Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Banan15 napisał:

Co można zrobić żeby kocioł dłużej pracował 

Tryb standardowy.Odpowiedni dobór mocy minimalnej i średniej.A następnie zabawa parametrami h1 i h2.

Opublikowano

[mention=95979]Banan15[/mention] a jaki Ty właściwie masz kocioł? Jaki palnik?

Opublikowano

Papen76, masz krótki czas rozpalania (2min.), dobrze wszystko działa? A może ta ja mam za długi czas? U mnie jest 6 minut - tak jak zostawił serwisant. 

Wiecie może co się stanie, gdy zmniejszę dawkę peletu na rozpalanie? Tak z nudów grzebię sobie...

Opublikowano

Działa ok od 2016 r. W innych ustawieniach grzebałem i teraz muszę dopytywać Trzymam teraz pelet w domku gospodarczym i jednak chyba jest tam za duża wilgotność, a i pelet trudny (ciężki, dawka z testu 2400 g). Ale póki co zostało mi 1800 kg, jesteśmy w połowie sezonu. Do połowy kwietnia powinienem dociągnąć.

Opublikowano
46 minut temu, jasio napisał:

Papen76, masz krótki czas rozpalania (2min.), dobrze wszystko działa? A może ta ja mam za długi czas? U mnie jest 6 minut - tak jak zostawił serwisant. 

Wiecie może co się stanie, gdy zmniejszę dawkę peletu na rozpalanie? Tak z nudów grzebię sobie...

U Ciebie jest 6 minut, to jest standard. Dawka startowa 100g. Nie tykaj rzeczy które nie mają wpływu na pracę kotła bo możesz tylko coś popsuć. Jak zmniejszysz dawke paliwa to możesz mieć problem z odpaleniem. Oczywiście najważniejsze to przeważenie pelletu bo to wg tego kocioł oblicza sobie obroty ślimaka. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dobra, nie tykam! Czasem coś pozmieniam, ale generalnie "jadę" na ustawieniach serwisowych. Pellet kontrolnie przeważam co jakiś czas, chociaż od 2. miesięcy palę takim samym - jakiś "no name", ale spala się b. dobrze. W  kącie stoi jeszcze tona Barlinka kupiona po ludzkiej cenie, ale jeszcze nie ruszona.  Na razie wszystko hula, ale zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem rezygnując z instalacji bufora. Niby do kotłów z modulacją mocy ma to niewielki sens. Jedni zalecają, drudzy odradzają (nawet autoryzowane serwisy), ale sporo osób ma. Mój kociołek to tylko 10 kw i 24 litry pojemności wodnej plus to co w grzejnikach, myślę, że wszystkiego nie więcej jak 60-70 litrów.  Odpala się jakieś 10-12 razy na dobę. Bufor by to ograniczył, ale czy warto? Może ktoś z Was palił peleciakiem bez bufora i z buforem i ma porównanie, podzieli się spostrzeżeniami?

Opublikowano
9 godzin temu, Banan15 napisał:

Mam termostat pokojowy ale odłączony bo w każdym pomieszczeniu na grzejnikach mam głowice termostatyczna A głowice z termostatem pokojowym jakos nie za bardzo ze sobą działają 

No to nie dziw się,że tak często się odpala palnik. U mnie obecnie 5-7 razy na dobę.

• Lubię to 2
Opublikowano

[mention=86557]jasio[/mention] obejrzyj ten filmik:

Tu znajdziesz odpowiedź, dlaczego jedni chwalą bufor za komfort i oszczędności, a drudzy bufor wywalają z instalacji :)

Polecam wątek na innym forum, "Jak to się robi, czyli bufor ciepła". Potężny, ma już 15 lat! Gdzieś koło 25-40 strony (nie pamiętam) znajdziesz wpisy Piczmana, to w zasadzie powinno wystarczyć. Gość zrobił bufor od zera i zadowolony

Tajemnica bufora jest kręcący się zlad wody i warstwowe ładowanie.

Opublikowano

@jasio w moim mniemamiu popełniłeś błąd nie instalując bufora. Trzeba bylo go założyć z możliwością " odcięcia" go w okresach przejściowych. 

Kotły z modulacją, które dobrze spalają pellet można policzyć na jednej ręce i taki kociol idealnie nadaje się do powierzchni 200m/2, gdzie zapotrzebowanie 3KW w okresie przejsciowym będzie adekwatne do ilosci spalonego paliwa. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
4 godziny temu, eliks napisał:

U Ciebie jest 6 minut, to jest standard. Dawka startowa 100g. Nie tykaj rzeczy które nie mają wpływu na pracę kotła

Można tykać ,tylko trzeba wiedzieć co one zmienią .

• Lubię to 3
Opublikowano
8 godzin temu, papen76 napisał:

[mention=95979]Banan15[/mention] a jaki Ty właściwie masz kocioł? Jaki palnik?

Kocioł gregor 11kw z palnikiem kipi 5-20kw ale na palniku ustawiłem max moc na 11kw sterownik brager pelebord 780

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Trener40 napisał:

w moim mniemamiu popełniłeś błąd nie instalując bufora. Trzeba bylo go założyć z możliwością " odcięcia" go w okresach przejściowych. 

