Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

27 też jest ok. Wtedy radziej podaje groszek. I tak trzeba powietrze do tego dostosowywać. My nie wiemy co wrzucamy do podajnika.

Opublikowano

Na 27 za mało jest na retorcie dłużej dochodzi do zadanej.

Ogień Ultra 26-29 palił ktoś tym.

Opublikowano

Aktualnie mieszam 50/50 Pułkownik z Bartexem 27-29 dlatego że samego Bartexa nie mogłem ustawić tak się spiekał. Kupiłem tonę właśnie Ogień Ultra 180 zł droższy od opisanych wyżej, na próbę spaliłem  50 kg Ognia i spalanie wyszło mi podobne wychodzi na to, że szkoda kasy na niego. Zauważyłem, że spiekalność  jest ważniejsza od kalori.  Strach kupić coś mocniejszego bo nie mogę patrzeć jak ciepło ucieka w komin. Poszukuje żeby znaleźć groszek który  nie jest mieszany i z małą spiekalnością. Od jesieni sprawdziłem: wesoła medex mieszany, Ultra Sztygar mieszany, Pułkownik mieszany duża frakcja w nim jest pomieszana z drobną ciemniejszą. Żal ślimaka na gruby groszek.

Opublikowano

Wszystkie te opinie są z przed pandemii. Teraz to jest wolna amerykanka mieszają ale i tak nie mają takich parametrów jak wcześniej i niestety mieć nie będą. Powód jest jeden wcześniej robili domieszki ruska który spełniał wysokie normy i wszyscy to potwierdzą. Więc zakup to loteria i niestety. Paliłem, bartexsem,pułkownikiem pieklorzem, madexsem, wesołą, sztygarem i paroma jeszcze. Żadnego nie polecam, każdy musi spróbować sam. Powód jest prosty inne piece, inne sterowniki,inne podajniki, inne dmuchawy, inne instalację, PiD lub dwustan. Więc pozostaje totolotek - na chybił trafił.

• Lubię to 1
Opublikowano

Co du ustawień kaloryczności węgla z worka to daruj sobie. Te liczby to między bajki można włożyć. Ja ustawiam najpierw żeby dobry był przesyp, a potem ustawiam kaloryczność tak by palnik było dobrze nawęglony.

A teraz pytanie do was. Co to za promocja?

https://polskigroszek.pl/

Opublikowano

Palę Pieklorzem prosto z kopalni i nie narzekam.

Ale Pieklorz ze składów to już na pewno nie jest Pieklorz.

Opublikowano

MKwapisz  właśnie też zaglądałem nante stronę .. tylko podejrzanie tanio i cicho ... Zero komentarzy w sieci

Zmieniłem sobie spowrotem na 27 bo przy 26.4  trochę dużo węgla na retorcie i jakby niedopalony przy 27 lepiej to wygląda u mnie akurat

Opublikowano

Witam, czy ktoś może coś napisać o ekogroszku z Tauronu ten w fioletowych workach, bo udało mi się go kupić i nie wiem czy to piec nie daje radę czy to taki słaby ten ekogroszek.

Opublikowano
MKwapisz  właśnie też zaglądałem nante stronę .. tylko podejrzanie tanio i cicho ... Zero komentarzy w sieci
 Zmieniłem sobie spowrotem na 27 bo przy 26.4  trochę dużo węgla na retorcie i jakby niedopalony przy 27 lepiej to wygląda u mnie akurat

N bo o to tak miało zadziać, czyli zwiększyć ilość podawanego w czasie. Dlatego pisałem, że nadmuch trzeba zmienić. Albo nic nie robić.
Opublikowano

Polskigroszek.pl, jest to firma z Gdyni, ma adres, regon, NIP, tylko zastanawiam się z kąd mają opał,bo wszystkie węgle mają takie same parametry oprócz kaloryczności.

Opublikowano

Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że Pułkownik to jest to samo 1:1 co Sztygar Ultra  sprzed wała jaki zrobili ze Sztygarem, że najgorszy syf w worki pakowali jadąc na nazwie. Ja na szczęście zawsze lokalnie brałem na próbę, i tylko 4 worki tego Shitu Sztygara kupiłem. Ale wcześniejszy Sztygar to był identyczny groch jak obecnie Pułkownik i dla mnie OK. Identyczne  z popiołem, czystością spalania, kalorycznością i kamieniami w pakiecie które się trafiają. Popiół z niego jest bardzo ciężki, ale jest go mało. Pułkownik to jest kolumbijski groszek nawieziony na hałdy statkami. Są dwie frakcje 5-15 miałem na pierwszej palecie i teraz na drugiej 2-25. Zależy gdzie łyżką zagarną to taki się trafi. Ja na Pułkownika nie narzekam ani drobnego ani tego grubszego. Spalają się identycznie, tak wcześniej nie oszukany Sztygar. Dobrze to wygląda u mnie i w kotle i w zużyciu.  Powiedział bym normalnie.

Opublikowano

Z tej rozmowy wynika, że tylko Pieklorz jest oki, reszta groszków różni się tylko nazwą. Będę kupował tylko w granicach 1500-1600 zł popiół do 0,7 - Gustlkiem ktoś palił pojawił się w PSB.

Opublikowano

Z pieklorza jest 4 x tyle popiołu i czarno w kotle od sadzy. Karlik tak samo popiołu masa tylko sadzy miej było. Ale ja miałem te grochy sprzed wojny jeszcze po 800 zeta, więc co teraz sprzedają nie mam pojęcia. Kazacha tonę spaliłem na jesieni i ma jeszcze raz tyle popiołu co Pułkownik Kolumbijski. Wszystkie natomiast są podobne kalorycznie. Ja nie widze wielkich różnic. Żaden z wymienionych nie spieka i spalają się bez problemu w retorcie. Dopóki od Ruskich nie zaczną na nowo ciągnąć, to Kolumbijski jak dla mnie jest najbardziej sensowny z racji małej ilości popiołu choć zdecydowanie za drogi.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 3
Opublikowano

U nas z Ulrra Sztygarem zjechali z ceny, wcześniej kosztował tyle samo co Wesoła 1780 zł teraz 100 zł mniej, ludzie się poznali na wale Sztygara. Postanowołem palić póki co Pułkownikiem wiem przynajmniej jak się spala i co najważniejsze nie spieka sie, bo ile można szukać lepszego od niego. Za Ogień Ultra 27-29 MJ zapłaciłem 1800 zł  a spalnie w kg takie samo co palenie Pułkowmikiem 300 zł na drodze nie leży. 

Opublikowano

Jak wypalone jak tam widać niedopalony węgiel.

Opublikowano

Ja bym minimalnie nadmuch podkręcił i poobserwował z dzień.
Mnie z Karlika wychodzi 6% popiołu +- 0,2%