Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak to wygląda po podniesieniu

IMG_20201004_123116.jpg

Wyżej nie można trzeba by było obciąć tylną część popielnika

W popielniku i obok mam takie czarne niespalone do końca pelletu obserwowałem trochę pracę palnika i wylatują z niego takie nie do końca spalone pellety za duża siła dmuchawy czy ktoś wie jak to wyregulować

IMG_20201004_123125.jpg

Podłożyłem taką płytkę kamienną ok 3 cm bo wyżej się nie da

Opublikowano

Kocioł to najważniejsza rzecz w domu zaraz obok lodówki. Budujesz chatę za pół miliona żeby potem kupić kocioł jak najtaniej, to jest niezrozumiałe, zwłaszcza że sezon trwa u nas 8 miesięcy. I tak u siebie dolicz koszt bufora żeby Ci to normalnie działało.

Opublikowano (edytowane)

Buduje systemem gospodarczym więc do pół miliona to ja 2 takie domy postawie.

Po drugie to nie jest odpowiedź na zadane pytanie tylko wygląda na lament konkurencji.

Po trzecie na markowe kotły na grupach allegrowych też stękają dlatego pytam czy warto dokładać tyle.

Po 4 musiał bym być oslem żeby dać z 15 za sam kocioł - wtedy montował bym gaz. Mam wycenę na 22 na gaz bez dotykania się palcem, ale właśnie na dobry początek szukam czegoś tańszego żeby zacząć mieszkać na swoim.

Po 5 nie chce brać kredytów w tym niepewnym okresie więc stąd kompromisu szukam 

Po 6 kotłownia mała, bo miało być ogrzewanie gazem z sieci, ale temat gazociągu się przeciąga.

Edytowane przez cristo
Opublikowano (edytowane)

Załóż gaz.Do Ferroli będziesz musiał coś tam ze sterowania dołożyć i też kwota wzrośnie. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

W defro musisz doliczyć czas spędzony w kotłowni a nie wiem ile liczysz za roboczogodzinę, chyba że jesteś dobrym znajomym kol. @gilalto kupuj. 

Opublikowano
Godzinę temu, cristo napisał:

Po drugie to nie jest odpowiedź na zadane pytanie tylko wygląda na lament konkurencji.

Jakiej konkurencji? Podałem jakieś marki kotłów? Jeśli sugerujesz że mam w tym jakiś interes to nie idź tą drogą. Ale budowa domu jakimkolwiek systemem byś nie zrobił, to setki tysięcy. Rozumiem że hydraulikę, gipsy, prąd, dach i glazurę też sam robisz? W nowym domu Januszowanie nigdy nikomu nie wyszło na dobre i weź sobie do serca to co napisałem z cokolwiek nie kupisz w tej cenie, musisz doliczyć koszty osprzętu i bufora. Ale jeśli masz w tej cenie policzony gaz, to ja bym się na twoim miejscu nie zastanawiał bo kocioł, bufor i osprzęt wyjdzie Ci może 5k taniej od tego gazu.

Opublikowano

Po 4 musiał bym być oslem żeby dać z 15 za sam kocioł

3 godziny temu, cristo napisał:

100% podłogowki

Brak jakiejkolwiek konsekwencji. Sprawiłeś sobie mercedesa za grubą kasę...  podłogówka. I nie chcąc być osłem szukasz do niego silnika na szrocie?

Opublikowano (edytowane)

Tu nie rozchodzi się czas poświęcony na pracę przy kotle, bo tego jestem świadom.

Nie jestem też niczyim tutaj kolegom - w ogóle to nie moja branża. 

Pytam o ferroli nie żeby reklamować kogoś, a wiem że o to Wam biega, bo na Fejsie idzie ostra walka - szukałem info o tym piecu i po wpisaniu w google to forum mi wyskoczylo wraz ze zdjęciami - generalnie opinii mało o tym produkcie. Mam świadomość, że serwis tej firmy jest krytykowany dlatego też kolejna pozycja na jaką stawiam to Defro. Mam też ofertę od lokalnego producenta kotłów, ale oni specjalizują się w smieciuchach i groszku, a o ich kotłach na pellet w sieci w zasadzie zero informacji.

Miał być gaz z sieci - okazuje się, że sieć budują, ale raz że uruchomienie za 2 lata, a dwa to dostałem z gazowni odpowiedź, że musiał bym sam sobie podciągnąć pewien fragment a to koszt koło 10 tys. Mam wycenę na butle za 22, ale do tego dojdzie jeszcze geodeta i plan więc też parę zł.

Szukam po prostu kotła w okolicach 10 tys żebym się że wszystkim przy własnym montażu wyrobił finansowo, a za różnice pomiędzy gazem a pelletem będę miał materiał na ocieplenie.

Niestety na jakiś kompromis muszę iść - wolę z 5 lat popalić pelletem niż kredytować się na lata.

Podłogowka to nie majątek - rurki wavina jakieś 5 tys, rozdzielacze po 700zl.

Folia i styropian tak czy inaczej idzie w każdym domu.

