Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A no chyba że tak.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

...jest tylko przedstawiona idea, żeby dopalanie tego, co wychodzi z palnika rurowego dopalić na palniku ceramicznym, nie konkretny projekt. To zaznaczam, bo ktoś powie, że tego nie da się zrobić, bo by trzeba kocioł przerobić, będzie ważyło 3 tony, się zawali i ogólnie to nikt nie kupi.

Teraz wolalbym porozmawiac o: przewidywany zakres mocy pracy, konkretny rodzaj uzytych materialow, wymiary elementow, sposob laczenia(uszczelnienia), sposob podawania paliwa, sterowanie, itd.

Opublikowano

jest XXI wiek a my dalej tkwimy mentalnie w XIX . Kotły V klasy miały być panaceum na smog , pyły etc . a co się dzieje widać po ilości nowych wpisów w tym dziale .

Mac, trudno się nie zgodzić ze sporą częścią (samemu też pisałem), ale nie tylko koncepcyjnie nie weszliśmy jeszcze w nasze czasy. Ten wątek zaczął się od tego, czy da się "patelnią" poprawiać błędy takiego cuda klasy X. Powiedziałeś A, dodałem B  :)

Węgiel jest niefajny, najczystsza energia, to niezużyta i solar.

przewidywany zakres mocy pracy, konkretny rodzaj uzytych materialow, wymiary elementow, sposob laczenia(uszczelnienia), sposob podawania paliwa, sterowanie, itd.

Nie wiem :). To jest tak, że jak jest potrzeba i się próbuje, to coś wychodzi, przynajmniej nowa wiedza. A te rozważania są o kilkanaście (lub więcej) lat spóźnione.

Retorty weszły w latach 90-tych, jedyne poważniejsze usprawnienie konstrukcyjne od tamtej pory, to dostosowanie do bardziej spiekających węgli. Nie było potrzeby. Kto by wprowadzał jakieś dziwne wynalazki skoro tej pory świetnie sprzedawały się (i wciąż można kupić) kotły mające napisane w DTR, że należy palić w sposób zadymiający całą okolicę. Na marginesie, mój szacunek dla wielu osób z tego forum, ze właśnie różne eksperymenty robią. Szkoda, że to tak po różnych wątkach i też innych forach mocno rozsiane. 

W sprawie materiałów, to chyba warto popatrzeć na zdunów kominkowych. Żeby uzyskać czyste spalanie teraz często robią u góry mini labirynt rozgrzany do czerwoności, przynajmniej tak patrzyłem na forum muratora. Jest też wątek eksperymentalny co do pieców rakietowych, http://donkey32.proboards.com/. Uszczelnienia maksymalnie rozwiązywałbym od strony rozkładu ciśnień, żeby ewentualna nieszczelność nie powodowała dużych komplikacji. Co do mocy i rozpiętości, nie powinno gorzej niż w zwykłym rurowym, ale z modulacją jest faktycznie kłopot. Gdybyśmy mówili o zwykłym palniku gazowym, to miałby różną dyszę w zależności od mocy, często wymienną. Bardzo prawdopodobne, że żeby mieć dużą rozpiętość mocy, to trzeba zmieniać przekrój dyszy. Ale możliwe, że klasyczny palnik z dyszą to nie jedyna konstrukcja, mam na myśli właśnie takie kominkowe półki i przegrody.

Opublikowano

Palnik rurowy na razie  odstawiłem bo zaczął zrywać zawleczki zakleszczył się na amen nagary itd , wstawiłem moją niezawodną retortę obrotową  na niej  można palić każdym typem węgla  :D

