Juzef Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor #501 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Odlecieli w kosmos cenowo. Niech ktoś zrobi tańszą polską wersję. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Juzef 1 Cytuj
Marcin1977 Opublikowano 22 Stycznia 2022 #502 Opublikowano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Od czasu rozpoczęcia tego wątku to jednak wiele polskich kotłów o podobnej koncepcji (możnaby wręcz powiedzieć filozofii;)) to się jednak pojawiło... Edytowane 22 Stycznia 2022 przez Marcin1977 Cytuj
maracz Opublikowano 22 Stycznia 2022 #503 Opublikowano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Kiedy w 2020 interesowałem się tym kotłem, konkretnie wersją Praktik, to koszt oscylował w granicach 18 tys. Już wtedy wydawało mi się że cena jest również z innej planety i zrezygnowałem z zakupu. Z czasem pojawi się tu więcej użytkowników tych kotłów, ale już teraz słychać pierwsze oznaki niezadowolenia posiadaczy tego kotła. Widocznie Blaze również jak ten "biedny" MPM powstaje na naszej planecie niestety😀 Edytowane 22 Stycznia 2022 przez maracz Cytuj
Marcin1977 Opublikowano 22 Stycznia 2022 #504 Opublikowano 22 Stycznia 2022 W dniu 3.09.2021 o 08:32, stan12 napisał(a): Ciekawy ten kocioł , jesli jest prawdą to co piszą w opisie i instrukcji to jest lepszy od wszystkich polskich , chodzi mi o to że można spalać w nim brykiet ,polana i nawet wilgotne drewno , jeszcze jest możliwość palenia w razie braku prądu . Oczywiście papier wszystko przyjmie ,ale czytając instrukcje palenia innych kotłów ,producenci wymagają palenia określonym rodzajem paliwa i wszyscy zalecają palenie drzewem liściastym . Rozwiń Jestem ciekawy czy Blaze zrobiło jakąś instrukcję użytkowania na Polskę, bo np. palenia mokrym paliwem to polskie prawo zabrania... Ciekawe czy by to przepisali w polskiej wersji:)? W dniu 22.01.2022 o 05:06, maracz napisał(a): Kiedy w 2020 interesowałem się tym kotłem, konkretnie wersją Praktik, to koszt zakupu oscylował w granicach 18 tys. Już wtedy wydawało mi się że cena jest również z innej planety i zrezygnowałem z zakupu. Z czasem pojawi się tu więcej użytkowników tych kotłów, ale już teraz słychać pierwsze oznaki niezadowolenia posiadaczy tego kotła. Widocznie Blaze również jak ten "biedny" MPM powstaje na naszej planecie niestety😀 Rozwiń Myślę, że ich ceny podbija duży udział eksportu do Niemiec. Na niemieckim e-bay'u jest tego pełno. Tam ta cena nie jest tak szokująca... Polska to dla nich nisza... Cytuj
RamZez Opublikowano 22 Stycznia 2022 #505 Opublikowano 22 Stycznia 2022 W dniu 22.01.2022 o 04:47, Marcin1977 napisał(a): Od czasu rozpoczęcia tego wątku to jednak wiele polskich kotłów o podobnej koncepcji (możnaby wręcz powiedzieć filozofii;)) to się jednak pojawiło...Musiałem przegapić te polskie nowości, podzielisz się które miałeś na myśli? 3 Cytuj
Kordjano Opublikowano 23 Stycznia 2022 #506 Opublikowano 23 Stycznia 2022 No ja też bym chętnie poznał owe kotły . Cytuj
carinus Opublikowano 23 Stycznia 2022 #508 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Może są, ale o tym nie wiemy, ludzie teraz wyczuli że będzie boom na wymianę kociołków. Cytuj
bercus Opublikowano 23 Stycznia 2022 #509 Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Producenci nic nie wymyszlaja,bo ludzia i tak kupia wszystko tak jak jest,tylko trzeba nowych papierow,nie nowych pomyslow. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez bercus 2 Cytuj
Animus Opublikowano 23 Stycznia 2022 #510 Opublikowano 23 Stycznia 2022 W dniu 23.01.2022 o 10:27, carinus napisał(a): Może są, ale o tym nie wiemy, ludzie teraz wyczuli że będzie boom na wymianę kociołków. Rozwiń Jak coś teraz wyprodukują, po tych podwyżkach, to kalesony spadną patrząc na cenę. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 23 Stycznia 2022 #511 Opublikowano 23 Stycznia 2022 W dniu 23.01.2022 o 10:27, carinus napisał(a): Może są, ale o tym nie wiemy, ludzie teraz wyczuli że będzie boom na wymianę kociołków. Rozwiń My @carinus wiemy jak to zrobić, bo skoro producent nas naśladuje wprowadzając pozytywne zmiany w kotle - które są na m znane i to wychodzi z korzyścią na + dla użytkowników - podwyższając cenę - chyba nigdy nie palił w nim sezonowo . Gdyby producent odkąd produkuje ten kocioł palił w nim i wprowadził te zmiany o których piszemy od kilku lat wcześniej to by był liderem na rynku, ale teraz to lepiej późno niż wcale = utrzymaniu na rynku. W dniu 23.01.2022 o 16:30, Animus napisał(a): Jak coś teraz wyprodukują, po tych podwyżkach, to kalesony spadną patrząc na cenę. Rozwiń Najlepiej i najtaniej jest ułożyć sobie piec z granitu lub szamotu otulony wełną i jakąś blachą, a kopciucha zostawić na wymmiennik /odbiór ciepła - najtańsze rozwiązanie i czystość bezdymna zachowana - bez kosztów. Tylko trzeba to zrobić z głową. 1 Cytuj
