Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł zasypowy z innej planety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko co nie ma podajnik naležy užywac z buforom.Jesli nie masz drewno darmowe,to wychodzi ci liepiej automatyczny pelleciak.Kupuj w o 1/3 mniejszej mocy,niž masz starego zasypowca.

Opublikowano (edytowane)

Według moich obliczeń dom parterowy 150m2 max 160m2 jak dobrze policzyłem, ocieplony 10cm grafit, mur na 2 pustaki. Nie upieram się, pewnie będzie trzeba bufor kupić tylko jest problem z miejscem.. nie ukrywam ze chciałbym jak najtaniej ale dobrze, ale kiepsko to widzę bo blaze patryk 24tyś brutto. Rozmawiałem z serwisantem z firmy Ogniwo - podobno są prace nad piecem gdzie nie będzie potrzebny bufor ale nie wiadomo czy coś z tego wyjdzie, powiedział żeby dzwonić i pytać bo sytuacja rozwojowa.. Szkoda ze mój aktualny piec nie ma trzeciej klasy to jeszcze trochę miałbym czasu..

właśnie, drewna bukowego mam już pociętego w szopie na kilka lat, do tego dużo listewek  sosnowych.

Edytowane przez maciek09675
Opublikowano

MPM-a za bardzo nie polecam do drewna, ale wiadomo czego się po nim spodziewać i co zrobić żeby było dobrze.

Opublikowano

Nawet Wood -a ?

Opublikowano

To z go..na dziergany bicz,niezatrzeszczesz.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kordjano napisał:

Nawet Wood -a ?

Dopiero jest testowany w boju, za dużo niewiadomych jak zachowa sie w dłuższej eksploatacji.

Konstrukcyjnie nie różni się zbyt mocno od zwykłej wersji, za wyjątkiem ruszającą się samoistnie blaszaną konstrukcją palnika.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Komora na plus dla kociołka, to fakt, ale konstrukcja identyczna jak dla wersji typowo węglowej, rewolucji konstrukcyjnej tam nie było, więc da sie to wszystko opanować w domowym zaciszu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zgadza się. Według mnie największym mankamentem zwykłego mpm-a gdy spalamy w nim drewno to komora zasypowa typu "studnia", jest wąska i wysoka i przez to daje wiele możliwości do zawieszania się drewna.

Opublikowano

Właśnie na wzgląd na tę komorę, musze dosyć drobno łupać drewno żeby nie zawieszało się.

Opublikowano

Jak drewno przygotowane jest z głową to się nie wiesza,wood jest trochę lepszy od zwykłego w przypadku drewna bo ma szamot przed palnikiem i dodatkowe pw i szeroką i głębszą komorę co powinno zapobiegać wieszaniu,mnie brakuje tylko górnego zasypu ,jak go zrobią to mój wybór będzie,ale z tego co wiem to go nie zrobią niestety

Opublikowano

Wieszanie to nie tylko wina komory, ale też nadmuchu przez ruszt, którego intensywność zmienia się w różnych fazach palenia. Dlatego trzeba to dobrze dobrać do swoich warunków, bo zbyt mocny nadmuch powoduje za szybkie wypalanie/wypalanie dziur i zawieszanie się opału. Po 3-4 cm rozszerzenia komory w dolnej części z każdej jej strony spokojnie wystarczy. Komora wyższa w pionie polepsza powolne zgazowanie warstwowe opału niż komora szeroka, a niska. Wtedy kocioł jest bardziej sterowalny od tego z niską i szeroka komorą.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.01.2022 o 01:44, Animus napisał:

...Inna liga.

Również cenowa;) Za tego Kołtona to w czerwcu chcieli <10k...

Edytowane przez Marcin1977
doprecyzowanie
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.09.2021 o 22:49, Marcin1977 napisał:

Ja się na Ciechowicza Sigma Dual połaszczyłem, bo ceny zaczęły szybować. Automatyczne przełączanie z drewna na pelet mnie skusiło. Jednak chyba go będę odsprzedawał, bo duże dotacje na przejście na gaz dają...

Witam, interesuje mnie opinia o kotle sigma dual. Mam sporo lasu ale głównie sosnowy i spotkałem różne opinie o gazowaniu tego typu drewna. Palę swoim drewnem i  dokupuję 2-3 t węgla, dom około 200m2.

