david2512 Opublikowano 7 Lutego 2019 #1126 Opublikowano 7 Lutego 2019 29 minut temu, breaku napisał: Albo zawaliny sadza czujnik spalin mozesz tez wylaczyc w menu bodajże instalatora opcje wygaszania i rozpalania tak zeby palil non stop oczywiscie bez pida Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka Przez ostatnie dwa tygodnie palilem w podtrzymaniu, jednak w moim przypadku bardziej ekonomiczne jest w trybie wygaszania. Temp. Spalin nie przekracza mi 150 stopni. Według Ciebie może się tak dziać jeżeli sadza się na nim osadzila? Cytuj
breaku Opublikowano 7 Lutego 2019 #1127 Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) U mnie bylo mega duzo sadzy. A czy czasem kociol ci sie za bardzo nie wychladza? Poza tym jak czesto grzalka ci sie zalacza ja z tego zrezygnowalem bo za duzo by zarla pradu poza tym masz strate bo pewnie pellet sie nie wypala i ochrpnisz grzalke przed zuzyciem, zraszta jak wolisz Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Lutego 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
breaku Opublikowano 7 Lutego 2019 #1128 Opublikowano 7 Lutego 2019 Nie mam termostatu pokojowego - w ustawieniach jest wyłączony Sa chyba termostayy na gtzejnikach i regulatory pokojowe hę?Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka Cytuj
david2512 Opublikowano 7 Lutego 2019 #1129 Opublikowano 7 Lutego 2019 11 minut temu, breaku napisał: U mnie bylo mega duzo sadzy. A czy czasem kociol ci sie za bardzo nie wychladza? Poza tym jak czesto grzalka ci sie zalacza ja z tego zrezygnowalem bo za duzo by zarla pradu poza tym masz strate bo pewnie pellet sie nie wypala i ochrpnisz grzalke przed zuzyciem, zraszta jak wolisz Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka Jak działało to normalnie to piec włączal się pięć razy na dzień. A obecnie w czasie pracy to co 10/15 minut. Piec się nie wychladza bo wygasza się jak mam 60/65 na piecu przy zadanej 70 stopni - w zasadzie to nie ma reguły ile jest na piecu. Co jest ciekawe, to jak miałem wyłączone wygaszanie / rozpalanie to i tak co jakiś czas się wygaszal i rozpalal Cytuj
david2512 Opublikowano 7 Lutego 2019 #1130 Opublikowano 7 Lutego 2019 Dzwoniłem do techa i powiedzieli że musi być zabrudzony czujnik światła, wiecie może gdzie się znajduje? Cytuj
breaku Opublikowano 7 Lutego 2019 #1131 Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Czujnik ognia jest blisko scianki gdzie wchodzi spirala podajaca pellet jak odsuniesz te boczne drzwiczki trzeba tam jakby za palnik wsadzic reke i torxem lub tym drugim odkrecic przeczyscic tylko uwazac zeby potem za gleboko jej nie wsadzic bo trudna ja potem wyjac nie wiem czy pisalem juz o tym jestt zdjecie jak nie to wrzuce po pfracy Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Lutego 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
shingo Opublikowano 7 Lutego 2019 #1132 Opublikowano 7 Lutego 2019 Koledzy powiedzcie jak pracuje u was zawór 3 drogowy. Mam firmy Afriso z siłownikiem i trochę mi się nie podobają skoki temperatury. Chyba że to normalne? Cytuj
david2512 Opublikowano 7 Lutego 2019 #1133 Opublikowano 7 Lutego 2019 W menu serwis jak macie ustawiona jasność razpalania? Cytuj
breaku Opublikowano 8 Lutego 2019 #1134 Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) U mnie jest 100 Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Lutego 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