krzych13 Opublikowano 23 Stycznia 2022 #512 Opublikowano 23 Stycznia 2022 @Piecuch19 może Tobie czy mi odpowiadałby taki kocioł ale dla ludzi musi się świecić... Cytuj
carinus Opublikowano 23 Stycznia 2022 #513 Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) @krzych13 Świecić to im się będą, ale kieszenie pustkami, po zakupie nowego świecącego. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez carinus 1 Cytuj
bajek Opublikowano 23 Stycznia 2022 #514 Opublikowano 23 Stycznia 2022 @Piecuch19 jak mnie pamięć nie myli to kiedyś heso coś takiego stworzył ale nikt nie wyciągnął z tego wniosków a szkoda Cytuj
Juzef Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor #515 Opublikowano 23 Stycznia 2022 @bajek a co takiego odkrywczego heso stworzył? Cytuj
bajek Opublikowano 23 Stycznia 2022 #516 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Na innym forum to było przed laty palenisko z cegieł dolał trocine bez dymu wymiennik z z grzejnika żeliwnego tyle pamiętam pokazał wtedy że można zrobić coś z niczego i Eco będzie On napewno gdzieś jest tylko nik chyba zmienił to mądry gość był i rozumiał ogień @Juzef jeżeli to jesteś ty który uczyłeś jak palić od góry to pełen szacun Cytuj
Animus Opublikowano 23 Stycznia 2022 #517 Opublikowano 23 Stycznia 2022 W dniu 23.01.2022 o 17:32, Piecuch19 napisał(a): Najlepiej i najtaniej jest ułożyć sobie piec z granitu lub szamotu otulony wełną Rozwiń Samemu to sobie można teraz w nosie podłubać, przyjdzie pan i poprosi o klasę tego pieca, wypisze kwit z datą do rozbiórki, może jeszcze da talon karny kredytowy. Nawet od tego roku podnieśli bardzo radykalnie mandaty, nie patrzą, że wszystko na raz podrożało i ludziom trudniej żyć. Cytuj
Juzef Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor #518 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Z niczego ulepić piec to potrafili już w neolicie. Niewielka to sztuka. A dla normalnego człowieka – żadna zaleta. Normalny człowiek chce rzeczy porządnej, niezawodnej, której będzie w stanie używać nie stając się ekspertem dziedzinowym. Jako eksperci dziedzinowi od pieców możecie tego nie dostrzegać, nie rozumieć – ale sami nie chcielibyście używać samochodów albo komputerów ulepionych jako "coś z niczego". 1 1 Cytuj
Marcin1977 Opublikowano 24 Stycznia 2022 #519 Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 23.01.2022 o 08:38, Kordjano napisał(a): No ja też bym chętnie poznał owe kotły . Rozwiń Przepraszam za zwłokę, nie zaglądałem tu przez weekend... To zależy kto czego szuka. W tym międzyczasie wszedł choćby MPM Wood; Kołton też zaczął ponownie produkować zdaje się Trotexa 35KW choć się z tym, nie wiem dlaczego, nie obnosi... To tyle jak szukałem czegoś koniecznie ładowanego od góry.. Jednak po przemyśleniu ponownie tematu zrezygnowałem z tego i.. ...i zdecydowałem się na Ciechowicza Sigma Dual. Głównie dlatego, że palenie polanami i peletem jest niezależne (dwie oddzielne i niezależne komory) i może być automatyczne przełączane. Myślę, że od tamtego czasu zmieniło się naprawdę bardzo dużo... ...a przyznam, że od dobrego pół roku nie śledzę tematu nowości. Edytowane 24 Stycznia 2022 przez Marcin1977 Cytuj
Kordjano Opublikowano 24 Stycznia 2022 #520 Opublikowano 24 Stycznia 2022 He he ,jeśli Kołton coś stworzył to cena będzie bliska blaze 😄 Mpm Wood to każdy wie ze jest , ale do blaze to nie podobny jest . Cytuj
maciek09675 Opublikowano 25 Stycznia 2022 #522 Opublikowano 25 Stycznia 2022 cześć podpowie mi ktoś, czy istnieje jakaś alternatywa odnośnie blaze patryk? czy tylko taki piec można użytkować bez bufora... Ewentualnie jest jakaś sprawdzona konstrukcja pieca plus bufor do 1000l, gdzie głownie będzie się spalało drewno - myśle o ogniwo ds albo mpm więcej kotłów nie znam.. Cytuj
kult5 Opublikowano 25 Stycznia 2022 #523 Opublikowano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Blaze praktik można używać bez bufora jeśli zapotrzebowanie domu wynosi 25kW. Jego moc minimalna na 30% to 7,5 kW Edytowane 25 Stycznia 2022 przez kult5 Cytuj
maciek09675 Opublikowano 25 Stycznia 2022 #524 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Obecnie mam kocioł 17kW, Ogniwo Classic s6wc, Szukam też jakiegoś małego spełniającego nowe normy pieca, ale ciężko idzie. Może mi ktoś podpowie jaki wybrać, będę ogromnie wdzięczny .. Cytuj
carinus Opublikowano 25 Stycznia 2022 #525 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Nie patrz jaki kocioł używasz, tylko oblicz jaki powinieneś mieć. Kupisz nowy kocioł o podobnej mocy ale z większą sprawnością i będą kolejne rozterki, szczególnie bez bufora. Bufor wybacza wszystkie błędy przewymiarowania i warto wtedy nawet brać kocioł większej mocy, choć koszt takiego zakupu jest wyższy i pewnie lepiej tę kasę wydać na cos innego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi