Kordjano Opublikowano 6 Listopada 2018 #5026 Opublikowano 6 Listopada 2018 Tam masz jeszcze harmonogram dla cwu też bardzo użyteczny . Osobiście nie jestem zwolennikiem pracy palnika na małych mocach . 1 Cytuj
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5027 Opublikowano 6 Listopada 2018 Wiesz, ja mam w ogóle skopaną całą instalację która dopiero na wiosnę (mam nadzieję) poprawię. Teraz staram się poznać palnik nie rujnując się przy tym. :-) CWU na razie mam wpiętą w cały obieg i otwiera ją elektrozawór. Cytuj
papen76 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5028 Opublikowano 6 Listopada 2018 Słusznie. Ktoś kiedyś napisał, że moc minimalna palnika = 30% jego mocy nominalnej. Czyli dla 5-20 ok. 6-7 kW. Moce niższe są conajmniej dyskusyjne. A jak przy tych temperaturach zewnętrznych ok. +10' potrzebujemy ok. 3-4 kW, to co? Albo piroliza albo taktowanie kotła... Cytuj
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5029 Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) Tak jak pisałem wcześniej na 5kW to u mnie bardziej spala powietrze niż pellet. Bo prawie nic nie leci. Dlatego u mnie przed resetem min. było 7kW., teraz muszę to znowu poustawiać. Edytowane 6 Listopada 2018 przez wróbel75 Cytuj
papen76 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5030 Opublikowano 6 Listopada 2018 Szczęśliwi, którzy mają bufor. Cytuj
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5031 Opublikowano 6 Listopada 2018 Fakt. Byłem przeciwnikiem pelet-bufor. Teraz wiem że jak jest możliwość to właściwie staje się niezbędny aby żyć zdrowiej :-) Cytuj
papen76 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5032 Opublikowano 6 Listopada 2018 Bufor albo przynajmniej sprzęgło hydrauliczne. Cytuj
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5033 Opublikowano 6 Listopada 2018 Tutaj jest mój spaprany projekt: Tej zimy muszę się jeszcze przemęczyć a po Nowym Roku chcę rozbudować kotłownię i wstawić choć niewielki bufor. Na pewno ustabilizuje pracę i każdy obieg będzie mógł pracować niezależnie. A teraz jak w kołchozie, dwa różne domy ale jedna temperatura. Jak w jednym za gorąco to w drugim za zimno, albo ukrop w obu. Ech. Życie. Cytuj
Dragster Opublikowano 6 Listopada 2018 #5034 Opublikowano 6 Listopada 2018 Bufor, bufor... :) Też mam taki plan ale założę osobny wątek bo mam zamiar połączyć do niego całkiem pokaźną instalację PV. 17 minut temu, papen76 napisał: Słusznie. Ktoś kiedyś napisał, że moc minimalna palnika = 30% jego mocy nominalnej. Czyli dla 5-20 ok. 6-7 kW. Moce niższe są conajmniej dyskusyjne. A jak przy tych temperaturach zewnętrznych ok. +10' potrzebujemy ok. 3-4 kW, to co? Albo piroliza albo taktowanie kotła... Lambda mocno pomaga w w paleniu na małych mocach. Oczywiście pewnego progu nie da się przejść bo złoże będzie przetlenowane. Przy palniku 6-26 na 4kW pewnie bym zszedł. A palnik 5-16 pewnie dałby radę myślę jeszcze niżej. Cytuj
Kordjano Opublikowano 6 Listopada 2018 #5035 Opublikowano 6 Listopada 2018 5 minut temu, wróbel75 napisał: Wiesz, ja mam w ogóle skopaną całą instalację która dopiero na wiosnę (mam nadzieję) poprawię. Teraz staram się poznać palnik nie rujnując się przy tym. :-) CWU na razie mam wpiętą w cały obieg i otwiera ją elektrozawór. Skoro tak to masz tak jak ja cwu otwiera mi elektrozawór ,więc napisze jak wygląda u mnie grzanie na dzień dzisiejszy , kocioł odpala o wybranej godzinie pracuje z mocą maksymalną 18 kw dochodzi do zadanej 76 st wpada w nadzór na 5 min w celu spokojnego wypalenia sporej ilości żaru poczym się wygasza pompa pracuję dogrzewając dalej cwu do 50 st pompa się wyłącza , palnik czeka w gotowości do następnego przedziału czasowego . czas pracy palnika to godzina łącznie z rozpaleniem histereza kotła 25 st po to aby palnik nie odpalił się drugi raz w tym samym przedziale czasowym , nadzór to 2 kw . Oczywiście będzie zimniej to będzie inaczej . Cytuj
