Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie mam jeszcze techniczne- czy u was podajnik np w teście albo podczas zapełniania np. jak brakło peletu) chodzi tak jakby cyklicznie? (dokładniej 30 sekud pracy i może z pół sekudy postoju i znów 30 sekund pracy i znów czkawka) czy chodzi u was płynnie cały czas?

Opublikowano (edytowane)

W teście pracuje cały czas A co do tej 8 to też nią miałem ale za 650 zł i spaliłem ją całą.

Edytowane przez janus61
Opublikowano
14 minut temu, jarek20 napisał:

Pytanie mam jeszcze techniczne- czy u was podajnik np w teście albo podczas zapełniania np. jak brakło peletu) chodzi tak jakby cyklicznie? (dokładniej 30 sekud pracy i może z pół sekudy postoju i znów 30 sekund pracy i znów czkawka) czy chodzi u was płynnie cały czas?

co prawda ja mam inny podajnik i inną wersje ecomaxa, ale u mnie działa identycznie

Opublikowano
47 minut temu, jarek20 napisał:

W teście chodzi tak jak opisujesz.

Opublikowano

Ok. bo już się wystraszyłem. Zro iłem wczoraj na wieczór test wodny tego badziewnego peletu. W porównaniu do Olczyka który rozpadł się w kilka minut ten do rana napęczniał i przypominał gówienko i się nie rozpadł.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek0407 napisał:

To kiedy go kupiłeś, bo ja XII 2016 i już na tablice znamionowej ma wbite 5 klasa

Tomek kolega observer  jest weteranem  ma jeden z pierwszych modeli .

Opublikowano

Niestety i mnie dopadł problem, którego jak na razie nie mogę ogarnąć. Chodzi o wydajność podajnika. Trafiła mi się partia pelletu, o dosyć małej frakcji i w dodatku lekkiego w porównaniu do objętości. Efekt jest taki, że wydajność podajnika mam 7,5 kg/h. A jeśli palnik na pełnej mocy, przy zawyżonej kaloryczności potrzebuje ok 6,5 kg/h, to wyobrażacie sobie, jak pracuje podajnik- praktycznie bez zatrzymywania. Pellet nie dość, że jest lekki, to na tyle drobny, że przesypuje się bokiem, obok ślimaka, albo środkiem ślimaka i spada w dół podajnika. Dodatkowo podajnik podaje bardzo nierównomiernie, raz sypnie łyżkę, jak pellet dobrze się ułoży, a raz łyżeczkę. Oczywiście cierpi na tym płomień, a najbardziej silnik podajnika, który bardzo się grzeje. Boję się, że podajnik w końcu rzuci u mnie robotę... Kąt podajnika już obniżyłem, na tyle ile mogłem. Obecnie jest ok 35 stopni. Przy większym kącie podajnika wydajność podawania spada o prawie kilogram. 

Czy ktoś z kolegów miał podobny problem, czy w jakiś sposób modernizował podajnik, a konkretniej ślimak? Wydaje mi się, że gdyby ślimak w podajniku był podobny do tego w sztokerze, to mogłoby być lepiej, kwestia tego, czy silnik dałby radę. Może ktoś z was wymieniał ślimak, na taki zrobiony z szerszego drutu, żeby powierzchnia podawania była większa? 

Opublikowano

Panowie dzięki za podpowiedź by mojego viadruska wystawić na sprzedaż zamiast na złom oddać ( bo w sumie szkoda). Po 10 dniach ma już nowego właściciela. 

Opublikowano
14 minut temu, cezar76 napisał:

Niestety i mnie dopadł problem, którego jak na razie nie mogę ogarnąć. Chodzi o wydajność podajnika. Trafiła mi się partia pelletu, o dosyć małej frakcji i w dodatku lekkiego w porównaniu do objętości. Efekt jest taki, że wydajność podajnika mam 7,5 kg/h. A jeśli palnik na pełnej mocy, przy zawyżonej kaloryczności potrzebuje ok 6,5 kg/h, to wyobrażacie sobie, jak pracuje podajnik- praktycznie bez zatrzymywania. Pellet nie dość, że jest lekki, to na tyle drobny, że przesypuje się bokiem, obok ślimaka, albo środkiem ślimaka i spada w dół podajnika. Dodatkowo podajnik podaje bardzo nierównomiernie, raz sypnie łyżkę, jak pellet dobrze się ułoży, a raz łyżeczkę. Oczywiście cierpi na tym płomień, a najbardziej silnik podajnika, który bardzo się grzeje. Boję się, że podajnik w końcu rzuci u mnie robotę... Kąt podajnika już obniżyłem, na tyle ile mogłem. Obecnie jest ok 35 stopni. Przy większym kącie podajnika wydajność podawania spada o prawie kilogram. 

