Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie jak podłączali mi piec wyszło na początku ok. 1500 g (też był kiepski popiół)ale po ponownym kilkukrotnym  przeważaniu kręciło się ok.950-1000g  i tak mi wychodzi od 2 lat na tym samym pellecie(i względnie zgadza się ilość spalonego pelletu z tym co pokazuje sterownik).Zobaczysz po paru dniach ,może trzeba będzie  zmniejszyć i sprawdzić czy jest lepiej jak wychodzi ci z ważenia te 800g? Pamiętaj zawsze( jak wcześniej pisałem) daj temu popracować parę dni niech piec się dostosuje do nowych parametrów.

Edytowane przez wonski
Opublikowano

Tu požyczylem z tematu skzp wzor do wyliczenia prawdziwego potencjalu z dosypywania opalu.

(ustawiony potencjał podajnika) x (faktyczna waga spalonego paliwa) / (wskazanie licznika w sterowniku)

Opublikowano

Jak zauważył Pyrus90 mój kociołek nie osiąga zadanej temperatury. Ustawione mam 70 stopni a dochodzi ledwie do 57. Co może być przyczyną? Pellet Olczyk (jedyny certyfikowany jaki był dostępny od ręki), niezawilgocony. Piec przerobił raptem 1,8 tony więc utytłany nie jest. Wróciłem do ustawień fabrycznych. W domu jest ciepło. O co kaman? Może zwiększyć moc dmuchawy na średniej i dużej mocy?

Opublikowano
42 minuty temu, Zuzola napisał(a):

Czy taki UPS z akumulatorem jest ok ,,,,

Domniemywam, że to cena UPS-a razem z akumulatorem.

Jak dla mnie to cena zbyt wygórowana. W okolicach tej ceny zakupimy  Hybrydowy Inwerter Solarny, razem z 
akumulatorem LiFePO4 12 V 100 Ah lub 24 V 100 Ah  (akumulator litowo-żelazowo-fosforanowy).

Oczywiście nie musimy do tego podstawowego zestawu, od razu montować paneli fotowoltaicznych.

Opublikowano

Aż tak często nie macie prądu że montujecie UPS z Aku?U mnie tak rzadko nie ma prądu(w zeszłym roku może z 2 razy po parę godzin nie było ) że jak na początku też nad tym myślałem ale ogólnie dałem sobie spokój.

Opublikowano

Ja kupiłem agregat prądotwórczy. Benzyna ok 3kW ciągłej pracy. Paliwa nie trzymam w domu bo wietrzeje a CPN blisko. W tym roku już dwa razy nie było prądu. Raz ok 5 godzin i raz ze 2.

Opublikowano
2 godziny temu, wonski napisał(a):

Aż tak często nie macie prądu że montujecie UPS z Aku?U mnie tak rzadko nie ma prądu(w zeszłym roku może z 2 razy po parę godzin nie było ) że jak na początku też nad tym myślałem ale ogólnie dałem sobie spokój.

W sumie to nie, aczkolwiek mam skoki napięcia i trochę się boję o elektronikę. Poza tym jak znam życie to zadziała jakieś głupie "prawo" i w tym roku prądu mieć nie będę wielokrotnie 🫣