post-57460-0-05474400-1517351430_thumb.jpg

post-57460-0-56296000-1517351448_thumb.jpg

post-57460-0-61002100-1517351490_thumb.jpg

post-57460-0-85100600-1517351516_thumb.jpg

Opublikowano

Chyba miałeś tam ciut za gorąco bo paliwko topiło się już w rurze podajnika 

Opublikowano

To myślisz że w innych rurowcach jest mniejsza temperatura , ja zrobiłem test i tak wyszło jak komuś wyszło lepiej to jego zysk ,osobiscie nie wierze że palniki rurowe nie mają wad typu nagary itd.Trudno mi też dać wiarę w zapewnienia że jakieś obiegi powietrza zmniejszą tą temperaturę przecież mamy mudulacje mocy dmuchawa nie pracuje cały czas na full .Jedyne skuteczne obniżenie temperatury to chyba płaszcz wodny .Ja nie sypałem do testu łatwych paliw tylko te najgorsze miały itd bo jeżeli mam coś zrobić to musi spalić i te trudne dobrze .Mam pomysł na nowy model palnika niebawem go pewnie zbuduje albo zmodyfikuje ten rurowy tylko czy to ma sens kosztem czystszego wymiennika a większego zużycia paliwa  ;)  :D

Opublikowano (edytowane)

Jak się przyjrzałem to ślimak mi się trafił  jakiś zagęszczony zwój   :D

post-57460-0-87115800-1517355482_thumb.jpg

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

I lekko skurczony.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To już deflektor typu korona cierniowa ;) bardzo ładnie się wam te spalanie poprawiło po przez te deflektory miski itp ,ja  porozcinałem palnik i bede go modyfikował chce zrobić górę z szamotu i opływ powietrza w koło rury dla lepszego chłodzenia  .Poprzednia wersja nie wytrzymała temperatur .Boki i góra z szamotu 6 cm w górnej cześci będzie jeszcze PW  :D

post-57460-0-51883500-1518176767_thumb.jpg

post-57460-0-48602400-1518176783_thumb.jpg

post-57460-0-58526100-1518176798_thumb.jpg

post-57460-0-38009800-1518176826_thumb.jpg

Opublikowano

Marcus, ten popiół się klei do palnika? Chyba masz duże temperatury. Jak zrobisz ceramikę od góry, to tym bardziej będzie się kleić. Pisałeś w poście #378, że się klei (dużo ciekawych konstrukcji robisz ;-)).

Dziurki PW położone głęboko w palniku są dobre na małych mocach, bo w ten sposób mały płomień jest schowany w tej minikomorze palnika. Ale na dużej mocy, to dla obniżenia temperatury albo bym dodał trochę spalin na wlocie (recyrkulacja), albo powietrze bym podawał blisko wylotu, żeby źródło ciepła wyprowadzić z palnika, albo jedno i drugie. Recyrkulację chyba mało kto próbuje, więc poza obniżeniem temperatury (i spadkiem NOx, ale to na marginesie) nie wiem jakie będą inne efekty, ale jak do tego by dołożyć taki deflektor-kociołek, jak koledzy robią, to powinno dobrze działać. Albo ten ceramiczny daszek trochę przedłużyć za palnik. W palniku fabrycznym, jak sv200, nie mogą sobie tak prosto pozwolić na zmiany przepływu powietrza, czy położenia deflektora, bo wg. normy ma wszystko samo działać, ale w Twoim własnym palniku przecież nikt nie Ci nie zabroni np. na duże mrozy podejść i coś podregulować. Takie luźne pomysły.

Opublikowano

ale w Twoim własnym palniku przecież nikt nie Ci nie zabroni 

No na razie luz nikt mi niczego nie zabrania  ;)  zrobiłem jak pisałem góra z szamotu górą tylko dwa otwory PW  , dodatkowo doszedł jeden rząd więcej otworów na dolnej płytce .Dodałem izolacje na bokach ,całość się uszczelni przy montażu .Dmuchawa przebudowana z góry na bok .Powietrze opływa teraz rurę .Mam zamiar jeszcze zmodyfikować ślimak na wylocie do palnika i w samym zbiorniku wyciąć zwój żeby nie miażdżyło opału .Na fotach wszystko widać  :D

post-57460-0-23256200-1518479736_thumb.jpg

post-57460-0-76197600-1518479766_thumb.jpg

post-57460-0-22023200-1518479799_thumb.jpg

post-57460-0-82782600-1518479822_thumb.jpg

post-57460-0-32935100-1518479844_thumb.jpg

post-57460-0-56211500-1518479857_thumb.jpg

post-57460-0-39294100-1518479878_thumb.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Czekam z niecierpliwością na testy :-)