david2512 Opublikowano 8 Lutego 2019 #1135 Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) U mnie też było 100 i nawet po wyczyszczeniu czujnika ognia dalej się wygaszal, przestawilem na 20 i jest super Edytowane 11 Lutego 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
breaku Opublikowano 8 Lutego 2019 #1136 Opublikowano 8 Lutego 2019 Czujnik ognia jest blisko scianki gdzie wchodzi spirala podajaca pellet jak odsuniesz te boczne drzwiczki trzeba tam jakby za palnik wsadzic reke i torxem lub tym drugim odkrecic przeczyscic tylko uwazac zeby potem za gleboko jej nie wsadzic bo trudna ja potem wyjac nie wiem czy pisalem juz o tym jestt zdjecie jak nie to wrzuce po pfracyWysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka Tu jest czujnik ogniaWysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka Cytuj
eliks Opublikowano 12 Lutego 2019 #1137 Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 7.02.2019 o 08:56, breaku napisał: U mnie bylo mega duzo sadzy. A czy czasem kociol ci sie za bardzo nie wychladza? Poza tym jak czesto grzalka ci sie zalacza ja z tego zrezygnowalem bo za duzo by zarla pradu poza tym masz strate bo pewnie pellet sie nie wypala i ochrpnisz grzalke przed zuzyciem, zraszta jak wolisz Wiesz, watomierz prawdę Ci powie. W Bio Solidzie 14KW, którego dostrajalem u znajomego takowy zainstalowałem i wyszło że przy 6 odpalach dziennie, doba wychodziła w granicach 40-45gr. Poza tym taka grzałka starcza na kilka tysięcy rozpalen. Cytuj
snhxzr Opublikowano 13 Lutego 2019 #1138 Opublikowano 13 Lutego 2019 Poszukuję ustawień do SAS BIO EFEKT, ale o mocy 17KW. Pomoże ktoś? Cytuj
dhany Opublikowano 13 Lutego 2019 #1139 Opublikowano 13 Lutego 2019 Jakie ustawienia potrzebujesz? Ja mam 17 kw. Praca 2 sekundy Przerwa 14 sekund Wentylator 26 procent Ruszt 4 minuty Podtrzymanie tez mam zmienione ale nie pamiętam. Jak będę na budowie to zerkne Co zadane 65 Histereza 4 stopnie Wody narazie nie grzeje 1 Cytuj
Andy1111 Opublikowano 14 Lutego 2019 #1140 Opublikowano 14 Lutego 2019 Panowie, może ktoś podpowie bo ja już nie mam pomysłów do tej pory temp. spalin miałem na poziomie max 147 st. pid praca. od 2 dni nagle dobija pod 190 st.C. piec czyszczony w sobotę, czopuch też, wczoraj jeszze wyczyściłem czujnik spalin i dalej to samo. nic nie przestawiałem w ustawieniach a tu taki zonk. trochę mnie to wkurza. macie jakieś pomysły? Cytuj
dhany Opublikowano 14 Lutego 2019 #1141 Opublikowano 14 Lutego 2019 Drzwiczki na dole domkniete?? A może to kwestia pelletu? Cytuj
Dzi4d3k Opublikowano 14 Lutego 2019 #1142 Opublikowano 14 Lutego 2019 ...a palnik, ruszt, wypróżniony? :) Wyczyszczony czujnik spalin może być też przyczyną nagłego wzrostu temp. spalin ;) Cytuj
Andy1111 Opublikowano 14 Lutego 2019 #1143 Opublikowano 14 Lutego 2019 kocioł czyszczony 4 dni temu, czujnik wyczyściłem wczoraj jak zauważyłem taką temp. w nocy znowu było 180. pelet cały czas ten sam. dzwoniłem do sasa, proponuje zresetować sterownik lub wgrać nowy soft. macie jakieś doświadczenia z tym nowym softem 1.0.26 hl? Cytuj
Andy1111 Opublikowano 14 Lutego 2019 #1144 Opublikowano 14 Lutego 2019 2 godziny temu, dhany napisał: Drzwiczki na dole domkniete?? A może to kwestia pelletu? uchylone delikatnie na pół cm, zawsze od początku mam uchylone, pelet ten sam, Cytuj
