Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś pomoże wybrać mi kociol na ekogroszek do nowego domu. Zastanawiam się nad firma Kołton mogą być inne kotly chodzi o to żeby był bez awaryjny. Może mieć ruszt awaryjny ale nie jest to konieczne. Dom 150m2. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

https://cieplowlasciwie.pl/start

Wypełnij jak najdokładniej I daj wynik . Ruszt awaryjny już nie jest akceptowany zgodnie z prawem :) 

Opublikowano

O to tu pelet miałby sens :) 

Opublikowano (edytowane)

To na forum często polecane są kotły od kolegi @Pieklorz 

Tylko Ty potrzebujesz optymalne 3.6 kw jeśli to co podałeś na stronie było dobrze wypelnione to nawet maly kociolek chyba 9kw będzie się w większości czasu nudzil . 

Jak coś to proponowałbym taki kocioł dwu paliwowy . Tu najmniejsza moc to 10kw.

https://sekom-pleszew.com.pl/technix-bio/

Poczekaj też na porady innych kolegów . Tu można wiele źródeł ciepła wybrać nie koniecznie kociol :)

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

No to Technix 9KW, prosty, z poziomymi półkami z palnikiem SV200, ale radził bym Ci pomyśleć nad dwupaliwowym Technix Pel 10.

Opublikowano

Jak dla mnie Panowie kocioł z tym palnikiem to bzdura. Zastanawiałem się nad takim kotłem ale jego budowa jest mało wydajna. Kocioł nie ma żadnej ceramiki ani zawirowywaczy, całe ciepło ucieka do komina

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 10.05.2020 o 07:43, Łukasz121 napisał(a):

Polecam Kocioł 5 klasy z firmy Pawlak. Kocioł jest mało obsługowy i bezawaryjny. Super produkt. Mogę polecić każdemu który zastanawia się nad nowym kotłem

Rozwiń  

9 minut temu

Warto było  ?

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Jak dla mnie super. Piecyk bardzo wydajny i ekonomiczny spalanie roczne wychodzi na śmiesznym poziomie. Piec wyłożony jest ceramika i w każdym kanale posiada zawirowacze. Te elementy zwiększają wydajność.

Gość Trener40
Opublikowano
  W dniu 10.05.2020 o 07:57, Łukasz121 napisał(a):

spalanie roczne wychodzi na śmiesznym poziomie. 

Rozwiń  

A ile wychodzi do " śmieszne" spalanie?, bo ja tu czytam o śmiesznym stwierdzeniu :) 

Wystarczy tej reklamy Pawlaku :) 

Opublikowano

Dokładne @Trener40 też mi to smierdoli reklamą :)

Opublikowano
  W dniu 10.05.2020 o 07:48, FAFAŁ napisał(a):

Tylko Ty potrzebujesz optymalne 3.6 kw jeśli to co podałeś na stronie było dobrze wypelnione to nawet maly kociolek chyba 9kw będzie się w większości czasu nudzil . 

Poczekaj też na porady innych kolegów . Tu można wiele źródeł ciepła wybrać nie koniecznie kociol :)

Rozwiń  

Mam mury 30cm z porotherm. Okien dużo nie mam. Dach ocieplony 25 wełny o lambdzie 33. Styropian będzie 15 grafit. Piwnice ocieplone styrodur 8cm. Wszystkie stropy ocieplone styro 8cm. Tylko balkony od góry nie ocieplone. Myślałem też o pompie ciepla. 

Opublikowano (edytowane)

I dobrze myślałeś, przy 3.6kW kocioł węglowy to frajerstwo. Wiem z pierwszej ręki, bo zmuszony byłem w to bagno się wbić przy identycznym zapotrzebowaniu.

Edytowane przez HarryH
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 10.05.2020 o 08:06, pablo32 napisał(a):

Myślałem też o pompie ciepla

Rozwiń  

Teraz bym to rozważał . O grochu już myslalbym w dalszej kolejnosci . Tu serio może być fajną opcja dwu paliwowy kociol . Ciepłą wode z czego chcesz mieć ? 

Opublikowano

Panowie porównajcie sobie kotły. Kocioł z kilkoma półkami jeśli nie będzie posiadał elementów zwalniających przepływ jest nieopłacalny. Może w tej chwili jest tańszy ale odbija się to w spalaniu i spalamy więcej.

