Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chętnie bym Cię odwiedził na początku sezonu grzewczego:-). Jakbyś chciał namiar na super pellet w dobrej cenie pisz na priv, bo masz niedaleko:-)

Gość Trener40
Opublikowano
5 minut temu, Benton661 napisał:

Nieźle. Palnik pelletowy modulujący od 1,6 kw to ewenement.

Jak chcesz, to Ci pokaże, że mini bio będzie modulował od 1 KW. Kwestia ustawienia pewnego parametru,ale to będą tylko " cyferki" 

Pozdro ludziska. 

Opublikowano

Pytanie tylko z jaką sprawnością mini bio moduluje na takiej mocy

Opublikowano

Oczywiście mówimy o sprawności mini bio w pierwszym dniu po wyczyszczeniu kotła, RTB chyba w dłuższym okresie. 

Gość Trener40
Opublikowano
1 minutę temu, Benton661 napisał:

Pytanie tylko z jaką sprawnością mini bio moduluje na takiej mocy

Przecież napisałem jasno " to będą tylko cyferki na wyświetlaczu",  zmienię pewny parametr i tyle...,a palnik będzie śmigał tak jak śmiga. 

Opublikowano
16 minut temu, Benton661 napisał:

Chętnie bym Cię odwiedził na początku sezonu grzewczego:-). Jakbyś chciał namiar na super pellet w dobrej cenie pisz na priv, bo masz niedaleko:-)

Chętnie się zainteresuję. Kwestia odwiedzin też jest do ustalenia. Pozdrawiam. A skąd Ty jesteś kolego? 

Opublikowano

Okolice Turku. W sumie nie tak daleko:-)

Opublikowano

Kawał drogi z Sopotu. Ja mieszkam pod Wieluniem i się zastanawiam na BS+ ale z dystrybucją tej marki trochę słabo jest.

Opublikowano

Dzwoniłeś do nich?

Opublikowano
20 minut temu, walek79 napisał:

Kawał drogi z Sopotu. Ja mieszkam pod Wieluniem i się zastanawiam na BS+ ale z dystrybucją tej marki trochę słabo jest.

Kolego do Wielunia to ja mam 35 km i przyjechali. Poza tym to z tego co wiem to mają dystrybutora i serwisanta z Wielunia ale to musisz się upewnić. 

Opublikowano

Kolego @hydro521, można podpytać, dlaczego akurat wybrałeś RTB a nie Blackstara?

Opublikowano

Kotłownia 110 cm szeroką i bs+ nie był pasowny :-) poza tym to bs czyści się wajchą pólautomatycznie a rtb kompresorem. 

Opublikowano

A ten kompresor pozwala w nocy spać? Nie hałasuje zbytnio? :-)

Opublikowano

Harmonogram masz. Ustawiasz jak chcesz. Ale po czyszczeniu jest takie głośne sekundowe "jeb" z kompresora. 

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na wykresy pracy Twojego kotła, to jednak wychładza się poniżej 30 stopni przy grzaniu CWU w harmonogramie. Myślałem że mają mniejsze straty postojowe te kociołki, ale widocznie tak musi być. Za to rozgrzewa się bardzo szybko

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Ja robie to bardzo oszczędnie i grzeje CWU tylko raz na dobę w harmonogramie bo więcej nie potrzebuje na dwie osoby, które w domu są tylko wieczorem. Podejrzewam, że przy grzaniu dwa razy(rano i wieczorem np.) lub częściej strata ciepła była by o wiele niższa. 

Opublikowano

@Benton661  dziś  temp kotła spadła o  38 C w 13 h, więc myśę że nie jest tak źle. Kocioł ma mała pojemność wodną, tak więc straty są małe. Najważniejsze że jak nie ma potrzeby to nie ma bezsensownych rozpaleń.  :)

Opublikowano

Pewnie, że tak. Skoro wystarczy raz dziennie, to nie ma co kombinować

@Kroitzman, byłeś niedaleko i się nie pochwaliłeś :(

Gość Visitor1230
Opublikowano
7 godzin temu, Kroitzman napisał:

@Benton661  dziś  temp kotła spadła o  38 C w 13 h, więc myśę że nie jest tak źle. Kocioł ma mała pojemność wodną, tak więc straty są małe. Najważniejsze że jak nie ma potrzeby to nie ma bezsensownych rozpaleń.  :)

Gratuluje zakupu i troche nawet zazdroszcze :)

Kroitzman: troche duzy masz ten spadek na kotle. U mnie w 10 godz. spada o 15 stopni. Jezeli nie masz to warto zalozyc RCK. Mniej z kotla wtedy wyciaga.

Opublikowano

Myślę, że RCK niewiele pomoże. Biawar ma bardzo dobrą izolację termiczną

Opublikowano

Generalnie te kociołki jak i włoskie nie są mistrzami w izolacji ścian, chociaż całe boki i tył w jakiejś tam wełnie i otulinie u mnie są wyłożone. Oczywiście nie był bym sobą gdybym wczoraj nie przepalił z racji tego że na dworzu 13* i wiatr. Od końca palenia minęło 17h, na kotle temperatura spadła o 31*.

Opublikowano
24 minuty temu, eliks napisał:

Oczywiście nie był bym sobą gdybym wczoraj nie przepalił z racji tego że na dworzu 13* i wiatr.

Hahaha…. Zima, nie zima, palić trzeba... ;)))