Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lenas1 błąd, jak 0 będzie na 3 to będzie tak jak było, tylko zamiast zamykać będzie otwierać.  Zero ma być na 9 . W tym układzie zbierało pracuje pomiędzy odnogami 2-3 więc nie wprowadzaj w błąd. 

Opublikowano

Faktycznie pompa z przodu czyli mieszający ale nie pcha tylko wyciąga.👍

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.10.2025 o 17:23, 1mps napisał(a):

Faktycznie pompa z przodu czyli mieszający ale nie pcha tylko wyciąga.👍

miałem źle ustawione zawieradło ,nie wiem czemu ,niby porównywałem ze schematem ,poprawilem ,teraz siłownik wzgledem tej fotki co wklejałem jest odwrócony o 180 stopni ,działa ,bo przeszedłem na czujnik ntc10k  i jak grzeje podaje koło 50 st na chaupe.Macie jakies patenty na te czujniki .Słabe są ,mi zostały dwa po montażu to jakoś zmodziłem najbardziej zblizony z temp faktyczną ,ale to jakies takie niepewne.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.10.2025 o 09:57, Mephistosek napisał(a):

Mam problem z pokazywaniem zużycia pelletu, zużycie pokazuje 330kg od początku, lecz wczoraj z ciekawości wsypałem pelletu do pełna a w zasobnik było ponad połowa i weszło mi równo 12 worków po 15kg co daje 180kg. Co w takiej sytuacji zrobić, żeby dobrze pokazywało ?

W instrukcji obsługi masz podane;

"Kocioł nie poddaje auto-regulacji licznika spalonego pelletu. Jeśli mierzona ilość spalonego paliwa nie pokrywa się ze spalaniem rzeczywistym może to oznaczać, że kocioł wkłada dużo pracy w proces regulacji spalania (np: z powodu za dużego lub za małego ciągu kominowego)

Można to skorygować używając korekcji pelletu (pod funkcją próba 6-minut). Zmniejszając korekcję pelletu możemy przekazać informacje do kontrolera, że w rzeczywistości powinien pokazywać mniejsze spalanie.

Analogicznie, zwiększenie korekcji pelletu spowoduje wirtualne zwiększenie ilości spalanego paliwa dla każdej godziny i dnia pracy"

Edytowane przez rambo5
Opublikowano

Ale co konkretnie,bo ustawień jest od groma(jak chcesz trochę podłubać w opcjach dystrybutora)lub ustawieniach podstawowych użytkownika jak chcesz zostać na tym co ci ustawił monter.Pytaj pomożemy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Chcę podłubać trochę w opcji dystrybutor, ponieważ podaje za dużo pelletu, popiół nie jest taki, jest nie dopalony, czasami w popielniku znajdę cały pellet, czasami robią się spieki nie wiem od czego, to mój pierwszy sezon z tym kotłem i chcę się go nauczyć. Mam grupę pompową z sprzęgłem hydrauliczym i pompki chodzą 24/h (czy tak powinno być?) Mam czujnik pokojowy ale nie wiem czy kocioł bierze ustawienia z pogodówki czy jak ? Nie mogę zmienić czasów podawania, też nie wiem czemu. Wklejam ustawienia i prosiłbym o sugestie co zmienić.

Screenshot_20251015_052326_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052305_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052247_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052156_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052107_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052017_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052222_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_051940_Chrome.jpg

Opublikowano

Widzę że instalacja jest ok ,popiołem bym się nie martwił i poczekał na ciągłe palenie ,powinien być już bez niedopałków i granulek (uwierz na początku miałem o wiele gorszy popiół).Masz dwa obiegi ale mieszacz na jednej pompie (jak widzę teraz nie używany) bo w używanej pogodówce on nie funkcjonuję i z kąd  ci wylicza % moc z kompensacji pogodowej jak masz ustawione moce wszystko na 100%?(Masz widzę nowszy soft niż ja i coś może dodali choć jak jest ustawione 100% mocy na danej temp.to nie wylicza procentowo?).Mówiłeś że używasz jakiegoś czujnika temp.pokojowej i to chyba on ci steruje nie pogodówka(choć w ustawieniach 2 obiegu teoretycznie masz włączoną pogodowke a nie  termostat w room temp.).To jest ich ten czujnik czy coś innego?

