Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Setlans Selvan 11 kW - zalety, wady, spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Dominik007 drewno masz ok, nawet bardzo ok. Którędy tam płynie powietrze pierwotne? Z jaką mocą w pracuje wyciąg żeby przy rozpalaniu dojść do zadanej tem spalin 200, a potem ją utrzymać? 

Tak jak napisał Predator powietrza nie ustawisz ręcznie w sposób "raz a dobrze", możesz wybrać sztywną nastawę jak najepszą dla całego okresu spalania wsadu drewna, ale to też ideał nie będzie. 

Edytowane przez maracz
Opublikowano

Cześć, biorąc pod uwagę wcześniejsze posty z półokrągłym palnikiem, doszedłem do wniosku, że "zabezpieczę" fabryczny palnik który po dwóch latach wygląda jakby miał się zaraz rozlecieć.

Mając dostęp jedynie do stali, zrobiłem taką przesłonę. Od 3 tygodni testuję i sprawdza się, drewno dokładniej się spala i nic nie zatyka. Przymocowana na próbę śrubami do starego palnika. Może komuś sie przydadzą wymiary.1729158028382.thumb.jpg.38cfd8d00fdffd2f7c20621d4191ae2b.jpgpalnikoslona.thumb.jpg.5a7cb5a934ef9fd9d0c49cc950b514da.jpg1729158028357.thumb.jpg.7f5639083fa4d3ea9eb120d1d52ed3b0.jpg

• Przydało się 1
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 14.10.2024 o 20:33, Dominik007 napisał(a):

Nie widziałem jeszcze ocieplonej rury spalin obojętnie co na niej by było to przecie by uległ spaleniu lub stopieniu,a w kotłowni jest bardzo ciepło więc z otoczenia to się nie wychładza

@Dominik007 przykładowo @maronka ma ocieploną rurę spalinową - można to zobaczyć tutaj:

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @maracz pisząc o stali dodając że zwykłej to słuszna uwaga, bo nierdzewka sobie radzi bardzo dobrze a wiem bo mam bramkę 5 i palnik 2 z nierdzewki

Kol @Matejko1 też mam nieocieploy czopuch i nie martwię się  utratą ciepła. Kotłownie mam centralnie i ciepło w kotłowni robi mi ogrzewanie podłogowe po drugie musiał bym dobrze ocieplić  wszystkie rury i zbiornik kondensacyjny po trzecie ciepło wysusza mi opał i to tyle w temacie. Jak napisał Kol @maronka komin to dodatkowy kaflak a ja mam jeszcze podłogowkę. Kol @Piecuch19ma rację ale ja mam bardzo dobry ciąg kominowy.

Pozdrawiam

• Lubię to 2
Opublikowano

Kół @DamBag podzielam wątpliwości Kol @maracz i radzę przyglądać się bacznie  co będzie się działo z przegrodą, naprężenia które tam będą działać na skutek podgrzewania i studzenia mogą spowodować wyrwanie śrub a co za tym idzie skruszenie betonowej przegrody. Kiedyś pokazał co się  stało z żeliwnym elementem zastosowanym przez Kol @Piecuch19 jako tzw ,, szczelina piecucha". Grubość w tym wypadku ma dobre i złe strony.

Pozdrawiam 

A żeby trochę Cię uspokoić to ja mam na ruszcie położoną blachę 6 z nawierconymi otworami i musze powiedziec ze jak narazie nie odksztalca się ale na nią nie działają tak wysokie temeratury no i jest popiół i chlodzenie z popielnka.

Opublikowano

Nie przesuwa ci się ta blacha jak zęby z popielnika wyskakują?

Opublikowano

Kol @pawlopawlo blacha jest z dwóch połówek bo mam po bokach dwie warstwy 3-ek szamotek i rzeczywiście po przez rusztowanie zachodziły na siebie (blachę musiałem podzielić, wymusily to prowadnice szamotek ) a jak pisałem mam nawiercone w nich otwory w które włożyłem kluczowkręty f10, które stabilizują blachy podczas rusztowania a popiół dobrze się osypuje no i PP przepływa w różnych miejscach. Działa bez zarzutów. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Kol @DamBag no postarałeś  się z tą stalą. Poczytałem trochę o niej i ciekaw jestem jak się zachowa pod wpływem temperatur panujacych w palniku  ale skoro nadaje się do form tworzyw sztucznych to może i tu się sprawdzi. Szkoda że nie wspawaleś poprzecznego usztywnienia.

Pozdrawiam  

Opublikowano

Póki co na debowym i sosnowym opale nic się nie stało. Pracuje przy formach, przy takiej grubości jakiekolwiek usztywnienia są zbędne, Taka blacha od kształci się może z 1/2mm z czasem. Ważne, że pali się stabilnie. 

• Zgadzam się 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

A jakie macie temperaturę spalin w kominie?W instrukcji mojego setlansa podają 160 stopni

w kominie ale przy takiej temperaturze niskiej wszystko raczej by się smoliło ja mam ustawione pid na 200 ale chyba podniosę z 10-20 stopni bo zdarza się ze blokuje kociołek przez za niskie spaliny w kominie i wtedy wytwarza się smoła.

Kocioł zagazowujący drewno za bardzo nie ma wspólnego chyba z gazowaniem przynajmniej setlans to bym powiedział  ze to zwykły kopciuch.

Opublikowano

Na wylocie w HTV w czopuchu mam średnio od 185° do 235°. Kocioł sam moduluje moc w zależności od temperatury spalin, temperatury kotła, temperatury w buforach.

DTR kotła podaje 170°, a tak naprawdę to tyle jest podczas rozpalania lub modulacji i wygaszania.

Opublikowano

W kotle na HG nie może ze się tlić. On ma pracować zero jedynkowo, albo wcale, albo na max.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

to co zrobić tempera spalin ustawiona na max 200 dociąga spaliny do 200 odcina dmuchawę wyciągową aby spaliny dalej nie rosły i w tym momencie w kotle się tli i osadza smoła we wymienniku bo by chciał większą temperaturę ale mu nie pozwala,a i tak mam ustawione na 200 spaliny,a producent podaje ze powinien na 160 stopni pracować.

Opublikowano

Jak możesz to ustawić to zrób spaliny na 230° i obserwuj.

A jak dojdą spaliny do jakiejś zadanej wartości to wentylator odcina czy zwalnia i moduluje ? Nie znam tego kociołka dlatego pytam.😀

Opublikowano

Jak sterownik odcina dmuchawę po osiągnięciu temp. spalin, to jest to antyk i nic z tego sensownego nie uzyskasz. To już lepiej zamontować miarkownik ciągu, który będzie działał o niebo lepiej od tego sterownika.

Opublikowano
5 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

Jak sterownik odcina dmuchawę po osiągnięciu temp. spalin, to jest to antyk i nic z tego sensownego nie uzyskasz. To już lepiej zamontować miarkownik ciągu, który będzie działał o niebo lepiej od tego sterownika.

No co Ty musi chyba odciąć dmuchawe takie przecie jej zadanie jak dociągnie do ustawionej temperatury.

Nigdy a przenigdy miarkownika to jest najgorsze dziadostwo jakie istnieje.W innym domu na innym kotle go zamontowałem i po miesiącu czasu pożar bardzo dramatyczny komina ,komin porządny z klinkieru pękł ogień na 10 metrów wyżej komina.Pomyślałem no zdarza się po miesiącu następnym znów to samo i teraz wiem nigdy więcej miarkownik!piec komin całkowicie zawalony smołą ustawiony był aby dociągał do 65 stopni

Opublikowano

A patrz, w każdym normalnym kotle, sterownik zmniejsza obroty dmuchawy, aby nie przekroczyć temperatury... Polecam zapoznać się z tym, jak działa algorytm PID.

O elektronicznym miarkowniku kolega słyszał? 

Ja w swoim gruzie mam miarkownik (zwykły woskowy) już od 10 lat. Cały czas ten sam i cały czas działa dobrze. I taki miarkownik działa mniej więcej jak taki PID, tylko z innymi opóźnieniami.

To kocioł śmietnik, że produkuje tyle sadzy, a nie miarkownik.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Tak właśnie zrobiłem podniosłem spaliny na 230 stopni i myślę ze będzie poprawa.

Jeszce jedno mnie zastanawia mam ustawioną temperaturę ze ma dociągać na maxa czyli na 80 stopni ale już na 70 stopni dmuchawa wyciągowa zwalnia prawie do zera a przecież nie dociągło do zadanej temperatury jeszcze a spalin też zadanych nie przekracza aby hamowało już.Może sterownik już hamuje dmuchawą z 10 stopni przed aby nie przekroczyć zadanej temperatury.

No przecież wiem jak działa pid i tu tak działa jak jest jego zadanie