Czy ktoś z kolegów miał podobny problem, czy w jakiś sposób modernizował podajnik, a konkretniej ślimak? Wydaje mi się, że gdyby ślimak w podajniku był podobny do tego w sztokerze, to mogłoby być lepiej, kwestia tego, czy silnik dałby radę. Może ktoś z was wymieniał ślimak, na taki zrobiony z szerszego drutu, żeby powierzchnia podawania była większa? 

Jak taki lekki pellet, to ciekawe ile jest jego w worku?

Opublikowano

Kolego cezar za bardzo nic mi do głowy nie przychodzi na twój problem , a próbowałeś dać cykl pracy np 35 s może to by coś poprawiło sytuację podawanie by było długie ale może i przerwa jakaś by była .

Opublikowano

Próbowałem. Teraz mam 30s. Podajnik zatrzymuje się na 2-3s. Niestety, swoje musi podać. 

7 minut temu, vwpolo napisał:

Jak taki lekki pellet, to ciekawe ile jest jego w worku?

15kg jest w worku.

Opublikowano
22 minuty temu, cezar76 napisał:

Pellet nie dość, że jest lekki, to na tyle drobny, że przesypuje się bokiem, obok ślimaka, albo środkiem ślimaka i spada w dół podajnika.

tymczasowo wstawić w oryginalna rurę, inna o mniejszej średnicy, ale takiej by w nią wszedł ślimak bez większych oporów. co przeleci przez środek to przeleci, ale będzie więcej szło po obwodzie.

Opublikowano

No to by się mogło sprawdzić , nawet jakaś plastikowa .

Opublikowano (edytowane)

o plastikowej piszę, bo z metalowej ciężko by było. Spróbuj dobrać coś z kanalizacyjnych, tanio i ogólnodostępne.

Ewentualnie coś z rur spustowych od rynien maja inne srednice niż kanalizacyjne i sa z grubszego plastiku

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Dlatego jestem zwolennikiem kupowania pelletu na raz , na całą zimę , z jednej partii, gorzej jak cała partia jest do d.... .W tym sezonie jest dobrze. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Gonzo19 napisał:

o plastikowej piszę, bo z metalowej ciężko by było. Spróbuj dobrać coś z kanalizacyjnych, tanio i ogólnodostępne.

Tak na szybko wyszperałem kawałek 50-tki kanalizacyjną. Powinno się udać. Kanalizacyjna mieści się do rury podajnika i jednocześnie ślimak wchodzi też z luzem. Mam nadzieję, że zadziała. Jutro będę działał. Tymczasowo przyciąłem moc do 30kW. Podajnik ma wtedy postój ok 5-6 s. Zobaczymy jak wymiennik sobie z tym poradzi. Będzie zdziwienie, jak okaże się, że taka moc jest wystarczająca. Mimo wszystko- dzięki @Gonzo19 za pomysł.

59 minut temu, misiek30 napisał:

Dlatego jestem zwolennikiem kupowania pelletu na raz , na całą zimę , z jednej partii,

To tak samo jak ja. Tylko, że ja potrzebuję na sezon min 6t, a nie 3. Ogrzewam budynek 5-cio kondygnacyjny. Budynku gospodarczego nie mam, jedynie garaż w bryle budynku, w którym parkowała teściowa. Samochód teściowej dostał jednak eksmisję i parkuje na dworze. W garażu mieszczę 3 palety, bo muszą się tam jeszcze zmieścić dwa motory, 4 komplety opon, kosiarka i inne szpargały. Tak więc mój jednorazowy zakup 3 ton to nie ze skąpstwa, ale z braku miejsca... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No ja też kupiłem 6 ton, ale ja mam piwnicę pod całym domem, więc 10 ton weszło by bez problemu. 

Opublikowano

@misiek30, uwierz, że gdybym miał możliwość, to bym tak zrobił. Garażu jednak nie rozciągnę. Nie dysponuję zaklęciem "zmniejszająco-zwiększającym" jak w Harrym Potterze. 

Opublikowano

No kolego cezar to ty odważny jesteś , niewielu z nas odważyło by się wywalić samochód teściowej na dwór haha . Musisz mieć fajną teściową .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@Kordjano, nie zapędzaj się;))) Bez przesady. Słyszałeś skecz Gajosa, jak wzywał pogotowie ratunkowe do teściowej?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Mam rozumieć że fajna teściowa to mit ? Nie słyszałem .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

Tego nie wiem. Jak to mówią, teściowa to obcy człowiek w domu i w dodatku wrogo nastawiony...

Opublikowano

Tomek0407, kupowałem w 2015 albo i nawet 2014 roku, ale sprawa jest do ogarnięcia, bo tak jak pisałeś palnik może mieć awarie i wygląda na to, że w najgorszym wypadku za 4 lata dokupię sam palnik.

1 godzinę temu, cezar76 napisał:

....ciach

W moim starym KIPI podajnik i sztoker mają taki sam ślimak, doklatnie taki jak tu na foto https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/gny5cn920jlr3-PL/image;s=644x461, to są chyba adaptowane ślimaki od paszociągów.