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie palenie jest tak od wrzesnia ale to pare razy na wode w pazdierniku jakies przepalanie tak po 10kg co 3 dzien.Listopad to samo. Jak narazie to popioł nie wyg;ada najlepiej jest duzo tkaich czarnych bobków xd.

Jezeli chodzi o ciag kominowy to ja ustwilem minilana moc wentylatora wyciagowego na 7%. 

Przy 10% ciag kominowy byl na poziomie 28pa. teraz jest tak mniej wiecej od 10p-a do 15pa czasami 20pa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, czy ktos mi napisze co tu sie dzieje na wykresach?

Chodzi o utrzymanie temperatury na mieszaczach.

Sa godziny, ze utrzymuje zadaną prawidlowo, ale czasem wpada w osyclacje. Wygląda to tak,ze utrzymuje zadaną temp.,az nagle sterownik łapie otwarcie 0% a temp. fizycznie rosnie, bo otwiera mieszacz na np. 50%.I sterownik tak sobie otwiera i zamyka mieszacz a na ekranie ma stala wartosc np. 5%

Po X czasie nagle wroci do normy.Screenshot_20251121_193857_Brave.thumb.jpg.c140c9bbb36e78de1902d0033634d24b.jpgScreenshot_20251121_192021_Brave.thumb.jpg.98d2064b5151e0925e853395e6ca54e9.jpg

Opublikowano

Czy ktoś mi podpowie , dlaczego kocioł nie wyłącza sie po osiagnięcu temperatury , przebija zadaną 65 stopni i pokazuje co chwila 66,6 , czujnik pokojowy pokazuje 22,3 pomimo ustawien 21 stopni , kociol nie zatrzymuje sie , jak wczesniej pokazywal zatrzymane przez kompensacje pogodową , tak dzisiaj chodzi non stop od 9 rano...Dodam, że przez jakis czas nie bylo połaczenia z internetem , ale to już wróciło,  a kociol dalej pracuje, grzejniki mam na maxa gorące

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.11.2025 o 13:21, chatam napisał(a):

Czy ktoś mi podpowie , dlaczego kocioł nie wyłącza sie po osiagnięcu temperatury , przebija zadaną 65 stopni i pokazuje co chwila 66,6 , czujnik pokojowy pokazuje 22,3 pomimo ustawien 21 stopni , kociol nie zatrzymuje sie , jak wczesniej pokazywal zatrzymane przez kompensacje pogodową , tak dzisiaj chodzi non stop od 9 rano...Dodam, że przez jakis czas nie bylo połaczenia z internetem , ale to już wróciło,  a kociol dalej pracuje, grzejniki mam na maxa gorące

A jaką masz histereze na kotle, powyżej jakiej ma się wyłączyć?,ten czujnik pokojowy to jak dla mnie największą porażka,bo jak go kiedyś  testowałem to chodził jak chciał i albo przegrzewał o parę stopni albo wyłączał piec zanim doszedł do żądanej temp.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
4 minuty temu, wonski napisał(a):

A jaką masz histereze na kotle, powyżej jakiej ma się wyłączyć?,ten czujnik pokojowy to jak dla mnie największą porażka,bo jak go kiedyś  testowałem to chodził jak chciał i albo przegrzewał o parę stopni albo wyłączał piec zanim doszedł do żądanej temp.

Nie wiem,  gdzie mogę  to sprawdzić ?

Opublikowano (edytowane)

Wejdź w System zmien z użytkownika na dystrybutora ,następnie w Kocioł i tam masz ustawienie temp. zadana kotła (docelowo na jakiej temp.ma piec pracować), różnica powyżej (ustawisz przy jakiej temp.ma się wyłączyć) i różnica poniżej (ustawiasz przy jakiej temp.jak spadnie to ma się włączyć)

Edytowane przez wonski
Opublikowano
10 godzin temu, wonski napisał(a):

Wejdź w System zmien z użytkownika na dystrybutora ,następnie w Kocioł i tam masz ustawienie temp. zadana kotła (docelowo na jakiej temp.ma piec pracować), różnica powyżej (ustawisz przy jakiej temp.ma się wyłączyć) i różnica poniżej (ustawiasz przy jakiej temp.jak spadnie to ma się włączyć)

Temp zadana 65 , róznica ponizej 5 , powyzej 10, min temp powrotu mam 0, zatrzymanie od temp. zewn. 0, histereza temp zewn. 1 

Opublikowano

Teoretycznie masz ustawienia standardowe temp.czyli piec wyłączy ci się jak będziesz miał 75 stopni a załączy się jak będzie 60 na  piecu, więc albo masz coś  w tym czujnikiem nie tak że przebija ci o te parę stopni i nie chcę ci wyłączyć pieca albo masz duży odbiór ciepła w domu że piec cały czas pracuje.Popatrz jeszcze w ustawieniach tego czujnika (room temp.) może tam coś jest nie tak bo brak internetu nie ma z tym nic wspólnego ponieważ służy tylko jako sterowanie dla ciebie czy podgląd w piec serwisu/producenta(żeby ci wysyłał maile w razie jakiś problemów)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.11.2025 o 10:13, wonski napisał(a):

Teoretycznie masz ustawienia standardowe temp.czyli piec wyłączy ci się jak będziesz miał 75 stopni a załączy się jak będzie 60 na  piecu, więc albo masz coś  w tym czujnikiem nie tak że przebija ci o te parę stopni i nie chcę ci wyłączyć pieca albo masz duży odbiór ciepła w domu że piec cały czas pracuje.Popatrz jeszcze w ustawieniach tego czujnika (room temp.) może tam coś jest nie tak bo brak internetu nie ma z tym nic wspólnego ponieważ służy tylko jako sterowanie dla ciebie czy podgląd w piec serwisu/producenta(żeby ci wysyłał maile w razie jakiś problemów)

On ma ustawione kompensację pogodową , tak, że mi np. teraz pokazuje  :Zatrzymanie przez kompensację pogodową . Na kotle jest 47,8 stopni (dla zadanej 65 ) , a pogodówka obecny odczyt 21 stopni i pewnie zaraz się załączy . Zrobiłam przeważenie pelletu i zmniejszyłam ilosc kg po którym jest czyszczenie kompresorem, zobaczymy co to da , bo w popielniku było sporo niespalonego pelletu . 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
W dniu 25.11.2025 o 11:30, chatam napisał(a):

On ma ustawione kompensację pogodową , tak, że mi np. teraz pokazuje  :Zatrzymanie przez kompensację pogodową . Na kotle jest 47,8 stopni (dla zadanej 65 ) , a pogodówka obecny odczyt 21 stopni i pewnie zaraz się załączy . Zrobiłam przeważenie pelletu i zmniejszyłam ilosc kg po którym jest czyszczenie kompresorem, zobaczymy co to da , bo w popielniku było sporo niespalonego pelletu . 

jaki Ty masz ten czujnik pokojowy ,który ma zatrzymywać kocioł ? zwykły ntc10k kablowy ,czy coś innego ? U mnie normalnie działa na zwykłym ntc10k ,skorygowałem różnicę temperatury na podstawie termometru i tego co pokazywał czujnik w pokoju ,korekta wpisana na kotle ,histereza 1 stopień i działa.Piszę ,bo może jakoś będę mógł pomóc.Gdzie masz zdefiniowany czujnik ? tak jak na tym screenie ?