Opublikowano (edytowane)

marcus312

Bardzo poważny błąd w Twojej konstrukcji to zbyt nisko zaczynające się boczne ścianki z szamotu . Obawiam się że na styku z paliwem powstanie tam szkło z popiołu i zalepi palnik na amen . Temperatury w takim tyglu są naprawdę ogromne żelazo się topi . W samej konstrukcji brakuje mi warstwownicy na wyjściu ślimaka która uniemożliwiała by wypiętrzanie paliwa . Nie wydaje mi się jednak abyś się zmieścił z warstwownicą przy tej szerokości paleniska bo działa ona zmniejszeniem wysokości paliwa ale kosztem zwiększenia szerokości paleniska . Pole przekroju musi zostać zachowane w stosunku do ślimaka w przeciwnym razie wzrosną opory podawania .

Z szamotem to najlepiej jak nie dotyka paliwa czy popiołu a jedynie kieruje płomień albo spaliny w płomień .

W każdym razie pochwała za chęci i poświęcony czas na te badania .

Pozdrawiam 

A i jeszcze jedno jak z czyszczeniem kanału nadmuchu bo to również istotne , może w prototypie mniej ale w eksploatacji to już tak .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Tak panowie macie absolutną rację że na szamocie może zrobić się szlaka i zakleszczy ślimak ,ale taki miałem pod ręką materiał .W tej konstrukcji która została zmodyfikowana na bazie poprzedniego modelu chodziło głownie o to czy obniży się temperatura kasety napowietrzającej która jest poza kotłem połączona z rurą bo tam panowały wcześniej temperatury około 300* C .Palnik będzie teraz głębiej w kotle umieszczony a na zewnątrz będzie wystawał 7 cm wcześniej było to 20 cm został też jako całość skrócony .Jako że nie mam płaszcza wodnego w popielniku to mocno się nagrzewa dlatego jest ten wylot z palnika żeby od razu  skierować spaliny w górę a nie w  ściankę popielnika .Dla takiego palnika powinien być najlepiej zbudowany odpowiednio kocioł była by nawet możliwość wtedy pomyśleć nad chłodzeniem tego palnika płaszczem wodnym jak coś ala podkowa .Bardzo chętnie bym zobaczył jak wygląda taka warstwownica opału  i zdjęcia palnika które obiecał reded 

Kanały nadmuchowe są dostępne do czyszczenia od dołu  :D

post-57460-0-90503600-1518515910_thumb.jpg

post-57460-0-74255000-1518515922_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jakie materiały byście proponowali na te ścianki bo teraz to tam mogę układać do woli różne kombinacje zarówno na górę jak i boki .Jak zrobić wlot ślimaka i jak go zakończyć z prętem w środku czy bez ,pazur itp ,Planuje dołożyć do środka palnika kawałek rury ,albo przynajmniej dołem pół łuk tak żeby ślimak był do samego końca zrzutu opału w rurze. Koniec rury dopiero tuż przed otworami w dolnej płytce .Może bokami trochę wylot spłaszczyć albo górą .Piszcie co byście poprawili mogę zbudować kolejny palnik wg np waszego pomysłu    :D

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

Niestety testy tego prototypu, zakończą się jeszcze większą spektakularną porażką.

Nie ma jak to zdrowa szczypta realizmu  :)

Płomień będzie świecąco-kopcący, ale jeżeli dmuchanie nie będzie za mocne to temperatury przecież nie będą szaleć.

Więc do niedużego płomienia właśnie przydałby się jakiś deflektor w stylu kociołek Reksia Jockeya, najlepiej izolowany. Na spiekach się nie znam, nic nie podpowiem, ale trzymam kciuki.

