Skocz do zawartości
IGNOROWANY

piec kostrzewy warmet SDS ceramik


a-w

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Drewno jak twarde i polana spore to dwa lata sezonowania może być mało .

Miałem taką sytuację jak paliłem w lecie na Cwu zrębką i na oko wydawała się sucha (rok leżała jako patyki i kilka miesięcy już pocięta).Jak podczas czyszczenia zobaczyłem wodę w wyczystce przerwalem palenie tą zrębką . Poleżała kilka miesięcy i w następnym roku było ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może jeszcze spróbuj tak ustawić dmuchawę aby kocioł nie wchodził w podtrzymanie tylko dmuchawa pracowała ciągle w zakresie modulacji. Z doświadczenia wiem że nie zawsze się to uda zwłaszcza jak kocioł jest przewymiarowany a dni ciepłe. Piszesz że jakiś czas było lepiej wtedy mogło być zimniej i kocioł mógł właśnie tak pracować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakładając, że sezon grzewczy trwa 6 miesięcy, czyli 180 dni, więc spaliłeś średnio dziennie 0.15 metra drewna (nie napisałeś jakiego), 1.5 kilograma węgla i około kilograma brykietów.

Uważasz, że to jest jakoś specjalnie dużo? Poza tym plączesz się w zeznaniach pisząc, że palisz drewnem i węglem, zasyp 30 kg wystarcza Ci ledwie na 7 godzin, a potem okazuje się, że spaliłeś na sezon 300 kg węgla. Jaja sobie robisz?

 

Łysy1I,

Wyhamuj trochę z językiem- czytaj forum ze zrozumieniem.

W moich wcześniejszych postach napisałem, że przerabiałem już różne kombinacje. Forum nie jest od tego abyś kpił z innych tylko abyś pomógł ( jeżeli jesteś w stanie). Jeżeli nie możesz to nie wypisuj obraźliwych postów. Nikt nie oczekuje krytyki i jakiś dziwnych podejrzeń z Twojej strony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytam ze zrozumieniem i nie wiem dlaczego biadolisz, że tak dramatycznie dużo spalasz, bo to jest chyba Twoim głównym problemem? 300 kilogramów węgla to ja spalam spalam w tydzień w czasie mrozów i nikomu się na to nie skarżę, a Tobie taka ilość wystarcza na cały sezon. Jest takie przysłowie, że z g..na bata nie ukręcisz, więc skoro palisz w 90% drewnem, to nie dziw się, że trochę go spalasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pale w tym kotle drugi sezon, kocioł sprawdza się bardzo dobrze. Według mnie wszystkie problemy są wynikiem złego dobrania kotła do instalacji lub odwrotnie :-). To nie jest jakiś skomplikowane urządzenie elektroniczne, zasypuje się i ma się palić nie ma innej możliwości. A co do spalania takiej a takiej ilości opału to lepiej nie porównywać bo tu różne rzeczy ludzie piszą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

kabajo6 na forum jest więcej stwierdzeń właścicieli warmeta o większym spalaniu po wyczyszczeniu kotła i jeśli wszyscy zagrają to wygrana może byś zbyt mała. Mniemam że posiadasz taki kocioł i poddajesz w wątpliwość to co napisałem na podstawie własnych obserwacji.

passat149222 ten zawór to pewnie masz do ogrzewania podłogowego i z nazwą coś chyba pokręciłeś bo google nic nie znalazło.

 

Nie posiadam.Ale jeżeli faktycznie tak jest,to się cieszę,że nie mam tego bubla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A jeszcze ma pytanko,

Jak rozpalacie w tym Warmecie?

Ja na spód daje kilkanaście cienkich patyków, potem układam w kratkę trochę grubsze i tak do pełna. Wajcha- ta boczna jest w pionie a ta z tyłu pieca jest wciśnięta. Oczywiście wszystkie drzwiczki pozamykane- lekko na ok. 1 cm podniesiona klapka, która jest na dzwiczkach popienikowych. Potem czekam aż piec osięgnie ok. 50 st. i kładę tą boczną wajchę poziomo i zamykam tą tylną- ta mała klapka na drzwiach popielnika nadal uchylona. I tak powoli łąpie temperaturę- trwa to ok. 1 godziny. Potem, jak zrobi się troszkę żaru to zasypuje węglem. Ale jak wejdę po jakimś czasie do kotłowni to czuję zapach jakby siarki i jest nieraz zadymiona. Może robię coś nie tak???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...ja srodkowej klapy nigdy nie ruszam, od nowości jest zarośnięta na amen i wydaje mi się, ze tak jest ok.

Do rozpalnia tylko tylna wciśnięta

... zapach o którym wspominasz może świadczyć o zbyt małym napływie powietrza do kotłowni, niedrożnym kominie lub kotle, nieszczelności drzwiczek

 

pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaczy,

napisz więc w jakim położeniu ta Twoja klapa pozostała? W pionie czy w poziomie? I czy tą tylną zamykasz dopiero jak piec osiągnie zadaną temperaturę czy wcześniej?

Komin czyści kominiarz 5-6 razy w roku- twierdzi, że cały czas jest mocno zabity co zresztą widać, kiedy piec " fuka".