papen76 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5036 Opublikowano 6 Listopada 2018 @dragster Problem z 5-16 jest taki, że nie bardzo lata na gorszym pellecie. Taka była sugestia serwisu przed zakupem... No i kwestia odbioru mocy przez wymiennik. Teoretycznie da się palić na 3 kW, ale u mnie to nie zadziałało w mialowcu. Cytuj
Dragster Opublikowano 6 Listopada 2018 #5037 Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) Z ecoLambdą i na dobrym pellecie pewnie by się dało. Wtedy można czyszczenie jeszcze ograniczyć by złoża nie rozwalało za często. Jedyny problem to taki czy wentylator zejdzie tak nisko. Edytowane 6 Listopada 2018 przez Dragster Cytuj
g69 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5039 Opublikowano 6 Listopada 2018 53 minuty temu, Kordjano napisał: Możesz sobie ustawić temperaturę załanczania pompy np 50 st harmonogram gasi palnik temperatura na kotle zadana 80 st pompa pracuję do temperatury 50 st po czym się wyłącza , apalnik czeka do następnego przedziału czasowego. Trzeba jeszcze od temperatury załączenia pompy odjąć histerezę kotła.I to dopiero będzie rzeczywista temperatura przy której pompa się wyłączy. Cytuj
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5040 Opublikowano 6 Listopada 2018 Dobra, muszę spadać bo mi jeszcze trochę pracy zostało. Na razie dziękuję Wszystkim którzy mi pomogli i chcieli pomóc. :-) Cytuj
papen76 Opublikowano 6 Listopada 2018 #5041 Opublikowano 6 Listopada 2018 Marzy mi się taki sterownik, w którym podajemy kaloryczność pelletu podaną przez producenta i ustawiamy temperaturę pokojową i włączamy kocioł... I to wszystko. Jeszcze długa droga przed nami Cytuj
mhosaja Opublikowano 7 Listopada 2018 #5042 Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Panowie, jakiś czas temu pisaliśmy z kolegą @Dragster o wstawieniu zawirowywaczy do mojego kotła (dla przypomnienia załączam ponownie przekrój - na czerwono miejsca potencjalnych zawirowywaczy). Tak się tylko zacząłem zastanawiać czy podobnego efektu nie da położenie kilku cegieł szamotowych na ruszcie wodnym? A jeśli tak to jak je ułożyć? Takie rozwiązanie zatrzyma w jakimś stopniu unoszący się pył w komorze popielnika oraz pozwoli mi wykorzystać zalegający pod ścianą w garażu szamot :P Edytowane 7 Listopada 2018 przez mhosaja dodano przekrój przez wymiennik Cytuj
mhosaja Opublikowano 7 Listopada 2018 #5043 Opublikowano 7 Listopada 2018 @papen76 tylko, że wtedy prędzej czy później żona by Cię przyłapała, że chodzisz do kotłowni wyłącznie na browara :P Cytuj
Dragster Opublikowano 7 Listopada 2018 #5044 Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Czy mi się wydaje czy postów brakuje w naszym wątku? No chyba, że mam zaniki bo brakuje mi prawie całego dnia ale kurka nic nie piłem/brałem wczoraj. Edit, dobra już nalazłem: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/27524-wydzielone-z-tematu-palnik-kipi-w-naszych-piecach-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-problem-z-modu%C5%82em-econet/ Edytowane 7 Listopada 2018 przez Dragster Cytuj
