Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@g69
III strefa, okolice Olsztynka. 1337f92f0042916a3cb8380b8b5aaa87.jpgbdfafe5ee59ec624b12df22a549bd95d.jpg

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Panowie, pytanie laika na początku drogi, ale proszę o wyrozumiałość... Przystępuję do montażu mojego kipi. Przykręcę kawałek blachy kotłowej w miejscu starego palnika, na to flanszę i palnik kipi. Czym uszczelnić połączenie między blachą a blachą kotła? Silikon wysokotemperaturowy czy jakiś kit, a może sznur?
Pozdrawiam!

Opublikowano

U mnie palnik dolega tak dokładnie, że nie używam żadnych uszczelniaczy.

Opublikowano

Witam

Wracając do cen peletu i jego jakości to często te najlepsze cenowo mają mało drewna w sobie, dla porównania pelet po 700 i po 700 z zeszłego roku, tego po prawej nie chce bo zawiera płyty meblowe:pelet.thumb.jpg.dff66804e0bed6c5dfe56cc8649534dd.jpg

Opublikowano
Wystarczy sznur z warstwą z 1 strony samoprzylepna. Dokładnie odtłuścić powierzchnie, przykleić sznur i dokręcić wszystko dobrze żeby docisnęło i powinna być malina.
Dzięki! Teraz już jasna sprawa :D
Opublikowano

Witam Wszystkich.

Mam pytanie do osób które używały ecoNET300 i ecoNET400.

Jest jakaś różnica? Sprzedawca przekonuje mnie że nie ma żadnej, jednak wolę się upewnić i Was zapytać.

Opublikowano

Taka zauważalna różnica, to szybkości przesyłu danych które są opisane w instrukcjach, poza tym pewnie jest to samo.

Opublikowano

Dziękuję Wam bardzo.

14 minut temu, robin60 napisał:

Upewnij się tylko czy jest kompatybilny z Twym ecomaxem

To bywają problemy jak kupuje się cały komplet? O. to dobrze wiedzieć. Dzięki

Opublikowano

Będę przerabiał teraz piec i czopuch, proszę napiszcie czy zabezpieczać jakoś czujnik spalin (jakaś osłona) czy tylko zlecić nawiercenie dziury o rozmiarze czujki, w nią wetknąć czujnik i ew.uszczelnić silikonem.

Sorki za tak chaotyczne pytania ale w weekend będę wiózł wszystko do spawacza i chciałbym wiedzieć co powinien od razu zrobić.

Gość witek1234
Opublikowano (edytowane)

W kotle mialowym nie miałem żadnego zabezpieczenia i czujnik żył 8 lat. Obecnie dopasowalem na wymiar czujnika rureczkę , koniec dokładnie zaklepany. Aby rurka nie wpadła do czopucha, naciąlem ok. 5 mm i rozgiąlem na boki żeby utworzyć kołnierz oporowy. 

Można nie zabezpieczać ale gdy to zrobisz, parę lat pożyje.Tylko warunek aby nie dopuścić do zbyt wysokiej temperatury spalin. U mnie jeden raz dobiło do 600 st. bo zapomniałem wyjąć przy rozpalaniu bez włączonego sterownika. I przeżył, możliwe że dzięki zabezpieczeniu jakim jest rurka. 

Edytowane przez witek1234
Opublikowano

Przeglądam instrukcję sterownika ecoMAX 350 i nie mogę zrozumieć dlaczego jest możliwość podpięcia czujnika pogodowego.Co on właściwie by dał skoro nie ma wyjść na siłowniki zaworów mieszających?

Poza tym w instrukcji jest schemat hydrauliczny w którym czujnik pogodowy jest spięty z pompą CWU. Może  ktoś by wytłumaczył o co chodzi?

Opublikowano

Chodzi o to , że jak podepniesz czujnik pogodowy i w sterowniku określisz przy jakiej temp. na zewnątrz sterownik ma przejść w tryb letni  czyli nie grzać chałupy a tylko CWU to on tak zrobi np. w automacie. Tylko będzie Ci grzał wodę. 

Opublikowano

To mała pociecha z tego czujnika jak i z samego sterownika.

Ja mogę nastawić krzywą grzewczą temp na kotle i buforze wg pogodówki i nie potrzeba żadnych siłowników.

Np przy początku grzania - temp na zewnątrz ok 6C woda jest grzana do 53-54C a przy -15C mam temp wody = 65C

I to na tym są oszczędności o których nikt nie mówi ani nie pisze.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 3.07.2018 o 16:51, sambor napisał:

Walczy,walczy!

Głównie przez podniesienie cen.

W tamtym roku za1t pelletu wraz z dostawą płaciłem 700 a w tym roku już 850 do d...y taka walka

Dlatego biorąc pod uwagę ekonomię, zaczynam żałować iż zamontowałem kocioł na pellet a nie kocioł na ekogroszek. Jedyny plus pelletu to czysta kotłownia, i suszarnia w niej. 

