Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Kotla Skzp-02 - Aplikacja Mobilna, Konwertery

Wiadomość dodana przez marcin

Tutaj piszemy tylko o aplikacji mobilnej dla SKZP autorstwa @wojszym2244.

Główną dyskusję o SKZP 02 znajdziesz klikając tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy działa Wam teraz ( około godziny 18) apka Wojszyma ? Około 16.30 zerwało mi połączenie i do teraz lipa

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 23:29, ZłotyBażant napisał(a):

Zrobiłem integrację w pythonie. HA nawiazuje połączenie TCP z konwerterem, odczytuje bramki JSON i wyciąga z nich dane sterownika.

Właśnie się dowiedziałem, że po rs485 nie ma sensu, bo mało danych jest tam wysyłanych i ciężko to ominąć więc wracam do samego rs232

PS. tak szczerze to nie znam pythona. Kiedyś uczyłem się pascala i c++ ale to było dawno. Chat GPT to jest potężna pomoc jednak 😉 

Prześlę ci paczkę z plikami. zobaczysz czy będzie to działać u ciebie

Czy sprawdzałeś może na RS485 możesz wysyłać zmiany do sterownika? Pewnie przydał by się panel zewnętrzny do przechwycenia ramki. 

Opublikowano (edytowane)

Tak chcę zrobić i myślę, że jest to do ogarnięcia, żeby był i zapis i odczyt. Potrzebuję jednak panelu, żeby podejrzeć komunikację między sterownikiem, a panelem po RS485 i ją skopiować.
Niestety nic nie ma na necie. Od ponad 2 miesięcy poluję na jakiś używany panel, ale niestety brak. Nówki nie chcę kupować, bo szkoda wydawać mi 450zł, żeby przez miesiąc się z nim pobawić.
Choćby nawet pożyczyć.. 🤷‍♂️

Edytowane przez ZłotyBażant
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanko, czy komuś też rozjezdzaja sie odczyty na stronce Wojszym z tym co jest rzeczywiscie na sterowniku? Było coś zmieniane w ustawieniach portów, czy coś w tym stylu? Bo może o czymś nie wiem. Za odpowiedz serdecznie dziękuje i pozdrawiam 🙂

Opublikowano

Witam. 

Ostatnio zainstalowałem apkę Wojszyma, działa wszystko, ale nie umiem ustawić podglądu na obieg CO2 lub CO3, wyświetla się tylko pierwszy obieg.

Jakieś podpowiedzi?