Bufor z bypassem umozliwiającym jego odcięcie to było by chyba to! Tylko jaki duży wybrać? Można to jakoś oszacować?

Opublikowano

Myślę że 300 ,400 litrów i traktować jako zwiększenie zładu wody .

Ciepłą wodę użytkową grzejesz kotłem? 

Palisz od termostatu ?

Opublikowano (edytowane)

Tak, CWU grzeję kotłem (bojler 80 l), palone od termostatu. Bojler wolałbym zostawić, czyli bufor tylko jako magazyn ciepła. Palnik da radę? (4-16kW).

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

no pewnie że da radę .

Opublikowano

Witam a jak z palnik dziala na fl to korzysta  z h2 i h1?  I Czy macie u siebie włączony tryb  nadzoru pytam bo tak jak kolega wyżej  piec się wygasza postoji z 10 -15 minutek i się znów  rozpala , a  potrafi i tak z 20 razy na dobę zrobić 

Opublikowano (edytowane)

Dla FL najważniejsza jest ustawiona temperatura na kotle i obroty wentylatora dla poszczególnych mocy . FL ma osobne współczynniki ustawień tylko dla siebie ale nie radze w nich grzebać . Sterowanie standard porównał bym z wchodzeniem po drabinie , natomiast w FL kocioł jedzie ciągiem z najwyższą ustawioną mocą aż do osiągnięcia zadanej temperatury ( trochę jak jazda windą ) . Jeśli moc będzie zbyt duża a instalacja mało  pojemna to może przekraczać zadana temperaturę o wartość histerezy , natomiast jeżeli przekroczy i tą wartość to powinien przejść w podtrzymanie ( podtrzymanie / nadzór ma własne ustawienia  moc ,nadmuch  czas jak długo ma pracować w podtrzymaniu ) jeśli i to jest za dużo i temperatura kotła nadal rośnie to palnik się wygasza . Uruchomienie następuje dopiero po spadku temperatury kotła o histerezą od zadanej w dół . Takie zachowanie nazywa się taktowaniem kotła i jest raczej niepożądane . Rozwiązań jest kilka ale trzeba to i tak przetestować na konkretnej instalacji lub zastosować wszystkie w miarę potrzeb.

1 Obniżenie mocy maksymalnej  palnika w FL

2 Zwiększenie czasu w podtrzymaniu/nadzorze

3 Zmniejszenie mocy ( należy pamiętać o dopasowaniu nadmuchu ) w podtrzymaniu/ nadzorze  .

Edytowane przez mac65
Opublikowano
W dniu 29.12.2021 o 13:00, pawel384 napisał:

Sprawdzę później tabliczkę na palniku.

Myślisz, ze serwis pluma poda mi taki kod ? Ewentualnie jest sens wogóle to sprawdzać. Może być inna moc niż pisze na tabliczce ?

Tak wiem, kilka osób już mi to nadmieniało. Jednak te 5 worków trochę boli. Gdy co 2 dni napełniam na full zasobnik pelletu.

Ja mam 920 bezpośrednio od KIPI,  i u mnie działają obydwa kody 4996 i 4096, u Ciebie zapewne producent kotła wprowadził inny kod.. Znajomy ma podobnie, że nie działają mu te nasze kody.

Opublikowano (edytowane)

jeszcze 0000 dla starszych modeli steru .

Edytowane przez Ryszard
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

kod 0000 jest do podglądu ustawień serwisowych, bez możliwości edycji.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

U mnie jest 0000 i działa edycja serwisowych.

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów

Chcę założyć u siebie na instalacji ochronę powrotu z zaworem ATV i pompą kotłową (mam ok 16 stopni różnicy na powrocie i zmusza mnie to do trzymania wysokiej temp na kotle) Jak to wygląda w praktyce z "walką" pomp ,no bo jedna pcha w jedną stronę druga w drugą Nie skraca to żywotności pomp. Czy może np. ta kotłowa pompa musi być trochę słabsza lub pracować na niższym biegu aby w miarę nie zakłócały swojej pracy.

Jeszcze jedno pytanie w kwestii regulatora ciagu kominowego Lepszy jest ten typu "bujającej się klapki" czy na komin u góry tzw. smartflow

Edytowane przez PINIOJ
Opublikowano

Ta na powrocie ma być słabsza , nie wiem jak zawór 4d do tego będzie się miał który posiadasz ,tu by się przydał 3d .

Ja mam smartflof do mojego komina ceglanego bardzo dobry ,mam sucho ,jak nie masz ceglanego to rck klapowy tańszy i nie trzeba wyłazić na dach co u mnie było dosyć kłopotliwe .

Opublikowano
W dniu 15.10.2021 o 12:38, Kr1s napisał:

U mnie na Śląsku a precyzyjniej na Żywiecczyźnie ceny pelletow od 900zł do 1100zł + transport oczywiście z minimum certyfikatem A1

A witam sąsiada...

Opublikowano

Witam Kolegow
Mam takie pytanie Kotlem peletowym ogrzewam bufor 800l i niekiedy jest tak długi postuj ze kociol startuje z temperaturu 35c czy to jest bezpieczne dla kotla, czy mozna to jakos ustawi w sterowniku ecoMax860 zeby palnik tylko dogrzewal Kocioł