz stałej szczeliny (sugestia Kol @szpenio) a jak znalazłem sposób na bezproblemowe ustawianie  klapki podczas podkładania to teraz tak palę . U mnie się sprawdza .

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 15.02.2025 o 16:05, Dominik007 napisał(a):

Po miesiącu palenia na miarkowniku doszło do kompletnego zasmołowania kotła i komina no i pożaru sadzy.

2 razy to samo po tym samym czasie.

Miarkownik ustawiony na ok70 stopni.

Zainstalowałem miarkownik bo kto mi powiedział ze będzie bardziej eko i bardziej wydajnie będzie spalanie

Ale już nigdy więcej.Wróciłem do oryginalnego fabrycznego nawiewu nadmuchu kocioł marki defro i juz nie smoli jak na miarkowniku.

Więc mnie nikt nie namówi drugi raz na to.

Ten model defro nie lubi mieć miarkownika może na innym modelu kotła to tak ale nie ten.

Miarkownik może działać fajnie w niektórych kotłach, ale ewidentnie ten model Defro go nie lubi. Widać, że przy tej instalacji nie do końca się sprawdził, bo smolisko i pożar sadzy to nie jest żart. Czasem lepiej wrócić do oryginału, jak już nie ma problemów. Na pewno dobrze, że znalazłeś rozwiązanie z nawiewem najważniejsze, że działa bez problemów.

Opublikowano

Elektroniczny najlepszy. Też się pali na stałej szczelinie tylko odchodzą wszystkie problemy. Przy podkładaniu odcina się go od prądu i klapka się zamyka. Jak temp. na kotle spada to też zamyka klapke i wymiennik się nie wychładza. Teraz mam ustawione że jak spadnie do 60 to zamknie. No i stopniowo będzie zamykać jak dochodzi do zadanej. Jak się ustawi na 85 to od 82 będzie przymykać i na 85 całkowicie zamknie.

• Przydało się 1
Opublikowano

Nadal model tego Defro jest tajemnicą. Jeżeli 1 użytkownik będzie miał problem z kopceniem na miarkowniku, a 9 nie, to problem leży w kotle, czy operatorze kotła?

Więc werdykt "ten Defro nie lubi miarkownika" jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu, a tym bardziej z faktami nie ma nic wspólnego.

Opublikowano

I wszystko jasne. Brak klapki/otworów powietrza wtórnego. Ot, przyczyna znaleziona.

Opublikowano

Ma z boku klapki dodatkowe do sterowania powietrzem.Ale mniejsza o defro.

Mam w nowym innym domu zainstalowany kociołek zgazowujący drewno setlans multilog i zbiera się smoła w kominie i już sam nie wiem jak go ustawić już był plan go wyrzucić i kupić inny na drewno ale nie wiem jaki.Atmos?też krytykują

Opublikowano

Setlans nie ma w swojej ofercie nawet jednego kotła zgazowującego. I nigdy nie miał.

Ten Defro to górniak i podawanie powietrza wtórnego powinno być w płomień, a nie na dno zasypu.

Ten Setlans multilog, to typowy dolniak węglowy.

Jak dla mnie to producent ulepów, a nie kotłów.

Opublikowano

Ma w ofercie kotły spalające drewno, a nie zgazowujące. A to robi ogromną różnicę.

Weź pierwszy z brzegu kocioł dolnego spalania na węgiel i porównaj go z tym z oferty Setlansa.

Multilog wygląda w 90% jak mój stary bezklasowy gruz na węgiel.

Opublikowano (edytowane)

No przecież pisze kotły zgazowujące drewno czy spalające drewno w opisie setlansa producenta? Ma stosowną dokumentacje do kotłów  wydaną przez rzeczoznawców i specjale testy .

To jaki model-firma wedle Ciebie ma kotły zgazowujące drewno?

😁😁

Edytowane przez Dominik007
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

A jakby producent napisał, że osiąga pułap 2tys. metrów, też byś uwierzył?

Jak rozpalisz w kotle górnego spalania od dołu, to też będzie "zgazowujący". Tylko różnica miedzy marketingową papką, a stanem faktycznym jest taka, że kocioł zgazowujący ten gaz spala. A takie gruzy z epoki tylko utylizują opał.

Nawet tak szeroko komentowany MPM ma w ofercie kocioł zgazowujący o nazwie Caldo.

Defro ma Optimę HG, Atmos prawie wszystkie, Attack SLX/DPX, Opop H4EcoD (w tym MAX), Blaze wszystkie, Klimosz ma Wally, Tekla ma Pirovac, Rakoczy ma Smart HTV, Kotrem ma Maderę, itd.

Za 6 czy 8 tys. kotła zgazowującego nie kupisz.

Opublikowano

Do drewna tak. Do węgla nie.

Opublikowano

przzecież chodzi o kociołki dla drzewa spalania.

To sobie poczytaj chociaż mało jest o MpM caldo jak go krytykują ze nie udany ze dymi po otwarciu komory ze dużo drzewa nie dopala itd żaden hit tylko następne ustrojstwo wyprodukowane bez przemyśleń...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Czy podczas jazdy samochodem też otwierasz drzwi?

Takich kotłów się nie otwiera, gdy opał jeszcze gazuje. Każdy taki kocioł ma to wyraźnie napisane w instrukcji obsługi.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak rozumiem jesteś takim inteligentem, że wsiadasz do jadącego auta? Bo analogicznie pracujący kocioł jest jak jadące auto.

Rozumiem, że kolegę przerasta posiadanie kotła zgazowującego. Może jednak zostań przy ognisku na środku izby.

Taka wskazówka. Wszystkie kotły dolnego spalania, w tym zgazowujące, dymią przy otwieraniu drzwiczek podczas fazy gazowania.

I teraz masz dylemat, bo górniaków już nie produkują. Więc pozostaje inne źródło ciepła, jak np, wspomniane ognisko. Bo jak zwykły dolniak przerasta możliwości intelektualne, to co będzie przy pelleciaku, albo pompie ciepła...

Opublikowano

Masz, niedowiarku. Może przeczytasz ze zrozumieniem ten fragment z instrukcji obsługi (Defro Optima HG, strona 19 instrukcji obsługi).

2025-02-17_211222.png.da157124180c746b7bdfcc2b009af55e.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tam naprawdę nie ma co zaglądać w trakcie gazowania opału, chyba że da się przed otwarciem drzwiczek odessać dym, to jedna sprawa, a druga, to przez takie otwarcie drzwiczek wprowadzamy niepotrzebnie zawirowanie w procesie zgazowania. 

• Zgadzam się 2