Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, berthold61 napisał:

To ja ci proponuję sklecić z klimatyzatora 7 kw heiko koszt 2950 zł plus wymiennik cieczowo gazowy 30 kw za ok 6 stówek lutowanko i odpalanko a zmieścisz sie w max 4,5 tysiaka . 

Widzę że kolega to typowy "gawędziarz" o PC, już wszystko przerabiał- miała być "gruntówka" , teraz super tanie  PC własnego chowu.

A sam pali węglem i w rodzinie też DS montuje zamiast super lutowanka- odpalanka!

Opublikowano

... a to tak kolega działa ? Szkoda...

Opublikowano

klimat może sie zmienić nawt na -20st i nie zrobi to zadnego wrazenia na dobrych pompach powietrznych

skoro masz takie wyliczenia i tak wyjdzie to dobrze ,waznie ze robisz ekologicznie

Gość berthold61
Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał:

Widzę że kolega to typowy "gawędziarz" o PC, już wszystko przerabiał- miała być "gruntówka" , teraz super tanie  PC własnego chowu.

A sam pali węglem i w rodzinie też DS montuje zamiast super lutowanka- odpalanka!

Już by to wszystko było ale jak była okazja tanio kupić dom  dla syna to kupiłem a sam muszę poczekać takie życie .ale zrobi się zrobi .

11 godzin temu, o6483256 napisał:

berthold61, masz "gotowca" z przeróbką tego klimatyzatora na PC ?  Bo Ja byłbym gotowy w tych pieniądzach przerabiać  .-)

A co cie powstrzymuje ? mnie kupno drugiego domu więc kaska poleciała i trzeba ciułać od nowa ot życie .

Opublikowano (edytowane)

Wszystko OK, tylko ja odniosłem wrażenie przy czytaniu tego posta jakby to były gawędy "starego erotomana"- to" lutowanko , odpalanko " ma dla mnie wydźwięk obrzydliwy i mocno dwuznaczny.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

No chętnie skorzystałbym z gotowej instrukcji, bo byłoby łatwiej, po co wyważać otwarte drzwi ? Masz takową, czy...

Opublikowano

Znajomy instalator klimatyzacji proponował mi zakup takiej hybrydy zrobionej na bazie klimatyzatora.Jednak cena zestawu split o mocy 9kW oszacowana na ok.15 tysi ,niespecjalnie przekonała mnie do takiej zabawy.

Opublikowano
7 minut temu, o6483256 napisał:

No chętnie skorzystałbym z gotowej instrukcji, bo byłoby łatwiej, po co wyważać otwarte drzwi ? Masz takową, czy...

Jeżeli to pytanie do mnie to:

Temat pomp ciepła w wykonaniu DIY - czyli zrób to sam mnie nigdy nie interesował, sam też nie mam PC.

Natomiast robiłem instalacje pod montaż PC i nadal je obliczam lub dobieram elementy instalacji.

Opublikowano (edytowane)

Nie, nie do Ciebie, do Berthold61 .-)

Instalację, mam więc robiłbym tylko adaptację, interesuje mnie pompa diy tą którą kolega wkleił ! Tylko obawiam się, że kolega raczej mocno TEORETYZUJE i koniec końców, sam bym musiał dojść co do czego.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Dziwi mnie, że jakieś historyczne i niszowe tematy zasypowców wywołują dyskusje prawne na grube miesiące, a tu nikt nic nie napisał o ustawie f-gazowej. Przecież te ustrojstwa podlegają ustawie, musi byc ewidencja i technik z uprawnieniami państwowymi musi robic przeglądy. Myślicie, że zaryzykuje uprawnienia by podpisać się pod takim ulepem? Jak sądzicie, gdzie podziały się filmiki o takich przeróbkach? Dlaczego poznikały klimy do samodzielnego montażu z marketów? 

Opublikowano

Ustawa ustawą, a życie życiem, wystarczy prześledzić kolejne życie zasypowców.