Opublikowano

Jest to podstawowy sterownik do obsługi palnika wiec ma i ograniczone funkcje. Ecomax 850 i 860 zrobi już wszystko to o czym Ty piszesz.

Opublikowano
13 godzin temu, g69 napisał:

Przeglądam instrukcję sterownika ecoMAX 350 i nie mogę zrozumieć dlaczego jest możliwość podpięcia czujnika pogodowego.Co on właściwie by dał skoro nie ma wyjść na siłowniki zaworów mieszających?

Poza tym w instrukcji jest schemat hydrauliczny w którym czujnik pogodowy jest spięty z pompą CWU. Może  ktoś by wytłumaczył o co chodzi?

Jeśli już masz ten sterownik to d..pa blada, jeśli nie, to kupuj inny, który spełni Twoje oczekiwania.

Zanim sam kupiłem ( przerobiłem kocioł na pellet) to wczytałem się w instrukcje sterowników, które mi proponowali. Pierwszy nie miał tego co chciałem więc dystrybutor ( w porozumieniu z producentem ) wyposażyli mój zestaw ( palnik) w taki, który ma te funkcje na których mi zależało. 

Opublikowano
10 godzin temu, magic109 napisał:

Dlatego biorąc pod uwagę ekonomię, zaczynam żałować iż zamontowałem kocioł na pellet a nie kocioł na ekogroszek. Jedyny plus pelletu to czysta kotłownia, i suszarnia w niej. 

A myślisz że ekogroch nie zdrożeje ? Mylisz się kolego,wszystko paliwo do kotłów 5 klasy zdrożeje,prawo rynku , a węgiel jest jeszcze paliwem kopalnym tak że też jest na cenzurowanym

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek0407 napisał:

Zanim sam kupiłem ( przerobiłem kocioł na pellet) to wczytałem się w instrukcje sterowników, które mi proponowali. Pierwszy nie miał tego co chciałem więc dystrybutor ( w porozumieniu z producentem ) wyposażyli mój zestaw ( palnik) w taki, który ma te funkcje na których mi zależało. 

Popieram.

Zanim dokonałem zakupu (oferta była kipi20 z ecoMax850) dogadałem się w tej samej cenie ze zmianą na 860, Straciłem obudowę a zyskałem obsługę buforu (na tym mi zależało)

Do środy powinno wszystko dojść.

Opublikowano

No dobra chłopaki.Który sterownik poprowadzi ogrzewanie pogodowe na dwóch różnych krzywych grzewczych.Mam grzejniki (poddasze) i podłogowe parter.Do tej pory dół hula na termostatycznym zaworze ESBE. Pompka prawie  cały czas pracowała,komfort cieplny był tyle,że trzeba było co jakiś czas ręcznie korygować nastawy.Przy czujniku pogodowym  plus zwory z siłownikami zakładam ,że będzie działać w automacie.

Opublikowano
17 godzin temu, g69 napisał:

Przy czujniku pogodowym  plus zwory z siłownikami zakładam ,że będzie działać w automacie.

A po co Ci te zawory z siłownikami? Może się mylę ale będzie to działało na zasadzie otwarty-zamknięty (dogrzewa/ochładza), nie lepiej wstawić zawór mieszający 3D aby obieg był ciągle i jedna stabilna temp.przez cały sezon?

17 godzin temu, g69 napisał:

Który sterownik poprowadzi ogrzewanie pogodowe na dwóch różnych krzywych grzewczych

Tutaj poczekaj niech wypowiedzą się koledzy bardziej doświadczeni. Ja będę miał to zrobione z 2 sterowników. Jeden z ecoMax-a i mam jeszcze sterownik Techa który posiada też pogodówkę.

Opublikowano

U mnie ecomax obsługuje mieszacz kaloryferów i mieszacz podlogówki na dwóch różnych krzywych grzewczych. Idzie bez problemu. Do tego czujnik temperatury pokojowej i pogodówka.

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Ta Ta Ta Ta Daaa ... Mam i ja :-))

Wczoraj wieczorem dotarł do mnie instalator i dowiózł karton z Kipi.

Ładny, nowy palnik 20kW z ecoMax 860, ecoNet 300.

Koledzy którzy używają flanszy montażowej lub je instalują - napiszcie mi proszę czy ta flansza daje radę utrzymać palnik?

Jak ją zobaczyłem to się troszkę wystraszyłem. Cieniutka, ponacinana blaszka z kilkoma zagięciami ma utrzymywać 15kg palnik.

Robiliście jakieś zmiany czy można w ciemno zaufać tej myśli technicznej? Bo powiem szczerze że już mi przyszło do głowy aby pomyśleć o jakichś podciągach itp.