Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam z tym doswiadczenia jeszcze,ale sam jestem ciekawy jakie moga byc tego konsekwencji,jesli jakies moga wystapic

Opublikowano
20 godzin temu, Alex1334 napisał:

a jak by kocioł chodził 3-4 dni bez czyszczenia palnika to co? byłoby okej? gdzieś to widziałem jak to wyłączyć ale musiałbym to poszukać. Wydaje mi się, że było to w menu systemowym w kotle. Trochę obawiam się to rozkręcać bo na razie wszystko działa, rozpala się itd. 

Mój pracuje prawie tydzien bez czyszczenia i nic stać się nie może. W najgorszym wypadku albo wygaśnie albo się nie rozpali. Zależy od pelletu jak bardzo jest zanieczyszczony. 

Opublikowano

Nie, on ma Biopelleta, tego pierwszego, czerwonego, najdroższego i bezawaryjnego.

Opublikowano

witam grupowiczów

jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość

od nie dawna jestem posiadaczem kotła na pellet ferroli premium 24kw

i mam maly problem

mianowicie przy wygaszaniu kotła wyskakuje mi bląd e34 minimalne zasysanie powietrza

może ktoś jest mi w stanie pomóc

dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Ferroli biopellet premium 12kw.Tak sytuacja z tyłu kotła .Jak to u Was wygląda ,co jest przyczyną takiego zabrudzenia popiołem?

20201222_163606.jpg

Opublikowano

Popiołem czy luźna frakcją pelletu. Sprawdź szczelność podajnika i ślimaka. No chyba że kotłownia pełna nieposprzatnanego popiołu to wtedy mógłbym zrozumieć....

Opublikowano

U mnie jest to samo, z tyłu pełno sadzy. Chyba nie tak to powinno wyglądać. Prawdopodobnie leci rurką od zapalarki i być może wystarczy ją jakoś zaślepić. Tylko nie wiem jak to wpłynie na rozpalanie.

Opublikowano

Leci otworem mechanizmu czyszczenia,tez mam jakies śladowe ilosci,ale pozmniejszalem nadmuchy i myśle,że sie już nie powtorzy,dam znać po obserwacji czy to tu cos daje.

Opublikowano

Witam posiadam ferroli Premium 12kw problem występuje z odpaleniem ponieważ pelet sypie do koszyka później niby rozpala A na koniec jest błąd 34 z małą ilością powietrza gdy sprawdzam grzałke nie jest gorąca A pelet jak z worka nie naruszony

Opublikowano
W dniu 23.12.2020 o 08:18, Mati5867 napisał:

Leci otworem mechanizmu czyszczenia,tez mam jakies śladowe ilosci,ale pozmniejszalem nadmuchy i myśle,że sie już nie powtorzy,dam znać po obserwacji czy to tu cos daje.

Witam mógłbyś mi napisać jak pozmiejszałeś nadmuchy

Opublikowano

Nie wiele to daje,ale napewno zminimalizowalem,przy wygaszaniu najwiekszy robi meksyk jak czysci ruszt,wtedy droga dla popiolu najbardziej sie otwiera,niepoprawimy w tym przypadku fabryki,nie wiem jeszcze jak to bedzie jak zmniejsze nadmuch wygaszania,czym to sie objawi...

Opublikowano

Witam. Jestem na etapie wyboru kotła. I zainteresował mnie Ferroli. Ale poczytałem tu o premium i trochę się już odechciało. Czy te problemy z nim już zostały zmodyfikowane?. Z Góry dziękuję

Opublikowano

@DawidOra ja bym szedł w wersje Pro. Tamto już jakiś czas na rynku i w miarę sprawnie działa. Z tym Pro jak widać po postach jest dużo problemów wieku dziecięcego.

Opublikowano

Cześć, 

Prosze o opinie na temat komory spalania kocioł pracuje od początku października.  Pellet 6mm od lokalnego dostawcy, innego pelletu ten kociol nie widział. Parametry to podawanie pelletu -1. 

IMG_20201231_115217.jpg

IMG_20201231_114751.jpg

IMG_20201231_114743.jpg

IMG_20201231_114721.jpg

Opublikowano

Możesz jeszcze spokojniej zejść z powietrzem.

Opublikowano

Tego nie wie nikt. -2 to dobry początek. 

Opublikowano

Witam. Jestem zainteresowany kotłem Ferroli premium. Ale po poczytania waszych postów trochę się obawiam. Czy te usterki z początku jego wchodzenia na rynek dalej są czy już w jakimś stopniu je usunięto? Może Ferolli pro byłby lepszy ? Proszę o radę bardziej doświadczonych i użytkujących te dwa Kotły. Dodam iż dom  stary 120m2 ocieplone ściany i płaski dach . Pozdrawiam

Opublikowano

Przecież odpisałem Ci wyżej.

Opublikowano

No spokojnie. Prosty układ, jedna pompa, zawór przełączający na CWU.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Każdy egzemplarz Biopellet Premium jest niepowtarzalny z innymi bolączkami. Po uporaniu się z nimi powinien działać bezproblemowo.