Opublikowano

Jakie materiały byście proponowali na te ścianki bo teraz to tam mogę układać do woli różne kombinacje zarówno na górę jak i boki .Jak zrobić wlot ślimaka i jak go zakończyć z prętem w środku czy bez ,pazur itp ,Planuje dołożyć do środka palnika kawałek rury ,albo przynajmniej dołem pół łuk tak żeby ślimak był do samego końca zrzutu opału w rurze. Koniec rury dopiero tuż przed otworami w dolnej płytce .Może bokami trochę wylot spłaszczyć albo górą .Piszcie co byście poprawili mogę zbudować kolejny palnik wg np waszego pomysłu    :D

Jak byś miał starą blachę żeliwną z pieca kuchennego ,taką bez fajerek to dwa takie paski na boki do wysokości tych otworów z góry i powinno być ok tylko że chyba musiał być je z luzem przykręcić do stali bo spawanie tego to raczej dość trudne . O warstwownicy pisał @pieklorz jakiś czas temu w tym temacie  ,szukaj w jego odpowiedziach na moje posty przy okazji palnika . Z następnym poczekajmy na efekty tego prototypu .Powodzenia .

Opublikowano

mac65  też tak myślałem nad żeliwem  blacha ,deflektor albo ruszta żeliwne się przytnie .Są osoby które dużo piszą na temat warstwownicy i ją nawet widzieli ale nikt nie zrobił fotki żeby pokazać jak to wygląda widocznie to tajemnica i wcale się nie dziwie bo widocznie nie można tego publikować. :D

Opublikowano

Wszelkie przeszkody (zwężenia) w kanale węglowym to "zabicie" się kanału węglem, poza tym moją ideą było zrobić palnik retortowy tylko w poziomie, marcus312 przypomnij mi o zdjęciach w czwartek (muszę wstać o 1:00 i dziś nie dam rady).

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

No to czekam może coś się da podpatrzeć i poprawić jeszcze w tym moim gniocie .Próbował ktoś może zmniejszyć ilość wpadającego popiołu przez otwory w dolnej płytce może by podbudować siateczkę z drobnymi otworkami powietrze by przeszło a ziarno grubsze już nie  .reded Ty masz rowki ponoć  i tobie nie wpada chyba dużo popiołu  .Powiedz jeszcze czy u ciebie tworzy się górka przed otworami napowietrzającymi przed pierwszym rzędem otworów napowietrzających może by coś wymyślić żeby to ścinało ślimakiem albo ruchoma płytka jakieś samooczyszczanie .O co tobie chodziło z tą retortą poziomą rozwiń to .Ja już kiedyś parę lat temu miałem rynnę i ze względu na te problemy ją wywaliłem dlatego ciężko mi zrozumieć że taki sv 200 czy twój palnik ich nie mają bo jakby nie było to zasada  działania podobna tylko zakryta góra .Gniot nawet spasował do kotła bez żadnych problemów a mam tam naprawdę ciasno  :D

post-57460-0-97413900-1518563530_thumb.jpg

Opublikowano

Marcus, faktycznie ciasno, a popiół to będzie miał którędy wypaść? Nie będzie się tam przytykał, klinował?

Opublikowano

schogun przestań paczeć ​ bo oczy bolą a Ty dostaniesz strita jak Ci się wzrok wypaczy  . Spojrzyj albo popatrz na to i zainstaluj w swojej przeglądarce .

https://euroalphabet.eu/sprawdzanie-pisowni-chrome/

marcus ruszt można zrobić żeliwny szczelinowy albo zakładkowy i ta wspomniana górka nie tworzy się na porowatym żeliwie natomiast stal ulega uwęgleniu i stąd łatwiej do niej pył węglowy przywiera a temperatura w tym tylko pomaga .Można by jeszcze spróbować z niewielkimi otworami przewietrzającymi powietrzem z dmuchawy na końcu rury ślimaka albo początku palnika (przed górką ) 1-3 otworów powinno wystarczyć nie większych jak fi 8.

Opublikowano

mac65 czyli przyjmując że mamy całe palenisko żeliwne wtedy nie ma problemów żadnych z górką ani przyleganiem  szlaki do ścianek i wytrzymuje to wysoką temperaturę .Dwa otwory są na końcu rury palnika fi 6 na foto widać .Może jakaś fotka o jakie ruszta szczelinowe chodzi i zakładkowe   :D