Opublikowano

Producenci zalecają palić drewnem liściastym. Przeglądając fora spotkałem opinie że sosna zasmoli cały kocioł, niektórzy pisali że da się tym jednak palić. Myślałem, że rozwieje Pan moje wątpliwości 😀 interesuje mnie też jak to jest ze spalaniem pelletu w takim kotle. Czy jest to równie efektywne jak w typowych kotłach na pellet?

Opublikowano (edytowane)

Sosną da się palić bo w swoim palę i fakt wymiennik nie jest taki jak przy liściastym ale nic nie gnije a komora zasypowa jest i tak zasmolona czy tym czy tym,pelet wg mnie absolutnie odpada,jest za drobny a przy rozpaleniu zbyt dużej ilości straty bo nie da sie tego odebrać a po przymknięciu wędzarnia,brykiet jak najbardziej,pelet jest w miarę ekonomiczny przy dobrym palniku i wymienniku,ale przy tych cenach duby nie urywa,jak bym miał grzać peletem swoją chatę to na rok bym potrzebował 7tx1200=9tys,węgiel 5 tonx 1,5tys=7,5 tys,mieszanka drewna z węglem =4 tys ,samo drewno=2,8tys - mam dostęp do taniego,tak że wygoda kosztuje,jeszcze wspomnę pomp powietrzną= 8tys zł ale jej koszt jest zbyt duży,chociaż jakby trzeba było kupić nowy podajnik za kilkanaście tysi to już jest warte rozważenia,choć jest trochę hałaśliwa jak dla mnie gdzie jest cisza jak makiem zasiał i denerwowała mnie nawet praca pompy co na 3 biegu

Edytowane przez maronka
Opublikowano

To pozostaje jeszcze gruntowa. Jest dość cicha. Ale inwestycja taka, że szok.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Z tym paleniem pelletem to chciałbym żeby kocioł miał też palnik i po wypaleniu drewna w miarę potrzeb dogrzewał pelletem. Przerażają mnie koszty, kocioł drogi, do tego bufor. A jak to jest z mocą tego kotła, producent podaje 26,2 kW mocy maksymalnej ale na stronie podają też jego moc jako 20 kW i piszą że do 200 m może ogrzać. Chce na strychu zrobić pokoje i wtedy powierzchnia będzie sporo większa. Czy taki kocioł będzie wystarczający? Wg ciepło właściwe po izolacji domu styropianem i dachu wełną, co planuje zrobić w przyszłości, potrzeba około 14 kW na ogrzanie domu.

Opublikowano

Przy buforze liczy się nieco inaczej. W grzejniki (czy tam w podłogę) będzie szła woda z bufora. Warto tak dobrać jego pojemność, żebyś po załadowaniu go do pełna (czyli po zagrzaniu w nim wody) następne palenie musiał robić powiedzmy następnego dnia (przy temperaturach rzędu 0 stopni). Możesz dobrać mniejszy - będziesz częściej palić. Znając pojemność bufora będziesz wiedzieć, jakim kotłem możesz go sprawnie naładować.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Bufor i kocioł powinien być taki by jednym wsadem naładować go do 80-90 ,pewnie że można mniejszym dwoma wsadami ale właśnie wygoda grzania z buforem polega na tym że odpalam kocioł i mam dobę spokoju przy właśnie 0 na dworze ,dwoma wsadami to sobie teraz ogrzewam bez bufora bo szkoda mi miejsca na opał,który sobie gromadzę w sobotę z szopy i tydzień spokojnego palenia albo 3m/p na raz i wtedy 1-1,5 m/ca spokój

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu śledzę ten temat gdyż przymierzam się do wymiany kotła, interesujące ale drogie są kotły firmy BLAZE, teraz na jakimś czeskim forum znalazłem cześć cennika Blaze na 2022r, ceny są w koronach czeskich bez VAT. Dodatkowo w cenniku mają nowe modele Natural i Natural plus które podobno mają się pojawić w ich ofercie od czerwca.

Może to komuś pomoże dokonać wyboru.

29288.png

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/blaze-harmony-18-kociol-zgazowujacy-drewno-trociny-11655374693

Powariowały już z tym blaze , jeszcze pare dni temu było 23 tysiące z hakiem , i jak tu mpm -a nie kupić .

Szkoda bo myślę nad hybrydą ,drewno plus pellet ,a ten by się idealnie nadał do mojego kipiego .