Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bawiłem się, to co osiągnąłem to maksimum między ekonomiką spalania a ustawieniami i ciągłością palenia bez zbędnych wygaszeń z powodu braku odczytu %płomienia. To że mam tak wysoko ustawione parametry kotła to nie oznacza, że tak go prowadziłem, bo jakbym miał ochotę bufor załadować do 90st C to już nie muszę się bawić z innym ustawieniami - tylko zmieniam temperaturę naładowania bufora. To wcale nie przeszkadza mi w codziennym prowadzeniu kotła bo kocioł nie osiąga takich temperatur.

Opublikowano

No tak, racja. zupełnie wypadło mi z głowy, że przy pracy z buforem temperatura kotła bardziej jest zależna od temperatury bufora.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja ostatnio władowalem na testy pellet ze zrębki bo znajomemu słabo to działało na bardzo zaawansowanym kotle, ginął mu właśnie płomień. Pellet bez piachu, ale grubsza trocina, kora i nie do końca odpowiednia wilgotność. Cena 600zl nie jest warta tej marnej kaloryczności chociaż u mnie nie było problemu z ogniem czy szlaką. 

Opublikowano

Ja ostatnio walczę z totalnym syfem , aż mi krew się gotuje jak widzę co w tym pellecie jest , plastik gąbka , resztki tapicerki , wszystko można to znaleźć łamiąc pelleciki na pół ,na dodatek wydaje się nieco wilgotny , całe to gówno to pellet ze Świętochłowic Panowie omijajcie to miejsce szerokim łukiem jak macie gdzieś tam nie daleko . O ile w szklarni mieszam to ze swoim starym pelletem który nigdy mnie nie zawiódł w proporcji 50 na 50 % i jakoś się pali to w domu próbuję jechać na samym tym syfie żeby jak najszybciej mi to z oczu znikło , efekty są marne więc nie wiem czy nie będe musiał i tu mieszać , gdybym trafił na taki pellet na początku swojej przygody z pelletem to bym o..........ł 

Opublikowano

Ty @Kordjano, już za bardzo nie wnikaj, co w tym pellecie jest, bo Ci za zarzucą, że spalarnię śmieci prowadzisz, albo nie daj Bóg jakieś krematorium... 

17 minut temu, Kordjano napisał:

w domu próbuję jechać na samym tym syfie żeby jak najszybciej mi to z oczu znikło

Masz okazję harmonogram wyłączyć i zwiększyć komfort cieplny w domu... ;-)

Opublikowano

Ci co mieszkają w świętokrzyskiem są wygrani bo tam nie płacą za dostawę z pellecik.pl. To chyba pierwsza firma w Polsce która na tą skalę produkuje pelletem za 700zl (poza sezonem). I to dobrym pelletem. Ja akurat też mam szczęście bo mieszkam niedaleko Libero, ale wiem że w Polsce niektórzy mają wybór albo badziew, albo pellet za 1000zl.

Opublikowano

U mnie jest teraz po 750 dobry tak że znośnie i gdyby tak było cały czas to nawet jakbym 6 ton spalił na moją chatę ,było by ok,ale jak przyjdzie bum na peleciaki a przyjdzie,cena może poszybować

Opublikowano

Przez 11 lat taka Lava podrożała o 120zl. Mamy coraz tańszy pellet i więcej zakładów które robią dobry towar w normalnej cenie. Nie słuchaj głupot czarnowidzow. Ja na przyszły rok mam zapewnione również za 700zl. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@palacz66 Uzyskałem od firmy Kipi program do aktualizacji oraz najnowszą aktualizację do ecoMax850P2 

Opublikowano
5 godzin temu, Kordjano napisał:

Ja ostatnio walczę z totalnym syfem , aż mi krew się gotuje jak widzę co w tym pellecie jest , plastik gąbka , resztki tapicerki , wszystko można to znaleźć łamiąc pelleciki na pół ,na dodatek wydaje się nieco wilgotny , całe to gówno to pellet ze Świętochłowic Panowie omijajcie to miejsce szerokim łukiem jak macie gdzieś tam nie daleko . O ile w szklarni mieszam to ze swoim starym pelletem który nigdy mnie nie zawiódł w proporcji 50 na 50 % i jakoś się pali to w domu próbuję jechać na samym tym syfie żeby jak najszybciej mi to z oczu znikło , efekty są marne więc nie wiem czy nie będe musiał i tu mieszać , gdybym trafił na taki pellet na początku swojej przygody z pelletem to bym o..........ł 

To co Cię pociągło na taki szajs, musiał chyba  być tani.