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To właśnie wynik oszczędnego palenia samym drewnem z dmuchawą (300 kg węgla na sezon???), na stosunkowo niskich temperaturach (60 stopni dla drewna to niska temperatura spalania). Jeszcze ze dwa, trzy lata i całe Twoje oszczędności na paliwie pójdą na remont komina, który prawdopodobnie i tak już jest nie do uratowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytasz jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy? Kominiarz odpowiada Ci, że masz "mocno zabity komin", a ja próbuję wyjaśnić Ci dlaczego jest aż "tak mocno zabity". Ty jako osoba myśląca powinieneś wyciągnąć wnioski z tego co mówił kominiarz i z tego co przeczytałeś na forum. Nie stosuję żadnej żałosnej krytyki, natomiast stwierdzam fakty. Żałosne są na pewno efekty Twojej radosnej twórczości, które będą Cię niebawem naprawdę sporo kosztować, a Ty nadal zdajesz się nie rozumieć co jest nie tak z Twoim spalaniem. Najciekawsze jest to, że o spalaniu drewna i warunkach jakie trzeba spełnić przy jego spalaniu napisano na tym forum naprawdę wiele, wystarczy uważnie poczytać. Przeczytaj też o pożarach kominów.

Edytowane przez lysy1l
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@passat149222 ten gość(lysy1) jak go nazywasz konstruktywnie Ciebie skrytykował, ale Twoje "EGO" jest tak nadmuchane że poczułeś się urażony.Poczytaj na spokojnie to co napisał i pomyśl czy Twoje odczucie nie było przesadzone. lysy1 ma taki styl bycia, ale to nie znaczy że trzeba się zaraz tak unosić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby spalać drewno w kotle do tego nie przystosowanym trzeba pogodzić się ze stratami kominowymi albowiem temp.spalin nie powinna w żadnym wypadku być niższa niż 160*C a spalanie ciągłe bez tzw. "podtrzymania" .

Aby to osiągnąć trzeba zmniejszyć pow. wymiany czyli kocioł ustawić na krótkim obiegu spalin jeżeli ma taką możliwość lub podłączyć do bufora.

Panowie remont komina w wykończonym budynku to 20k (lekko licząc) czy warto "oszczędzać"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Apropo rozpalania SDS'a. Ja rozpalam na dolnym spalaniu. Jak jest dobry ciąg z komina to i rozpali się Ceramika na dolnym spalaniu. W ogóle nie ruszam tych wajch ani z boku ani z tyłu. W moim ceramiku tam w komorze wymiennika wypaliła mi się blacha z tej pokrywy(ta odkręcana i zdejmowana od góry), czy zgniła, po prostu wyparowała :), zostało same ocieplenie. Ocieplenie jeszcze się trzyma, ale już lekko popękane, coś muszę z tym zrobić tylko już chyba drugi rok się przybieram i jakoś nie mam ochoty za to się zabrać. Żeby wspawać nową blachę bym musiał wywalić starą izolację i dać nową a nie wiem co to za izolacja, taka dziwna, wygląda jak styropian zbity czy jak to nazwać czy płyta gipsowa :). Na tę zimę to zostawię, ale latem trzeba to zrobić. Co to może być za ocieplenie? One jest takie same i w pokrywie załadunkowej z przodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co tam konkretnie w Ceramiku siedzi trzeba by zapytać producenta. Jako zamiennik z powodzeniem może być płyta z wermikulitu, albo płyta z włókien ceramicznych.  Nie jest dziwne, że blacha osłaniająca taką izolację ,,znikła", zwłaszcza jeśli była ze zwykłej, czarnej stali. Pod blachą jest izolacja, więc blacha się mocno rozgrzewa i koroduje w szybkim tempie. Co do rozpalania od dołu: mój dolniak Logano w aktualnych warunkach odpala tak samo, z zamkniętym krótkim obiegiem. Nawet dym się nie podnosi w górę w komorze załadowczej. Mogę odpalać z otwartą klapą załadowczą i nic. Wszystko wciąga w kocioł.

Edytowane przez gondoljerzy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, dzięki za naprowadzenie co można kupić. Będzie pewien problem, nie da się kupić takiego kawałka jakiego ja chcę, trzeba kupować arkuszami dużymi lub wiele sztuk w opakowaniu a tanie to nie jest. :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, dzięki za naprowadzenie co można kupić. Będzie pewien problem, nie da się kupić takiego kawałka jakiego ja chcę, trzeba kupować arkuszami dużymi lub wiele sztuk w opakowaniu a tanie to nie jest. :/

A jaki rozmiar i grubość są Ci potrzebne?  Mam trochę płyty ceramicznej 25mm grubości. Nie jest tak wytrzymała mechanicznie jak wermikulit, ale za to lepiej izoluje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aż poszedłem zmierzyć metrówką, tam jest kwadrat 28x28cm, więc taki rozmiar mi potrzebny. Grubość to bez znaczenia, może być 25mm może być więcej(w dół jest dużo miejsca na grubą izolację). Wydaje mi się, że oryginalnie siedzi też 25mm. Jak masz taki kawałek to z chęcią bym odkupił. Jeszcze muszę poszukać taki kawałek blachy, raczej jakieś kwasówki czy żaroodpornej, nie wiem co tu dać dobrego żeby było na wieki lub przynajmniej 10 lat. Na pewno nie dam zwykłej jak to robi Kostrzewa, 3 lata i wyparuje jak moja.

Edytowane przez emigrant
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.