Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I otwór proponujesz na samym dole drzwiczek tak by palnik minął tą nieszczęsną półke?

Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cały czas mówię o środkowych drzwiczkach. Tylko najłatwiej było by palnik wstawić w miejscu podawania powietrza no ale z tyłu jest półka więc tak żeby sie w tych drzwiczkach zmieścił palnik to trzeba by go zamontować w dolnej części drzwiczek zasypowych. Tylko czy to jest poprawne usutuowanie palnika i niema żadnych argumentów na "nie"

Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tego to Ci nie powiem, musisz sobie pomierzyć ile będziesz miał luzu po bokach itp. Na wprost kity płomienia mam szamotki, żeby nie grzać punktowo wymiennika, też jest to wskazane. Wszystkie wymiary masz na stronie kipi. Też chciałem najpierw dawać w popielnik / dolne drzwi, ale monter powiedział ze lepiej w środkowe w moim wypadku. Dlatego powielam  jego słowa.

Opublikowano (edytowane)

A propo's zasobnika....ma ktoś namiary gdzie możnaw miarę tanio kupić zasobnik (prostopadłościenny z lejem) lub zlecić komuś zrobienie ? Chodzi mi o taki, który wybiera do samego końca. U mnie pytałem kilka firm z branży rynnowej i opierzeń o zrobienie samego leja do beczki to był mega problem, dlatego pytam może ktoś podpowie.

Kilkanaście stron wcześniej dałem rysunek leja do beczki 205l po oleju, mam taki zrobiony zdjęcia w moim temacie, wybiera wszystko, no może 0.5kg zostaje na rancie beczki, ale koszt w moim przypadku to tylko kształtki PCV :-)

Edytowane przez reded
Opublikowano

Tak wiem, Twój rysunek przedstawiałem do wykonania w 3 różnych firmach, które zajmują się obróbkami blacharskimi i nikt nie chciał się podjąć. Max blachę jaką mogą zrobić to 0,7 a i  tak jakieś kłody pod nogi ciągle rzucali, więc zrezygnowałem.

Jak ktoś ma możliwość wykonania takiego leja do beczki 208 l po oleju to proszę na priv.

Opublikowano (edytowane)

Nie chcą pieniędzy :-) a to ci kapitalizm. "boszke" masz? Jak tak to kwestia załatwić kawał blachy, wyrysujesz za pomocą gwoździ i sznurka.

PS ja blachę miałem może 0.8mm może cieńszą.

PS 2 dajesz trochę więcej blachy aby było na zakładkę i trzeba mieć kawałek rury 100 mm aby pasowało na kształtki PCV... jutro zrobię zdjęcia...

Edytowane przez reded
Opublikowano

Kolejna "święta prawda" się potwierdza - masa paliwa z testu w grudniu 1750g, a wczoraj 1540g. Raz w miesiącu nawet bez zmiany trzeba koniecznie przeważać :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Czyli coś podobne jak węgiel drzewny , taki biowęgiel  .

Opublikowano

Trzeba potestować na palniku , i się dowiemy

Opublikowano (edytowane)

Obiecałempost-35989-0-32863900-1520489971_thumb.jpg

Edyta: zasobnik przykręcony do podłogi a podajnik zawieszony do uchwytu w suficie łańcuszkiem, niezmienna pozycja zapewnia większą powtarzalność dawki.

Edytowane przez reded
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Kolejna "święta prawda" się potwierdza - masa paliwa z testu w grudniu 1750g, a wczoraj 1540g. Raz w miesiącu nawet bez zmiany trzeba koniecznie przeważać :)

Zauwżyłem, że wpływ na wydajność ma poziom pelletu w zbiorniku. Przy poziomie bliskim dna pellet w rurze ze ślimakiem jest jakby luźniej upakowany.

Opublikowano

Tak dokładnie, poziom też ma znaczenie

Opublikowano

To jest tak: jak nasypiesz to jest pełno, pobiera i po pierwszej dobie nie widać takiego spadku poziomu paliwa jak w następnych gdyż pelet wybierany od dołu robi się "rzadszy" natomiast nie zauważyłem wahań wagi podawanego peletu, zazwyczaj zasyp zgadza się z dokładnością do 2kg przynajmniej u mnie.

Opublikowano

Granulki pelletu powoli obsypując się w dół klinują się co tworzy puste przestrzenie i powoduje że masa podawanego paliwa jest zmienna. Przydałby się do naszych zasobników jakiś wstrząsacz żeby pelet opadał w dół  :D

• Zgadzam się 1
Opublikowano

I osuszacz. Robią takie coś do zbiorników na ekogroszek.

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Gdyby kogoś podkusiło na testowanie tych czarnych wałeczków (pelletu toryfikowanego) to takie małe info co to za wynalazek: http://www.instsani.pl/585/toryfikacja-biomasy

No i łyknąłem ten artykuł i na dzień dobry uważam że ustawienia muszą byc wygórowane. Czas spalania z pewnością się wydłuży a i płomienia z tego raczej chyba się nie ma co spodziewac.

Opublikowano

To się może bardziej palić jak koks , płomienia dużego nie będzie tylko żar.

Opublikowano (edytowane)

To jest tak: jak nasypiesz to jest pełno, pobiera i po pierwszej dobie nie widać takiego spadku poziomu paliwa jak w następnych gdyż pelet wybierany od dołu robi się "rzadszy" natomiast nie zauważyłem wahań wagi podawanego peletu, zazwyczaj zasyp zgadza się z dokładnością do 2kg przynajmniej u mnie.

2 kg różnicy to bardzo dużo. Palnik, przynajmniej u mnie, nie funkcjonuje wtedy poprawnie. Na pellecie NN sprawdzam wydajność podajnika conajmniej raz na tydzień i zawsze jest korekta

Edytowane przez Benton661
Opublikowano (edytowane)

2kg na 150kg (wsypane 150 przesypane 148 lub 152) to jest wg Was różnica? Co zasyp kasuje licznik, worki też wyrywkowo sprawdzam, a różnicy nie zauważyłem w podawaniu, poza normalnymi rozbieżnościami bo pomiar po pomiarze nigdy nie jest identyczny. Przy końcu zasobnika zrobię test i po zasypaniu też dla "potomności". Jeśli byłyby znaczące różnice to przy pełnym miałbym palnik kopcący a przy końcówce słaby płomień z palnika, a takiego czegoś nie zaobserwowałem ciepłomierz też nie specjalnie "widzi" różnicę.

Edytowane.

Najważniejsze aby się dobrze paliło :-)

Ale każde "ruszenie" rury podajnika zmienia wagę przesypywanego peletu.

Edytowane przez reded
Opublikowano

Niewielka różnica jest , wynika to nacisku, czym więcej to jest w zbiorniku, tym nacisk na dno jest większy. U mnie można to zaobserwować.

Opublikowano

A może większy wpływ ma kształt/konstrukcja zasobnika?