Andy1111 Opublikowano 14 Lutego 2019 #1145 Opublikowano 14 Lutego 2019 3 godziny temu, Dzi4d3k napisał: ...a palnik, ruszt, wypróżniony? :) Wyczyszczony czujnik spalin może być też przyczyną nagłego wzrostu temp. spalin ;) jedna rzecz mnie zastanawia że wentylator podczas dochodzenia kotła do temp. zadanej zmniejsza swoją moc nadmuchu a u mnie teraz nawet jak już jest blisko chodzi na ponad 90%. Cytuj
snhxzr Opublikowano 14 Lutego 2019 #1146 Opublikowano 14 Lutego 2019 17 godzin temu, dhany napisał: Jakie ustawienia potrzebujesz? Ja mam 17 kw. Praca 2 sekundy Przerwa 14 sekund Wentylator 26 procent Ruszt 4 minuty Podtrzymanie tez mam zmienione ale nie pamiętam. Jak będę na budowie to zerkne Co zadane 65 Histereza 4 stopnie Wody narazie nie grzeje Właśnie te. Ustawiłem u siebie te z 23kw na razie. Zrobię update. Podeślij proszę podtrzymanie kiedyś tam w przyszłości jak będziesz miał chwilę. Dzięki! P.S. Gdzie ustawiam ten ruszt? Cytuj
dhany Opublikowano 14 Lutego 2019 #1147 Opublikowano 14 Lutego 2019 3 godziny temu, Andy1111 napisał: uchylone delikatnie na pół cm, zawsze od początku mam uchylone, pelet ten sam, A znów ja kilka stron wczesniej pisałem o tym ze mam wysoka temperature spalin i ktoś mi poradził żebym domknal te drzwiczki. I pomogło. Tak czytam teraz te posty o tym sofcie i wydaje mi się ze te nasze oprogramowania to strasznie niestabilne sa Cytuj
dhany Opublikowano 14 Lutego 2019 #1148 Opublikowano 14 Lutego 2019 59 minut temu, snhxzr napisał: Właśnie te. Ustawiłem u siebie te z 23kw na razie. Zrobię update. Podeślij proszę podtrzymanie kiedyś tam w przyszłości jak będziesz miał chwilę. Dzięki! P.S. Gdzie ustawiam ten ruszt? Bodajże w sobotę będę na budowie to zerkne i napisze. A ruszt to wchodzisz w nastawy pracy potem ruszt i masz w pracy i w podtrzymaniu Cytuj
Andy1111 Opublikowano 14 Lutego 2019 #1149 Opublikowano 14 Lutego 2019 50 minut temu, dhany napisał: A znów ja kilka stron wczesniej pisałem o tym ze mam wysoka temperature spalin i ktoś mi poradził żebym domknal te drzwiczki. I pomogło. Tak czytam teraz te posty o tym sofcie i wydaje mi się ze te nasze oprogramowania to strasznie niestabilne sa myślę, że u mnie to nie kwestia drzwiczek, bo tak jak już pisałem, zawsze miałem lekko uchylone i było ok. dziś wyczyszczę jeszcze raz kocioł i czujniki i zresetuję go do ustawień fabrycznych, bo praca wentylatora mnie najbardziej zastanawia. Cytuj
Dzi4d3k Opublikowano 14 Lutego 2019 #1150 Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) Przed resetem do ustawień fabrycznych... może spróbuj go wyłączyć z sieci i włączyć :) Tylko potem sprawdź ustawienia. Na moim sterowniku, po zaniku zasilania, temperatura zaworu na ustawieniach pogodówki potrafiła ustawić się na "-10" (minus dziesięć) :) EDIT: inna sprawa. Kiedyś mi serwisant techa tłumaczył, że w PID po wygaszeniu i pierwszym rozpaleniu kotła, sterownik dąży do wejścia w nadzór. Potem się stabilizuje i trzyma temperaturę. Edytowane 14 Lutego 2019 przez Dzi4d3k Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🟫 Szukasz dobrego pelletu?
Porównaj oferty producentów i sklepów z Twojego regionu
Sprawdź cenyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.