Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy taki ale też biały nalot miałem przy spalaniu owsa a właściwie tego co z niego zostało po uczcie wołka zbożowego. Podobnież po spaleniu węgielków a właściwie koksików odsiewanych z popiołu, jak eksperymentowałem z szerokością rusztu.  Z ciekawości zapytam, czy ten kolor to jasny pył czy sama blacha ?

Gość Visitor1230
Opublikowano

To wyglada mi na pyl. Kociol, ktory siedzi w podtrzymaniu… Niecodzienna sprawa. 

Opublikowano

Rzeczywiście na filmiku słabo widać, to jest taki bardzo delikatny biały nalot.

W zasadzie nie ma czego czyścić.

Gość berthold61
Opublikowano
  W dniu 1.06.2019 o 12:56, SONY23 napisał(a):

Ale o czym koledzy dyskusja. Skoro są kotły na zwykły węgiel w 5-ej klasie to po co komu tak samo drogi albo jeszcze droższy kocioł na cudowne, w dodatku dwa razy droższe paliwo od monopolisty ? Setny raz powtórzę. Kowale zrobili kocioł w piątej klasie do zwykłego węgla a naukowcy zrobili dwa razy droższe paliwo, do którego też potrzebny kocioł z papierami. Jakie wnioski ?

Rozwiń  

Wnioski takie że jak maja takie wykształcenie jak mój syn prawnik to nie dziwię się że niczego tzw naukowcy niczego nie potrafią tak jak ten mój kompletne dno faceta tj w znaczeniu faceta po studiach , gwoździe nie jest w stanie wbić a co dopiero myśleć logicznie ,toć to takie lemingi prostackie z papierkiem .

Gość Visitor1230
Opublikowano
  W dniu 15.06.2019 o 05:25, berthold61 napisał(a):

Wnioski takie że jak maja takie wykształcenie jak mój syn prawnik to nie dziwię się że niczego tzw naukowcy niczego nie potrafią…………………………………………………………………………………………. gwoździe nie jest w stanie wbić a co dopiero myśleć logicznie.

Rozwiń  

Coz… Chyba nie sprawdziles sie jako ojciec :)

Gość berthold61
Opublikowano

Mam 3 synów i ci dwaj zrobią wszystko ale ten najmłodszy nigdy żyłki do robótek nie miał i nie chciał no bo przecież on sie uczył prawa nie po to by zapieprzać od tego są inni , lepsze już jakieś energy 2000 paby ot nowoczesne lemingi co zrobisz .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety nie widziałem całego reportażu, prezentowano go dzisiaj w stacji Metro w programie "Wynalazcy przyszłości" a przedstawiał przewagi "Błękitnego paliwa" nad tradycyjnym węglem i koksem, wszystko pod egidą jakiejś naukowej jednostki, nie mam pewności której.

Umiejscowiono pod wyciągiem trzy niewielkie stalowe koszyki zasypane tymi trzema paliwami i podgrzewano od dołu palnikami Bunsena a pani w obecności słuchającego z uwagą młodego mężczyzny opowiadała o pozytywach "blue paliwa", w wersji ekstremalnie skondensowanej, ten opał jest "the best", bo : nie kopci jak z kosza z węglem i wcześniej się rozpala jak kosz z koksem a taki efekt uzyskano, bo wysiłki nakierowano na odpowiednie zbalansowanie części lotnych w przedmiotowym paliwie, później już w kotłowni słuchacz dorzucał ww. opał na tzw. żar i obecni z zadowoleniem stwierdzili, że w komorze paleniskowej się nie dymi i było jeszcze, że spalanie tegoż emituje mniej pyłu i BaP, ostatecznie młody mężczyzna wyposażony w pudełko po landrynkach z paliwem na schodach jednostki wygłosił z nadzieją, że dzięki temu paliwu smog zostanie poskromiony.

Być może opis jest nadmiernie uproszczony ale włączyłem się raczej pod koniec programu.

Mnie nie przekonali, bo dzięki forum jestem świadomy ceny tego cudu :).

Gość witek1234
Opublikowano

Racja. Taniej wyjdzie kupić ten katalizator . Na tonę węgla 1 litr za 18 zł chyba. 

Opublikowano

A Maronka kupił ten katalizator i siedzi cicho , a co nie działa ?

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam odświeżę temat, obecnie cena "błekitnego węgla" jest taka sama jak pozostałych, więc myślę nad jego zakupem.

Może ktoś nim pali i podzieli się opinią, bo narazie o nim za wiele nie ma.

Opublikowano

Witam , sprzedają zestawy na próbę można samemu spróbować,ja zakupiłem 30kg i testuje na sv200 9kw, na razie u mnie spalanie oscyluje między 4 a 5kg ,jest czysto ,szybko osiąga temperaturę,za długo nie daję rady w czuwaniu bo gaśnie.Zestawy próbne są w różnych cenach trzeba poszukać gdzie taniej. Pozdrawiam

• Lubię to 1