Opublikowano

Ale za kolejne życie zasypowców sankcji dla użytkownika póki co nie ma żadnych, a za niezarejestrowaną pompę ciepła 4-10 000 zł, co czyni cała rzeźbę bardzo wątpliwą. Jak zwykle wujki dobra rada ani takiego ulepa nie mają, ani nie zamierzają mieć, ale innych w maliny chętnie wpuszczą :-)

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano
7 godzin temu, HarryH napisał:

Dziwi mnie, że jakieś historyczne i niszowe tematy zasypowców wywołują dyskusje prawne na grube miesiące, a tu nikt nic nie napisał o ustawie f-gazowej. Przecież te ustrojstwa podlegają ustawie, musi byc ewidencja i technik z uprawnieniami państwowymi musi robic przeglądy. Myślicie, że zaryzykuje uprawnienia by podpisać się pod takim ulepem? Jak sądzicie, gdzie podziały się filmiki o takich przeróbkach? Dlaczego poznikały klimy do samodzielnego montażu z marketów? 

Za chwilę i te F-gazy znikną bo sporo pomp chodzi już gazie takim jak w butli samochodowej a są też na co2 więc broń komuś wytrąci się z ręki .

Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał:

Mnie interesuje coś innego - PC z podmianą czynnika chłodzącego np R410A czy R32 na R290 

Czy słyszeliście o praktycznej stronie tego działania?

Z praktycznej strony wydajność takiej pompy spadnie o ok 60%, za to kop odrobinę wzrośnie. Pomijając szczegóły techniczne, które nie w każdym przypadku dadzą możliwość podmiany. 

Opublikowano

Do momentu wprowadzenia jednostek wypełnionych gazami obojętnymi,będę się ratował monoblokiem.Można to w dowolnym momencie przenieść,przeinstalować,sprzedać,itp.bez konieczności rozszczelnienia układu gazowego.Wcześniej niż później doczekamy się takich rozwiązań,normy ekologiczne na bank wymuszą takie rozwiązania.

Opublikowano

To kupuj od razu monobloka na R 290 są i to produkowane w Polsce .

Opublikowano

Ogladałem ofertę i zauważyłem że z cenami trochę zeszli.Nie będę czekał w nieskończoność aż ktoś coś wynajdzie lepszego i tańszego w obsłudze.Na razie stanęło na T-Cap-ie 5-7kW,później coś się wymyśli.

Opublikowano

Nawet nie zwróciłem na to uwagi,dzięki za sprostowanie.Mocniejsza pompa 9kW bedzie miała przez większość czasu sporo wyłączeń,wolałbym mniejszą żeby pracowała nawet non-stop.

• 3 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano

A ja chyba jednak popełnię tę pompę ciepła z klimatyzatora heiko 7 kw , mam szatański plan aby mój kocioł podajnikowy dać synowi do tego starego nowego nabytku (domu) a ja wezmę tego MPM-10 kw do siebie jako tzw w razie W a robotę powinna robić ta sklecona PC tylko zastanawiam się czy ona miałaby tylko grzać CO  a doCWU sklecić jakiegoś dropsa bo boję się że by mogła nie wydolić w średnich warunkach bo  mam nalot rodzinki i tej wody do CWU idzie sporo , gniecie mnie to a jak gniecie to tylko czekać .

Opublikowano

CO i CWU na jednej pompie się robi te heiko ma chyba 5 kW mocy grzewczej.

• 3 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano

Medytacji ciąg dalszy ? , ostatnio oglądałem jak gościu gruntówkę zasilał wodą ze studni pompką obiegową a wodę spuszczał do stawu  stawu , studnię ma każdy a drugą wywiercić to dwa dni i skrzynka piwa  i przelewamy z jednej do drugiej no nie genialne ? co zawsze gwarantowany 4-4,5 ,  tylko gdzie dorwać w miarę tanią gruntówkę bez montażu ? ale to tylko rozważania .

Opublikowano

1266182898_by_adir7PL_600.jpg

?!

• Zgadzam się 1