czujnik.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bziku3 napisał(a):

jaki Ty masz ten czujnik pokojowy ,który ma zatrzymywać kocioł ? zwykły ntc10k kablowy ,czy coś innego ? U mnie normalnie działa na zwykłym ntc10k ,skorygowałem różnicę temperatury na podstawie termometru i tego co pokazywał czujnik w pokoju ,korekta wpisana na kotle ,histereza 1 stopień i działa.Piszę ,bo może jakoś będę mógł pomóc.Gdzie masz zdefiniowany czujnik ? tak jak na tym screenie ?

czujnik.jpg

Czujnik mam taki , a w ustawieniach jest jak na screenie . Nie wiem jak to jest podłączone , termometr zwykły co innego mi pokazuje a to chyba wg trgo kocioł się załącza . Teraz np jest obecny odczyt 20,1 i kocioł się nie załaczył jeszcze .. nie wiem w rzeczywistości kiedy on reaguje , czy wtedy kiedy usredniony odczyt bedzie na 21 stopni czy obecny .

2db557e2-2853-4c65-a1d8-abbe4e05020c.jpg

07ef314f-06eb-4ac8-ab91-d40a373ee47f.jpg

b3eba56a-9883-403b-abd7-4357db8b5ac0.jpg

Edytowane przez chatam
Opublikowano
11 godzin temu, chatam napisał(a):

Czujnik mam taki , a w ustawieniach jest jak na screenie . Nie wiem jak to jest podłączone , termometr zwykły co innego mi pokazuje a to chyba wg trgo kocioł się załącza . Teraz np jest obecny odczyt 20,1 i kocioł się nie załaczył jeszcze .. nie wiem w rzeczywistości kiedy on reaguje , czy wtedy kiedy usredniony odczyt bedzie na 21 stopni czy obecny .

2db557e2-2853-4c65-a1d8-abbe4e05020c.jpg

07ef314f-06eb-4ac8-ab91-d40a373ee47f.jpg

b3eba56a-9883-403b-abd7-4357db8b5ac0.jpg

bo Ty masz ten ich czujnik wi-fi ,zobacz na kotle w menu system (przez www tego nie ma ) tam masz na górze wifi sensor ,sparuj to jeszcze raz ,ja tylko gdybam ,bo tego nie mam ,ale zakładam żeby to działało powinieneś miec stabilne radio ,pisałes wcześniej ,że to działało ,potem był problem internet i teraz Ci to nie działa .Sparuj jeszcze raz czujnik z kotłem .Wygląda ,że jak kocioł widzi czujnik zewnętrzny temp w domu ,radiowy ,czy kablowy jak u mnie ,to pogodówka pomimo ,że jest aktywna schodzi na drugi plan .Niech ktoś mnie najwyżej poprawi ,jak to nie prawda .Napewno tak jest na ntc10 na kablu ,bo mam ,podejżewam ,że na radiowym też .I zostaw te przważania i inne ,bo to nie tu problem .pokaż linka na swój kocioł www.

Opublikowano

Ten ich czujnik to taka trochę porażka, bawiłem się nim przez jakiś czas ale dałem sobie spokój bo strasznie przekłamywał . Raczej nie ma wpływu brak Internetu na to że nie działa (sprawdzałem u siebie i po braku/słabym Internecie logował się z powrotem do pieca) u mnie był problem raczej z tym jak dałem go na bateriach. Ogólnie przypisujesz go do której chcesz  pogodówki i z nią powinien działać (masz np.3 obiegi/pogodówki to możesz do każdej podpiąć osobny czujnik) i nie powinien  mieć wpływu na pogodówkę .U mnie jak go miałem pogodówka jednak sterowała mieszaczem i dawała temp.na grzejniki jaka mam ustawioną a czujnik tylko wyłączał piec jak doszedł do zadanej.