Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lenas1 błąd, jak 0 będzie na 3 to będzie tak jak było, tylko zamiast zamykać będzie otwierać.  Zero ma być na 9 . W tym układzie zbierało pracuje pomiędzy odnogami 2-3 więc nie wprowadzaj w błąd. 

Opublikowano

Faktycznie pompa z przodu czyli mieszający ale nie pcha tylko wyciąga.👍

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.10.2025 o 17:23, 1mps napisał(a):

Faktycznie pompa z przodu czyli mieszający ale nie pcha tylko wyciąga.👍

miałem źle ustawione zawieradło ,nie wiem czemu ,niby porównywałem ze schematem ,poprawilem ,teraz siłownik wzgledem tej fotki co wklejałem jest odwrócony o 180 stopni ,działa ,bo przeszedłem na czujnik ntc10k  i jak grzeje podaje koło 50 st na chaupe.Macie jakies patenty na te czujniki .Słabe są ,mi zostały dwa po montażu to jakoś zmodziłem najbardziej zblizony z temp faktyczną ,ale to jakies takie niepewne.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.10.2025 o 09:57, Mephistosek napisał(a):

Mam problem z pokazywaniem zużycia pelletu, zużycie pokazuje 330kg od początku, lecz wczoraj z ciekawości wsypałem pelletu do pełna a w zasobnik było ponad połowa i weszło mi równo 12 worków po 15kg co daje 180kg. Co w takiej sytuacji zrobić, żeby dobrze pokazywało ?

W instrukcji obsługi masz podane;

"Kocioł nie poddaje auto-regulacji licznika spalonego pelletu. Jeśli mierzona ilość spalonego paliwa nie pokrywa się ze spalaniem rzeczywistym może to oznaczać, że kocioł wkłada dużo pracy w proces regulacji spalania (np: z powodu za dużego lub za małego ciągu kominowego)

Można to skorygować używając korekcji pelletu (pod funkcją próba 6-minut). Zmniejszając korekcję pelletu możemy przekazać informacje do kontrolera, że w rzeczywistości powinien pokazywać mniejsze spalanie.

Analogicznie, zwiększenie korekcji pelletu spowoduje wirtualne zwiększenie ilości spalanego paliwa dla każdej godziny i dnia pracy"

Edytowane przez rambo5
Opublikowano

Ale co konkretnie,bo ustawień jest od groma(jak chcesz trochę podłubać w opcjach dystrybutora)lub ustawieniach podstawowych użytkownika jak chcesz zostać na tym co ci ustawił monter.Pytaj pomożemy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Chcę podłubać trochę w opcji dystrybutor, ponieważ podaje za dużo pelletu, popiół nie jest taki, jest nie dopalony, czasami w popielniku znajdę cały pellet, czasami robią się spieki nie wiem od czego, to mój pierwszy sezon z tym kotłem i chcę się go nauczyć. Mam grupę pompową z sprzęgłem hydrauliczym i pompki chodzą 24/h (czy tak powinno być?) Mam czujnik pokojowy ale nie wiem czy kocioł bierze ustawienia z pogodówki czy jak ? Nie mogę zmienić czasów podawania, też nie wiem czemu. Wklejam ustawienia i prosiłbym o sugestie co zmienić.

Screenshot_20251015_052326_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052305_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052247_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052156_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052107_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052017_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_052222_Chrome.jpg

Screenshot_20251015_051940_Chrome.jpg

Opublikowano

Widzę że instalacja jest ok ,popiołem bym się nie martwił i poczekał na ciągłe palenie ,powinien być już bez niedopałków i granulek (uwierz na początku miałem o wiele gorszy popiół).Masz dwa obiegi ale mieszacz na jednej pompie (jak widzę teraz nie używany) bo w używanej pogodówce on nie funkcjonuję i z kąd  ci wylicza % moc z kompensacji pogodowej jak masz ustawione moce wszystko na 100%?(Masz widzę nowszy soft niż ja i coś może dodali choć jak jest ustawione 100% mocy na danej temp.to nie wylicza procentowo?).Mówiłeś że używasz jakiegoś czujnika temp.pokojowej i to chyba on ci steruje nie pogodówka(choć w ustawieniach 2 obiegu teoretycznie masz włączoną pogodowke a nie  termostat w room temp.).To jest ich ten czujnik czy coś innego?

• Lubię to 1