Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, papen76 napisał:

Po 20.00 wrzucę wykres z ostatniej doby na FL. Już w tym momencie widzę, że na FL łagodniej moduluje niż w trybie standard, ale może to też kwestia tego, że wiatr ucichł u mnie.

Sprawa druga.
Rozmawiałem z gościem z firmy kominiarskiej. Cena wkładu z frezowaniem do 160 mm to dla mnie ok. 4000 ze wszystkim. Włożenie samego wkładu 120 mm to ok. 1900 zł. Pytanie, czy wkład 120 nie będzie za mały?

Ja mam 120 mm i jest ok to znaczy instalator jak właśnie dzisiaj  miałem montaż palnika robił pomiary i twierdzi że ciag kominowy jest dobry

Opublikowano

Super, dzięki. Jak dobrze pójdzie, nie będę musiał sprzedać nerki na wkład do komina

Opublikowano
3 godziny temu, Dragster napisał:

No i pięknie, niech jak najmniej gryzie tego towaru. Wszystko u Łukasza załatwiłeś?

Tak jak jest dobrze nawet bardzo dobrze  to nie ma co kombinować .

Opublikowano
5 minut temu, papen76 napisał:

Super, dzięki. Jak dobrze pójdzie, nie będę musiał sprzedać nerki na wkład do komina emoji6.png

Na pewno starczy poprzednio miałem palnik platinum bio kostrzewy i też było ok nawet założyłem regulator ciągu kominowego bo jak były  silne wiatry to za mocno siorbało i w celu stabilizacji  zresztą po rozmowie na forum zdecydowałem się założyć .  

Opublikowano

Zgodnie z obietnicą, wykres temperatury 70+5 na Fuzzy Logic. Modulacja łagodniejsza niż w trybie standard.
Mój wniosek na dzis: przy niższych temperaturach ustawić POWROT nieco wyżej niż 43-45 stopni. U mnie różnica zasilanie-powrot wyniosła 8-10 stopni, czyli temperatura zadana 53-55 stopni i praca stała.
Teraz mam +6 na zewnątrz i badam temperaturę zadaną 73+5 z histereza 20'. Powrót nie powinien spaść poniżej 43'. Kolejny raport jutro ok. 21 dbdf4cc1e472b58045d7a5225486333d.jpgd6111488918cf8898bad40827c195fd8.jpg

Opublikowano

Chętnie poznałbym wyniki spalania dobowego w tym trybie :)

Porównywałeś kiedyś tryb ciągły FL i tryb standard z wygaszaniem pod kątem zużycia pelletu?

Opublikowano

Ja sprawdzałem, z wygaszaniem pali mniej niż ciągła praca na małej mocy. Ale dopiero jak ocieple dom to będę mógł większość zimy jechać z wygaszaniem. 

Opublikowano
Tak jest dziś po ociepleniu.

kipi.png.77e15202ce2b6900eab3bb01ec0a7429.png

Darek21, dobrze widzę, ze ustawiłeś histereze 30C? Ruszasz dopiero przy 40C na kotle? Długo już tak pracujesz? Nie ma korozji?

Druga sprawa, to masz jakiś bufor? Postoje po 5h są u mnie nie do osiągnięcia...

Opublikowano

Wygląda mi to na pracę w harmonogramie. Odpalaj sobie kocioł co 6 godzin to też będziesz miał taki wykres :)

Opublikowano

Jeżeli temperatura w pomieszczeniach się utrzymuje, to harmonogram jest całkiem fajny. Przy tych temperaturach też go używam i daje radę. 

Opublikowano

Przecież kolega @Darek21 pisał, że wykorzystuje CWU 250l jako minibufor.

Opublikowano (edytowane)

Panowie kocioł pracuje non stop . Histerezę mam na 30 stopni. Zadana 70 stopni. Takie długie postoje są dzięki bojlerowi 250 litrów. oddaje ciepło do CO. Dodatkowo mam podłączone do niego solary i jak jest słońce to potrafi stać jeszcze dłużej. Teraz startuje trochę częściej bo podniosłem moc do 14Kw wydaje mi się że lepiej pali niż na 12 Kw. Kocioł odpala od 40 stopni już drugi rok i nie widzę żadnej korozji. Tylko powtórzę że dolot jest chroniony przez bojler i w czasie startu palnika mam tam też ok 40 stopni.  Załączam świeże wykresy. Dodam że nie przegrzewam domu mam teraz 20,5 stopnia.

