Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.Jestem początkującym palaczem który przerobił kocioł SKED na dolne spalanie wraz z palnikiem szamotowym i powietrzem wtórnym z popielnika.Chciałbym Prosić Szanowne grono o skomentowanie mojej pracy859571555_Palnikszamotowy.thumb.jpg.42a83cf762751ced3367f90b7195a355.jpg.Palę drewnem i węglem orzechem.To odręcznie zapisany na szybko szkic tego co zrobiłem.

Opublikowano

Kurcze dopiero dzisiaj dopieściłem palnik i nie mam na razie jak zrobić zdjęcia w środku kociołka ze względu palenia się w nim

Opublikowano

Od początku rozpalania po wszystkie stadium wypalania opału brak dymu z komina pomimo iż palę w tym roku bardzo smolącym drewnem modrzewiem.Oto zdjęcie i krótki filmik z pracy palnika.Gdy piec będzie wygaszony to porobię zdjęcia palnika .

Palnik.jpg

Opublikowano

Wszystkich zainteresowanych Zapraszam do dyskusji gdyż mam inny problem a mianowicie lejąca się smoła w komorze zasypowej.

Opublikowano

Akurat tego nie wyeliminujesz. To tak ma.

Można próbować, a  jeszcze lepiej dać sobie spokój. To niczemu nie przeszkadza.

Opublikowano

Na oryginalnej wielkości 29/16,5 smoła się tak nie lała,zaczęła jak założyłem palnik szamotowy i zmniejszyłem wysokość przegrody.palę na 60 st.A co powiesz o konstrukcji palnika?

Opublikowano

Smoła w zasypowej to dobrodziejstwo inwentarza po przeróbce na ds. Zresztą fabryczne ds też mają tą przypadłość. Norma.

Palniczek ciekawy i skoro działa i jesteś zadowolony to tylko obserwować i ewentualnie małe poprawki.

Ja nie palę w ds , ale na pewno któryś z kolegów od ds Ci podpowie czy zaproponuje jakiś ciekawy pomysł na ewentualne ulepszenie palnika. Powodzenia :)

Opublikowano

Czekam na jakieś sugestie od wybornych palaczy kotłów DS!

Opublikowano
1 godzinę temu, krzych13 napisał:

Wszystkich zainteresowanych Zapraszam do dyskusji gdyż mam inny problem a mianowicie lejąca się smoła w komorze zasypowej.

na mokrym drewnie to standard - przesusz drewno i powinno to troche ustac   - ważniejszy jest wymiennik - jest w miare czysty ? 

Opublikowano

w wymienniku sucho ,jest trochę popiołu.może i drewno nie jest odpowiedniej wilgotności.jaka opinia na temat palnika?

Opublikowano

Nikt się nie wypowie na temat palnika i powietrza wtórnego w jaki sposób wykonałem?

Opublikowano

Będą i zdjęcia wymiennika a teraz proszę o komentarze na temat palnika po obejrzeniu filmiku i jego rysunku!

Opublikowano

Wymiennik po półtora tygodnia palenia.Modrzew którym palę i wilgotny węgiel dopiero zakupiony dają swoje efekty jakie widać.

20190114_191405.jpg

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim przeglądającym ten wątek.Czyżby mój projekt jest aż tak zły czy tak dobry że nie ma chętnych do Dyskusji i dalszych komentarzy?

Opublikowano

Wygląda wszystko dobrze to nie ma o czym dyskutować. Wg mnie to może trochę za późno te pw.

Opublikowano

Do drewniak-a w którym miejscu według ciebie powinno być to PW?

Opublikowano

Trzeba eksperymentować, ja bym dał zaraz za przegrodą, najwyżej w połowie tej skośnej szamotki.

Opublikowano

Trochę mnie dziwi niska jak na drewno - temperatura na kotle.

Ja przy 60C kończę rozpalanie i zaczynam palić na poważnie.

W zasypowej nie mam smoły, ale jest sadza , tak od połowy wysokości w górę.

Sam mam bardzo podobny palnik, tylko  podwójny - dwie szczeliny 17x6cm na wlocie obok siebie, PW to 4 otwory fi 18mm, przysłaniane z zewnątrz.

Opublikowano

Przy obecnej temperaturze na dworze -2-5  60*C  wystarcza,poniżej -8-10 podnoszę temperaturę wyżej.w dzień palę drewnem z domieszką węgla a wieczorem węglem.Gdzie masz PW  gdyż drewniak sugeruje mi że mam za późno to PW ?

Opublikowano (edytowane)

Moje PW wpada naprzeciw strumieniowi spalin, a stwierdzenia kolegi @drewniaka nie rozumiem.

Może ma inne doświadczenie w tej materii.

Palę tylko drewnem

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dzięki kolego za info.Moje PW wpada z popielnika profilami z otworami prostopadle do strumienia zaraz za wlotem palnika więc myślę że tak jest ok.

Opublikowano

Do drewniaka.Przepraszam ale jakimś cudem przeoczyłem twoją odpowiedź na temat PW.To byłoby jakieś 3 cm różnicy niż mam obecnie.Myślisz że jest to aż tak wielka różnica skoro teraz spalam bezdymnie?

Opublikowano

Jeśli 3 cm to może i bez znaczenia.