Opublikowano

Panowie zobaczcie proszę czy tak może być czy coś zmieniać, palę od termostatu i nie wiem czy tworzyć coś dalej czy tak zostawić:)

9F39NB0ZJ2E1I2S600380_2020-01-24 18_05_2020-01-27 18_05.png

Opublikowano (edytowane)

Sorry nie spojrzałem na zakres dat :)

Wygląda całkiem ok. 5-6 rozpaleń/doba.

Edytowane przez Dragster
  • Lubię to 1
Opublikowano

To wykres z 3 dni ostatnich, histereza 0,1 stopnia

Opublikowano

a tu spalanie, wydaje mi się że trochę duże ale na moim smieciuchu chyba nic już nie da się urwać

Przechwytywanie.PNG

Opublikowano

@cezar76 Jak tam się kształtują słupki u Ciebie :)?

Opublikowano
2 minuty temu, szumik83 napisał:

a tu spalanie, wydaje mi się że trochę duże ale na moim smieciuchu chyba nic już nie da się urwać

Przechwytywanie.PNG

Chciałbym takie mieć 

Opublikowano

Misiek a jakie u Ciebie spalanie na dobę? ale Ty masz prawie drugie tyle do ogrzania:)

Opublikowano
12 minut temu, Dragster napisał:

Sorry nie spojrzałem na zakres dat :)

Wygląda całkiem ok. 5-6 rozpaleń/doba.

kilka rozpaleń widzę jest nie potrzebnych, ale to jak moja wietrzy chatę przed południem to termostat dostanie trochę chłodu i goni palnik do roboty :)

Opublikowano
30 minut temu, Scichy napisał:

@palacz66 Uzyskałem od firmy Kipi program do aktualizacji oraz najnowszą aktualizację do ecoMax850P2 

Super, wgrałeś? A płytę masz 256? 

Opublikowano
21 minut temu, szumik83 napisał:

Misiek a jakie u Ciebie spalanie na dobę? ale Ty masz prawie drugie tyle do ogrzania:)

Teraz jak jest prawie stale w minusie to dochodzi do 30kg na dobę. 

Opublikowano

@misiek30 Trafiła się (okazja ) gość z niedaleka potrzebował chętnego żeby dokoptować do transportu , bo brał dla siebie cena taka sama jak naszego , a że mi się nie chciało jechać , to się zgodziłem ,a pytałem go czy w miare dobry ,czy nie spieka, to oczywiście pali się nie ma spieków wiatr mu tylko zwiększyć . Nie wiem jak on tym pali . Powiem że lepiej żebym pojechał po ten nasz te 100 kilometrów i nawet wracał przez Warszawę to lepiej bym na tym wyszedł stracił bym dzień i miał bym swięty spokój .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
41 minut temu, Dragster napisał:

@cezar76 Jak tam się kształtują słupki u Ciebie :)?

U mnie słupki jak pałac kultury, ile wsypię, tyle spali. W dodatku oszukują mnie- zawyżają, wobec tego co wynika z liczenia woreczków o jakieś 10%. Podajnik strasznie nieprecyzyjny, tak to tłumaczę. 

Opublikowano

Ja jak bym miał słupki to na tym pelecie to ze słupkami bym ładu nie doszedł , podawanie tak nie równe jak nasze drogi .

• Lubię to 1
Opublikowano
21 minut temu, misiek30 napisał:

Teraz jak jest prawie stale w minusie

A mówią, że to u nas jest biegun zimna, białe niedźwiedzie itp. A tu proszę, ostatni miesiąc:

102357672_Zrzutekranu(7).thumb.png.5327c304391c9615797b3a3356c4a28a.png