EQM9MB4Q30D9M1ZCG04Z0_2018-12-03 12_50_2018-12-04 12_50.png

Edytowane przez Darek21
Opublikowano (edytowane)

Wniosek jest jeden, nawet mały bufor, powiedzmy 500l zdecydowanie ograniczy ilość rozpaleń co z pewnością wpłynie na ilość zużytego pelletu. Tak jak kolega @sambor powiedział, mamy zapalarkę więc z niej korzystamy. Kocioł sam się rozpala i może ładować bufor częściej niż raz dziennie. Nie musimy stawiać bufora 2000L. Takie pojemności to dla kotłów zasypowych.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Kolego Darek21, ograniczony chyba jestem... Możesz mi wytłumaczyć, jak używasz zasobnika CWU jako bufora? Czy poprostu nagrzewasz w nim wodę do 70C i ona oddaje ciepło przez wężownicę do wody w obiegu kotła? Przy stale włączonej pompie CWU?

Opublikowano

Dokładnie mam jedną pompę na CO i CWU i zasobnik oddaje potem ciepło. Pompa jest grundfosa alfa i pracuje w trybie stałego ciśnienia w instalacji tzn jak głowice się otwierają to zwiększa wydajność, super to współpracuje. Jak głowice zamknięte to mieli tylko przez zasobnik CWU rurą 3/4 cala ,  pompa ma wtedy wydajność 1,2 m3/godz. Jak temperatura wody spada do ok 40 stopni i głowice otwierają się bardziej to wydajność pompy wynosi ok1,8- 2,0 m3/ godz .

Opublikowano

Zastanawiam się czy takie rozwiązanie mogłoby się sprawdzić w mojej instalacji. Tzn. pompa CWU pracuje na stałe. No i do tego ja mam zasobnik 140l... Co prawda myślę o wstawieniu większego (300-500l) + solary za rok może dwa, ale zastanawiam się czy warto w ogóle próbować (musiałbym tylko założyć jakiś zawór antyoparzeniowy).

PS. na schemacie kocioł SKP 3D 18kW jest obecnie wyposażony w palnik KIPI 5-16

schemat.jpg.cff225a6951e0dc80666d5f9edcbccf3.jpg

Opublikowano

Panowie, po moich zmianach w piecu, może raczej kombinacjach, praca pieca w moim przypadku wygląda obiecująco, pamiętajcie może pół godz a może i wiecej praca ledwo pol godziny postoju, masakra.
Wiem, ze na dworze jest teraz ciepło ale przed tym ochłodzeniem też innego wyniku nie mogłem osiągnąć.
Aktualnie to wygląda tak, temp zad pieca 75 st, tryb FL, nadzór 2 min, temp wody na mieszkanie 50 st, ustawione na stałe, regulacja temp w domu za pomocą zaw term przy grzejnikach, histereza pieca 15 st.
A poniżej wykres od 11 90bc634e10b96e6f4a08daaa6a92cf99.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie z kolei tak to wygląda: tryb FL, zadana 73, histereza 20, kaloryfery ok. 37. 3ff694b8c9fc9e9b0c437a2b45dc5301.jpg

Opublikowano

Panowie czy ecoster 200  może  wyłączyć palnik po osiągnięciu  zadanej temperatury pokojowej ,próbuje różnych ustawień i nic .

Opublikowano

No powinien. Też chcę sobie go kupić, i mam nadzieję że start -stop z ecoster200 na podstawie temperatury pokojowej jest możliwy. 

Opublikowano

@Kordjano, musisz ustawić ecoster200 jako termostat kotła w ustawieniach serwisowych oraz "Wyłączenie pompy od termostatu" na OFF. Powinno zadziałać.

Opublikowano

Panowie może ktos mi podpowie...

Pompa od CO i od CWU chodzi mi praktycznie od początku grzania czyli ok 44 stopni...

W menu serwisowym mam ustawione opcje " Zalaczenie pompy od CO" 55 stopni... A kociol i tak ja włącza od poczatku...jest jeszcze jakas mozliwosc ustawienia ? 

Podgrzewajac boiler i CO kociol pracuję ze 2 godziny w 45 stopniach majac wlaczone wszystkie pompy od poczatku...