Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, czarny21 napisał:

Ustaw na 1880g wydajność

Kolego, przecież jeśli mu przesypuje, to przy Twoich ustawieniach będzie sypać jeszcze więcej, i to grubo więcej!  Już lepiej zwiększyć kaloryczność. O ile jest taka potrzeba. Jest jeszcze parametr czas pracy. Czasami tym parametrem też trzeba regulować.

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się mój błąd dlatego się poprawiłem żeby ilość zostawił z testu a podniusł kaloryczność na 5.5. A tak wogóle to ja bym zrobił mimo wszystko jeszcze raz test podajnika i zważył to na dokładnej wadze. Potem można było by podnosić wagę żeby w razie za dużej dawki korygować jeśli za dużo zasypuję.Fotka z popielnika też by dużo pomogła.

Edytowane przez czarny21
Opublikowano
7 minut temu, czarny21 napisał:

A tak wogóle to ja bym zrobił mimo wszystko jeszcze raz test podajnika i zważył to na dokładnej wadze.

Tutaj masz rację, dobrze, że się poprawiłeś. Zawyżanie wydajności podajnika zrobiłbym na końcu i tylko delikatnie. Najpierw kaloryczność, czas pracy, nadmuchy, intensywność czyszczenia, a dopiero w ostateczności zawyżanie wydajności. A przed zawyżeniem jeszcze obniżenie mocy, jeśli jest z czego obniżać. 

Opublikowano

... wszystko niby jest ok ale od czasu do czasu - ostatnio coraz częściej - sterownik pokazuje ze płomień na niskich procentach jest...

Jak koledzy wspominali, pomaga wymiana czujnika optycznego na nowy model. U mnie były podobne objawy jak u Ciebie. Wymieniłem czujnik i jest OK.

Napisałeś, że problem występuje od czasu do czasu. To mnie zastanawia.

Profilaktycznie zapytam, kiedy czysciles zbiornik peletu z pyłu - tam, gdzie zaczyna się żmijka?

Jakbyś chciał poczytać o moich czterech sezonach z kipi, to zapraszam na

www.obrotowy.blogspot.com

Napisałem m. in. o serwisie palnika, który można zrobić samemu. To nic trudnego.

Pozdro zza morza.1c29ba459ecd00d701cb6a922e033256.jpg&key=80040369c9db2e88a64c9327c7901ec2afcad3290c16e9b9f6dc1375e40892f8

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, papen76 napisał:

Pozdro zza morza

Jakieś strasznie krótkie ferie miałeś kolego... Znowu na wygnaniu...

Opublikowano

Dobrze, że mam econeta Sytuacja pod kontrolą. Niestety, hydraulik nie zrobił jeszcze mi pompy na powrocie z zaworu 4D.
Coś czuję, że na wiosnę sam się za to wezmę, ech...
Póki co, pelet w markecie tyle samo, co rok temu kosztuje

Opublikowano

Na pellecie nie ma co oszczędzać bo potem rodzą się inne większe problemy.

Opublikowano
2 minuty temu, papen76 napisał:

Coś czuję, że na wiosnę sam się za to wezmę, ech...

Własna robota jednak najpewniejsza. 

Opublikowano

@papen76 econet też potrafi się zawiesić. Ostatnio w nocy miałem braki w dostawie energii i musiałem mimo wszystko zejść do kotłowni zresetować go bo się zawiesił.

Opublikowano

Może i tak. Ja zaczynam piąty sezon z econetem i nigdy nie miałem z nim problemów. Chyba mam szczęście.

Opublikowano

Albo nie miałeś 10x w przeciągu godziny braku prądu i tak przez 4 godziny w nocy to i się zawiesił ale po za tą sytuacją to działa bez zarzutu bo nawet mimo tego zawiasu to i tak pokazał alarmy wszystkie i o której miały miejsce. Wygoda straszna dzięki niemu do kotłowni schodzę tylko zasypać podajnik i odkurzyć kocił raz w tygodniu. Zapomniałem jak to jest palić miałem w piecu człowiek po tym wychodził z kotłowni jak górnik z kopalni i tak co dziennie.

Opublikowano

Nie, nie miałem braku prądu 10x w ciągu godziny.
Jak chcesz poczytać, co miałem, to zajrzyj na bloga

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Już nie mogę edytować, za długo szukałem wykresu.