Tylko okna , blachodachówke i wylewki robiła firma - resztę sam z żoną, włącznie z ciesielka. Elektryka, hydraulika i tynki sam z pomocą teścia. Nie róbmy z tej budowlanki jakiegoś kosmosu - bardzo dużo ludzi buduje metoda gospodarczą.

Zadałem proste pytanie i myślałem że ktoś odpowie: tak warto, bo... albo nie pchaj się w to, bo... a tu sami filozofowie i przytyczka że ktoś ma trochę ambicji bo nie jest milionerem i buduje samemu dom.

Edytowane przez cristo
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Mnie tam nie interesują fejsy i inne pierdoły. Zdaj sobie sprawę z tego, że pelet trzeba spalić jak najbardziej sprawnie. Inaczej bedziesz sobie włosy rwał z głowy i pluł w brodę po dwóch już sezonach. Peleciak za 10 kafli to wymiennik od śmieciucha zaadoptowany najpierw do ekogroszkowca. Potem wywalono z niego podajnik, wyrypano większą dziurę i wstawiono palnik pelletowy. Takie kotły własnie oferują nasi heh... wiodący producenci. A jeżeli już wymyślą coś nowego to pełno w tych kotłach bubli i niedoróbek. ... taka sytuacja.

Kocioł pelletowy który generuje jakąkolwiek sadzę nie spala pelletu ekonomicznie. Brak lambdy, samoczyszczenia wymiennika czy wymiennik  pólkami poziomi to nic innego jak wyrzucanie opału kominem. Inna sprawa to, że modulacja mocy palnika w naszych rodzimych konstrukcjach to fikcja. Dlatego ja np. zdezydowałem sie na bufor. Kupując swój kocioł gdybym wiedział to co wiem teraz, w mojej kotłowni stałby edilkamin laguna. Nasze kotły przy włoskich to średniowiecze. 

Wspomnisz jeszcze moje słowa. Nauka zawsze niestety kosztuje.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Pytam o ferroli nie żeby reklamować kogoś, a wiem że o to Wam biega, bo na Fejsie idzie ostra walka

Ale bardzo dobrze. Tutaj Ferroli ma dobre opinie a na Fejsie to tylko konkurencja im minusuje.Jak Ci pasuje to bierz, serwis też już działa lepiej niż kiedyś, tylko pamiętaj o buforze. 

Opublikowano

Witam do Cristo ja używam kocioł ferroli premium narazie jestem zadowolony po za małą awarię na początku też chciałem kupić polski kocioł ale uważam że włoskie kotły są lepsze co widać po opiniach użytkowników 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Z tego co wiem to Ferolli nie ma samoczyszcenia palnika. Czyli w grę wchodzi tylko pellet dobrej jakości, niespiekający.

Opublikowano

Premium ma. 

Jeszcze jest Plus, ze zintegrowanym zbiornikiem CWU.

Opublikowano
5 godzin temu, Outsider napisał:

Mnie tam nie interesują fejsy i inne pierdoły. Zdaj sobie sprawę z tego, że pelet trzeba spalić jak najbardziej sprawnie. Inaczej bedziesz sobie włosy rwał z głowy i pluł w brodę po dwóch już sezonach. Peleciak za 10 kafli to wymiennik od śmieciucha zaadoptowany najpierw do ekogroszkowca. Potem wywalono z niego podajnik, wyrypano większą dziurę i wstawiono palnik pelletowy. Takie kotły własnie oferują nasi heh... wiodący producenci. A jeżeli już wymyślą coś nowego to pełno w tych kotłach bubli i niedoróbek. ... taka sytuacja.

Kocioł pelletowy który generuje jakąkolwiek sadzę nie spala pelletu ekonomicznie. Brak lambdy, samoczyszczenia wymiennika czy wymiennik  pólkami poziomi to nic innego jak wyrzucanie opału kominem. Inna sprawa to, że modulacja mocy palnika w naszych rodzimych konstrukcjach to fikcja. Dlatego ja np. zdezydowałem sie na bufor. Kupując swój kocioł gdybym wiedział to co wiem teraz, w mojej kotłowni stałby edilkamin laguna. Nasze kotły przy włoskich to średniowiecze. 

Wspomnisz jeszcze moje słowa. Nauka zawsze niestety kosztuje.

Znowu wyolbrzymiacie . Osobiście założyłem kocioł za 9000  zł sam i co się stało ? pale już piąty rok i jest git ,żadnych serwisów płatnych przeglądów ,  pierwszych od paleń    co w tym złego że ktoś czuje się na siłach i kocioł sam chce wstawić ? 

Opublikowano

I od 3 lat jesteś codziennie na forum :-)

Wiesz o co mu chodziło? O Kowalskiego i sterownik z funkcjami które nic mu nie mówią.

Opublikowano

Na forum trafiłem później , i nie po to by się żalić , ale zdobywać wiedze .

Opublikowano

Nie no broń Boże, miałem na myśli że masz wiedzę, którą zwykły Kowalski nie posiada.

Opublikowano

No fakt trochu żem się zrobił zboczony na punkcie ogrzewania , Kowalski nie zawsze tego potrzebuje on chce tylko mieć ciepło , ale chyba nie ja sam na tym forum .