Kordjano Opublikowano 7 Listopada 2018 #5045 Opublikowano 7 Listopada 2018 Odnośnie tego szamotu na rusztach wodnych to właśnie zrobiłem eksperyment , też mam ruszt wodny kupiłem szamot o wymiarach 300/400/30 taki mi spasował idealnie , nawierciłem w nim dziurki wiertłem 10 mm w sumie to ma być ruszt do spalania drewna i zrobiłem próbę i tak temperatura spalin przy pracy palnika z mocą 18 kw i przy temperaturze wymiennika 70 st bez szamotu 96 st z szamotem 84 st . Cytuj
Kordjano Opublikowano 7 Listopada 2018 #5046 Opublikowano 7 Listopada 2018 Dragster faktycznie brakuje i to nie jednego . Cytuj
mhosaja Opublikowano 7 Listopada 2018 #5047 Opublikowano 7 Listopada 2018 Czyli temperatura spadła o 12C. Pytanie o ile spadnie po wstawieniu dwóch zawirowywaczy na półki poziome... Ktoś wie z własnego doświadczenia? Cytuj
Darbatt Opublikowano 7 Listopada 2018 #5048 Opublikowano 7 Listopada 2018 Czy mi się wydaje czy postów brakuje w naszym wątku? No chyba, że mam zaniki bo brakuje mi prawie całego dnia ale kurka nic nie piłem/brałem wczoraj. Edit, dobra już nalazłem: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/27524-wydzielone-z-tematu-palnik-kipi-w-naszych-piecach-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-problem-z-modu%C5%82em-econet/Nie wiem czy mam pisać w tym wątku czy w tym wydzielonym ale....Podpiąłem moduł econet kablem do routera i jest połączenie z serwerem i to niezależnie w którym położeniu jest ten przełącznik. Czyli chyba jednak działa. Tylko problem w tym że nie mam jak pociągnąć kabla do kotłowni a Wi-Fi nie chce zaskoczyć.Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Dragster Opublikowano 8 Listopada 2018 #5049 Opublikowano 8 Listopada 2018 13 godzin temu, mhosaja napisał: Panowie, jakiś czas temu pisaliśmy z kolegą @Dragster o wstawieniu zawirowywaczy do mojego kotła (dla przypomnienia załączam ponownie przekrój - na czerwono miejsca potencjalnych zawirowywaczy). Tak się tylko zacząłem zastanawiać czy podobnego efektu nie da położenie kilku cegieł szamotowych na ruszcie wodnym? A jeśli tak to jak je ułożyć? Takie rozwiązanie zatrzyma w jakimś stopniu unoszący się pył w komorze popielnika oraz pozwoli mi wykorzystać zalegający pod ścianą w garażu szamot :P Jak najbardziej można położyć szamot na ruszt. Do tego dwa turbulatory/zawirowacze na te połki. Efekt powinien być zauważalny. 7 godzin temu, Darbatt napisał: Nie wiem czy mam pisać w tym wątku czy w tym wydzielonym ale.... Podpiąłem moduł econet kablem do routera i jest połączenie z serwerem i to niezależnie w którym położeniu jest ten przełącznik. Czyli chyba jednak działa. Tylko problem w tym że nie mam jak pociągnąć kabla do kotłowni a Wi-Fi nie chce zaskoczyć. Najlepiej jak zadzwonisz do Pluma. Nie znalazłem nigdzie dokumentacji odnośnie ecoNETu. U mnie wpisuje się tak jak u Ciebie SSID i klucz, tylko jaki jest protokół zabezpieczeń trudno powiedzieć WPA2? a szyfrowanie AES?. Ostatecznie możesz kupić najtańszy routerek TPlinka za 50zł, podłączyć go jako APClient a ecoNET spiąć ethernetem. Cytuj
mhosaja Opublikowano 8 Listopada 2018 #5050 Opublikowano 8 Listopada 2018 Dzięki. A w jaki sposób ten szamot układać? Na całym ruszcie, a szczeliny dla spalin zostawić tylko przy ściankach wymiennika, czy też pomiędzy szamotkami też zostawić małe luki, tak, żeby ruszt z szamotem utworzyły coś w rodzaju kraty? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi