Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Gość robin60

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, jarek20 napisał:

Tylko u mnie w 860 P3 pompa cwu pracuje tylko do naładowania zasobnika do zadanej temperatury i zaraz się wyłącza. Nie pracuje ani minuty dłużej pomimo ustawionego czasu np 60 minut po wygaszeniu kotła. (chciałem wykorzystać ciepło pozostałe w kotle do dogrzania zasobnika o te parę stopni.) ale coś chyba jest w sofcie nie teges.

To wydłużenie pracy pompy cwu działa tylko po nagrzaniu zasobnika do zadanej. Temp. kotła czy jego wygaszenie nie ma znaczenia. Tzn. Nie wygasi pieca dopóki nie nagrzeje cwu. 

Z tym, że ja mam sterownik 860 P2.

U mnie działa. 

20190825_091542.jpg

Edytowane przez Gonzo19

53 minuty temu, robin60 napisał:

@Gonzo19 jak znajdę czas to pomyślę co da się zrobić, ale to nie teraz.

Dzięki,  byłbym wdzięczny :)

Tylko są dwa rodzaje sondy bosh i ngk, nie wiem czy przypadkiem nie są dwie wersje softu w zależności od rodzaju sondy. 

12 godzin temu, Gonzo19 napisał:

To wydłużenie pracy pompy cwu działa tylko po nagrzaniu zasobnika do zadanej. Temp. kotła czy jego wygaszenie nie ma znaczenia. Tzn. Nie wygasi pieca dopóki nie nagrzeje cwu. 

Z tym, że ja mam sterownik 860 P2.

U mnie działa. 

20190825_091542.jpg

Gonzo to ja wiem, tylko z tego co rozumiem to Palnik po nagrzaniu zasobnika do zadanej się wyłącza , kocioł ma wtedy jeszcze jkaś tam wyższą od cwu temperaturę, wtedy pompa cwu po ustawieniu np parametru na 30 minut powinna przez ten okres ciepło wyciągać z kotła. A  u mnie pomimo ustawieniu jakiejś tam wartości (przykładowo tych 30 minut) nie działa wcale. Wyłącza się zaraz po osiagnięciu temperatury zadanej (np 55 C na CWU i pompa Off, a kocioł ma 65 C i powinna ona jeszcze tych 30 minut działać i odbierć nadwyżkę ciepła z kotła)

Robin wal śmiało że coś w tym sterowniku nie do końca prądzi jak należy. Nawet po przywróceniu ustawień fabrycznych jest z nimi coś nie teges (kojarzę że wartości po resecie były inne niż przy wcześniejszych resetach, Szkoda że ich nie notowałem wcześniej.

• 2 tygodnie później...

Podsumowanie roku grzewczego od września do września

6 osób dorosłych + dziecko

Wyprodukowałem 90GJ ciepła spalając 6900 kg pelletu kociołek dragon 30 kW z palnikiem 26 kW

Zużycie 90GJ wyszło również z wyliczeń ze strony

Do ogrzania 200 m2 budynku ( brak ocieplenia, okna już nowe 3 szyby )  + 100m2 warsztatu ( dobrze ocieplony ) + bojler uruchomiony do marca do teraz , (  warsztat zużycie 9GJ, bojler zużycie 9,3 GJ - ogrzał 32,5 m3 wody )

Do wyprodukowanie 1GJ ciepła potrzeba 75kg pelletu przy zakupie zeszłorocznym na poziomie 750 zł/t daje 57 zł za 1GJ

W tym roku lepszy zakup bo tona pelletu 660 zł lokalny producent czyli koszty będą mniejsze bo GJ wyjdzie około 50 zł

20 groszy za kw/h tyle co za gaz ,na węglu mi wychodzi 16 groszy ,a na kostce sosnowej 6 groszy za kw/h, kumplowi w lazarze wychodzi podobnie 20 groszy

Edytowane przez maronka

Gaz to też, a może głównie kwestia instalacji. Ja próbowałem ale u mnie się to nie sprawdziło. Żeby wyszło to samo co na pelecie musiał bym się mieścić w 6m gazu na dobę a 3 szlo mi na odpał i podgrzanie instalacji.

No może to kwestia sprawności kociołka gazowego,musi to być kociołek ze 100% sprawnością czyli dobry kondensacyjny,a patrząc na peleciaka o sprawności faktycznej 80% i cenie peletu 800zł -kw/h wychodzi 20 groszy,i jeśli masz dobrego peleciaka ze sprawnością faktyczną90 % i porównasz do kiepskiego gazowca ze sprawnością 80% i kupisz taniej pelet,  wychodzi różnica na plus na peleciaka ,a spalanie węgla z kiepską sprawnością w gs też wychodzi w okolicach 20 groszy za kw/h,ale jak kupię węgiel 30mj i spalę go w ds z 80% sprawnością kw/h = 13 groszy(węgiel 900zł tona) i stąd wychodzą różnice ,ze sprawności i jedni będą chwalić gaz a inni nie,jednym wychodzi spalanie węgla na tym samym pozimie cenowym co innym gazu ,czy peletu a inni piszą że dużo mniej i każdy ma rację

Edytowane przez maronka

Witam panowie, sezon powoli się zbliża, opał już zakupiony także przemyślenia w głowie się rodzą. Mianowicie sterownik ecomax350 osobne sterowanie zaworem 4d techa, pogodówka techa na zaworze która reguluje czynnik na kaloryfery i sterownik pokojowy techa, który po przekroczeniu zadanej obniża wysterowanie pogodówki. Kocioł pracuje własnym życiem w sensie wygasza się po przekroczeniu +5 ponad zadaną. Jest sens utrzymywać wysoką temperaturę na samym kotle jeżeli w instalacji mam tylko 150 litrów wody? Zeszły sezon niepełny tak właśnie leciałem i zastanawiam się nad sensem takiego palenia. Niby mówi się że pellet spalać w wysokiej temperaturze ale ja jakoś nie stwierdziłem różnicy między niską temperaturą a wysoką. Oczywiście pomijam tutaj rzecz jaką jest korozja przez niską temperaturę bo to mnie akurat w ogóle nie interesuje.

Edytowane przez alfiorz

1 godzinę temu, alfiorz napisał:

Oczywiście pomijam tutaj rzecz jaką jest korozja przez niską temperaturę bo to mnie akurat w ogóle nie interesuje.

A dlaczego ,wg mnie to  i lepsze zgazowanie pelletu przemawia za wysoką temp kotła

• Zgadzam się 1

Właśnie o to mi chodzi co prócz pseudo korozji przemawia za trzymaniem kotła tak wysoko przez cały sezon. Czy aby na pewno ta temperatura pozwoli nam w naszych palnikach wykorzystać maksymalnie paliwo, które kupujemy za cieżko zarobione PLN ? Może w ogóle nie ma różnicy w tym wypadku? 

Pewnie boisz się o stratę związaną ze zbyt gorącym kotłem i większą przez to utratą ciepła przez niego,ale być może lepsza sprawność spalania równoważy to ,a wymiana kotła co np 10 lat miast 20 jest też stratą,kolega sambor co ma chyba największe doświadczenie tu ,spala na niskiej temp kotła i jest przeciwnikiem wysokiej temperatury,ja osobiście zwolennikiem,ot jak w życiu 

Edytowane przez maronka

Trudno powiedzieć, ja palę w cyklach więc piec stygnie parę razy na dobe, ale wolę tak bo spalam mniej niż przy ciągłym. 

8 godzin temu, maronka napisał:

kolega sambor co ma chyba największe doświadczenie tu ,spala na niskiej temp kotła i jest przeciwnikiem wysokiej temperatury,ja osobiście zwolennikiem,ot jak w życiu 

To wszystko zależy od budowy kotła - jak są oddzielone spaliny i płomień od płaszcza wodnego  w pierwszej fazie spalania.

Jakbym miał inny kocioł to pewnie bym inaczej spalał, ale obecnie zarówno kocioł jak i automatyka dają radę, więc trzymanie wys temp na kotle nie ma sensu,

tym bardziej że komin ceramiczny, suchy i czysty od 9 lat nie ruszany.

Mi się wydaje, że przy małym zładzie wody jaki mam tylko 150l lepiej jechać nisko i ciągle tym bardziej, że kocioł mega przystosowany od początku swojej budowy pod palnik bo to olejak także lepiej być nie może. Dlatego też nie interesuje mnie korozja i inne tego typu rzeczy... 

@alfiorz a to nisko to ile by miało by wynosić , bo jak będzie za nisko to zamiast jasnego nalotu na kotle to będzie czarny .

W dniu 25.08.2019 o 22:13, jarek20 napisał:

Gonzo to ja wiem, tylko z tego co rozumiem to Palnik po nagrzaniu zasobnika do zadanej się wyłącza , kocioł ma wtedy jeszcze jkaś tam wyższą od cwu temperaturę, wtedy pompa cwu po ustawieniu np parametru na 30 minut powinna przez ten okres ciepło wyciągać z kotła. A  u mnie pomimo ustawieniu jakiejś tam wartości (przykładowo tych 30 minut) nie działa wcale. Wyłącza się zaraz po osiagnięciu temperatury zadanej (np 55 C na CWU i pompa Off, a kocioł ma 65 C i powinna ona jeszcze tych 30 minut działać i odbierć nadwyżkę ciepła z kotła)

Dzisiaj specjalnie sprawdziłem, działa. 

Zadana cwu 50st. Kocioł 70st. Wydłużenie pracy pompy cwu 20 min. 

Kocioł grzal do momentu aż cwu osiągnie 50st. Jak osiągnęła to piec się wygasil pomimo że sam nie doszedł do zadanej. Pompa cwu pracowała jeszcze 20 min. Dogrzala cwu do ok. 54st. A piec schlodzil się z 66st. do ok 59st.

No ja tak cały czas dogrzewam cwu.

Może u mnie to nie działa dlatego, że temperatura kotła niewiele przekracza temperaturę cwu.

Mam tak to poustawiane, może gdzieś mam byka.? Co ciekawe jeszcze - podczas montażu czujnika temperatury spalin zauważyłem, że pompa podczas ładowania cwu wyłączyła się przy 52oC pomimo pracy kotła (palnika) . Magia świąt normalnie. Jaki macie soft w 860-P3?

Screenshot_20190907_211703_org.mozilla.firefox.jpg

Screenshot_20190907_211644_org.mozilla.firefox.jpg

Screenshot_20190907_211622_org.mozilla.firefox.jpg

U mnie takie oprogramowanie

IMG_20190901_192951.jpg

Edytowane przez jarek20
Ajaj. Proszę o połączenie postów.

Wyłącz sterowanie pogodowe kotła !!!!!

Ok Benton. Wyłączyłem. Poczekam do następnego ładowania cwu i zobaczę co będzie.