Opublikowano

Dlugo ogrzewalem ekogroszkiem. Kilkanascie lat. Obecnie drugi sezon pelletem. I powiem, że do węgla już nie wróciłbym za żadne pieniądze.

Przemśl sobie dobrze. Zalety i wady ogrzewania ekogrochem

zalety: Wyższa wartość opałowa, węgiel ciężko podrobić

wady: sadza, degradacja ceglanego komina ze względu na chłodne spaliny, duża ilość popiołu, problemy w doborze nastaw. im bardziej rozbudowany sterownik tym wymagana wiedza większa, problemy w przypadku węgla spiekającego, degradacja kotła jeżeli wrzucamy wilgotny węgiel, ślimaki do wymiany średnio co trzy, cztery sezony, cotygodniowa procedura czyszczenia kotła. Generalnie potrzebna jest duża wiedza i umiejętności. Nie są to kotły bezobsługowe.

U siebie marnowałem węgiel przez pierwsze dwa trzy sezony zanim nauczyłem się kotła i palnika

Kocioł pelletowy

zalety: prosta mechaniczna budowa kotła, dużo mniej czynności obsługowych,  1 kg popiołu na tydzień lub dwa, brak sadzy w kotle i w kominie, brak jakiegokolwiek syfu w kotle i w kotłowni, cicha praca kotła, popiół to dobry nawóz do ogrodu, całkowita bezobsługowość co do sterowania w przypadku kotła włoskiego, czy duńskiego a ich ceny są zbliżone do wielu kotłów krajowych, dużo wyższa sprawność spalania, kocioł sie rozpala i nie marnuje paliwa w podtrzymaniu. Opcjonalna obecność sondy lambda. Ta reguluje wartościami pracy wentylatora. Dzięki niej brak dymienia i niepotrzebnego przechładzania kotła. 

wady: niższa wartość opałowa pelletu, dużo byle jakiego paliwa na rynku, konieczność składowani pelletu w suchym miejscu. Potrzebna wiedza przy ustawieniu parametrów spalania w przypadku sterowania krajowego.

Z mojego doświadczenia powiem, że pelletu spalam tyle samo co wcześniej wegla.  A biorąc pod uwagę zestaw solarny to rok do roku jakieś 25/30 % finalnie mniej.

Opublikowano
  W dniu 10.05.2020 o 08:12, FAFAŁ napisał(a):

Teraz bym to rozważał . O grochu już myslalbym w dalszej kolejnosci . Tu serio może być fajną opcja dwu paliwowy kociol . Ciepłą wode z czego chcesz mieć ? 

Rozwiń  

Na początek z kotła. Potem pomyślę o fotowoltanice. Dodam że w domu mam jeszcze kominek. 

Jaki bojler wybrać ile litrów?

Opublikowano

Przy tym podwójnym masz opcje że zimą sobie palisz grochem . Jeśli masz odrobine pojecia i zdolności manualne w chwile przejdziesz z paliwa jednego na drugie . Przy cieplejszych dnia cyk myk i masz pelecik . Sam się pali gasi czeka I nie kopci w tym czasie . 

Tu jest nsjlepszy palnik na rynku czyli sv . Palnik który nie potrzebuję tony ceramik I zawirowywaczy :) .

A I przy pv to już całkiem skreslilbym kociol na rzecz pompy :)

Opublikowano
  W dniu 10.05.2020 o 08:19, Łukasz121 napisał(a):

Jak możesz spalać tyle samo pelletu skoro jest mniej kaloryczny. To nie realne

Rozwiń  

Sprawność spalania kolego reklamodawco. Nowoczesna konstrukcja wymiennika, sondy lambda. Obecność bufora a co za tym idzie praca optymalna tylko na mocy maksymalnej kotła. Czy brak fajczenia opału w podtrzymaniu.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 10.05.2020 o 07:48, FAFAŁ napisał(a):

Rozwiń  

Skończy się na ekogrochu i tak. To są dwie inne techniki spalania. Może nam kolega Pieklorz wyjaśni różnice w sterowaniu. 

Screenshot_20200510_103151.jpg

Niskie spalanie jest zasługa prawidłowego sterowania a tylko po części prawidłowej budowy wymiennika. 

Edytowane przez pospisz