@waldimajster tak u mnie wyglądała sytuacja przed i po wymianie fotodiody
84783bda24c954f5c7387614c1335ff0.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Hehe jak zaczynałem przygodę z pelletem to myślałem,że te procenty z fotokomórki miały wpływ na prawidłowe spalanie.A wystarczyło zastosować bardziej cżuły element i palnik nie gaśnie na małych mocach.

Szkoda,że producent nie zrobił darmowej akcji na wymianę tego kabelka.

Ja działałem po omacku i z dużą dozą nieśmiałości.Na własne ryzyko wlutowałem fototranzystor i się udało.Palnik idzie na 100%

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie było potrzeby robić akcji serwisowej, bo nie wszyscy mają ten problem. 

Opublikowano

Witam dziekuje wszystkim za zainteresowanie .Ustawiłem kaloryczność z 5.2 na na 5.6  i czas cyklu praca z 15 na 26 sekundy i zauwazalna poprawa nastąpiła będe obserowował w razie problemów sie odezwę jeszcze w temacie . Dziekuje bardzo

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Taka rada zmieniaj po jedno parametrze. Potem łatwiej będziesz miał możliwość dowiedzenia się co Ci pomogło.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Hej. Troszkę mnie tu ostatnio nie było.

Może mi ktoś jeszcze tylko wytłumaczyć, albo odpowiedzieć czy wszystko jest w porządku.

A mianowicie palę obecnie Olczykiem, oraz kupuje tak po 10workow innych pelltow do prób.

Przy czyszczeniu kotła zauważyłem, że komora spalania jest jasna (nalot coś pokroju koloru białego z dodatkiem niebieskiego) więc to wydaje mi się że jest ok..

Ale zastanawia mnie sam popiół, jest po prostu koloru ciemnego, (ani to czarny, ani ciemnoszary - chyba że jestem daltonistą... Hheh)

Żadnych spieków, żadnych pozostałości niedopalonego pelletu, konsystencja popiołu to po prostu mąka...

Czy jest to normalne, że komora i popiół mają inne odcienie?

Przypomnę że ma lumo bio max 20kw

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Kolor jak najbardziej porządany jak byś miał sadzę i nie dopalone granulki albo spieki to wtedy szukać przyczyn. Pale Lavą i komora tak samo wygląda popiół ciemny i konsystencji mąki ziemniaczanej

Edytowane przez czarny21
Opublikowano

Uff. Tyle dobrze, bo już sobie myślałem że coś się dzieje niedobrego, bo dwa różne odcienie.

Opublikowano
W dniu 30.12.2020 o 06:16, g69 napisał:

Hehe jak zaczynałem przygodę z pelletem to myślałem,że te procenty z fotokomórki miały wpływ na prawidłowe spalanie.A wystarczyło zastosować bardziej cżuły element i palnik nie gaśnie na małych mocach.

Szkoda,że producent nie zrobił darmowej akcji na wymianę tego kabelka.

Ja działałem po omacku i z dużą dozą nieśmiałości.Na własne ryzyko wlutowałem fototranzystor i się udało.Palnik idzie na 100%

Z ciekawości - jaki wlutowałeś? Pamietasz symbole/ oznaczenie?

Opublikowano

Właśnie padł (motoreduktor) podajnik w palniku Sterowanie EM 350. Przy testowaniu - praca ręczna działa tylko podajnik zewnętrzny a przy sterowniku 350 powinny oba. Może jest jakiś sposób by sprawdzić czy uwalony jest motoreduktor czy przekaźnik w sterowniku?

Opublikowano

Wyjaśnij tą myśl  "Przy testowaniu - praca ręczna działa tylko podajnik zewnętrzny a przy sterowniku 350 powinny oba".

Nie masz możliwości przy pracy ręcznej sprawdzenia osobno jednego a potem drugiego podajnika przy tym sterowniku?

• Zgadzam się 1
Opublikowano
2 godziny temu, tedi90 napisał:

Właśnie padł (motoreduktor) podajnik w palniku Sterowanie EM 350. Przy testowaniu - praca ręczna działa tylko podajnik zewnętrzny a przy sterowniku 350 powinny oba. Może jest jakiś sposób by sprawdzić czy uwalony jest motoreduktor czy przekaźnik w sterowniku?

Włącz sterowanie ręczne i sprawdź napięcie czy dochodzi do motoreduktora , albo podłącz na krótko silniczek .

• Zgadzam się 1
Opublikowano