Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Kotla Skzp-02 - Aplikacja Mobilna, Konwertery

Wiadomość dodana przez marcin

Tutaj piszemy tylko o aplikacji mobilnej dla SKZP autorstwa @wojszym2244.

Główną dyskusję o SKZP 02 znajdziesz klikając tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W starszych wersjach sterownika jest ustawianie kaloryczności i korekta dawki. 

Zwiększanie kaloryczności na plus powoduje zmniejszenie podawania i nie ma wpływu na aktualną moc.

Zwiększanie korekty na plus powoduje zwiększenie podawania i zwiększa aktualną moc.

Tak było w starych i tak jest teraz. Nie będzie to zmieniane.

Opublikowano

To żeby zamknąć temat co znaczy ,,tak było w starych i jest teraz"? Sterownik mam sprzed Dawida a soft 2.50. Te opcje zmieniały się wraz z oprogramowaniem. Druga sprawa który odczyt Mocy Aktualnej jest właściwy?

Opublikowano

Jeżeli mogę to również dołączam się do prośby @alf, żeby dane wyświetlały się takie same jak pokazuje sterownik.
Obecnie apka pokazuje w "głównym" oknie moc dla kaloryczności 24,8 MJ/kg, bez uwzględnienia korekcji.

Druga prośba.
Są błędnie wyświetlane w "PRACA INTERWAŁ", "Czas podawania" oraz "Czas przerwy".
Są wyświetlane x10.
Czyli jak "Czas podawania" jest w sterowniku 1,5 sek, to w apce jest 15.
Identycznie jest w "Czas pracy".
W sterowniku jest 44 sek, a w apce 440 sek  (a maksymalnie w apce jest ograniczenie do "120", czyli 12 sek w sterowniku).

Screenshot_20241007-223117_Gallery.jpg

Opublikowano

@wojszym2244
Ty (chyba) masz SKZP-05 i u Ciebie są dobrze wyświetlane wartości w "PRACA INTERWAŁ"
Ja mam SKZP-02 v2.50 (nawet szczerze to v2.52) i u mnie te wartości (tak jak pisałem wcześniej) są wyświetlane x10.

Opublikowano

Czyli jest (chyba) rozbieżność w przesyłaniu danych między wersjami oprogramowania sterownika (v2.37, a v2.52)
Tak samo jak z tą mocą wyświetlaną w głównym oknie, którą opisał @alf.
Ja osobiście nawet nie mogę wgrać starszej wersji, bo mam już sterownik ST (SKZP-02 ST), a tam wersję oprogramowania zaczynają się od v2.48.
Szkoda.

Opublikowano

Aplikacja i strona padła

Żądanie odrzucone
Serwer nie może zrealizować Twojego żądania, prosimy spróbować za 10 sekund.

W razie wątpliwości bądź pytań prosimy o kontakt.

Opublikowano

U mnie działa. Dzisiaj kilkanaście razy wchodziłem i było OK.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Są Screenshot_2024-10-31-07-57-49-177_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.230fa5814cf0dc5f120df270d695a4d4.jpg

Opublikowano (edytowane)

skzp05 w sterowniku histereza cwu jest co najmniej 20oC a na stronie max to 15oC. jak się nie ma stale dostępu do stera to trzeba uważać.

Edytowane przez yareka
Opublikowano

Nie co najmniej a co najwyżej. Faktycznie jest 15 ale w skzp02 też tak jest. Normalnie tłumaczy się to tak, że jak spadnie temperatura na bojlerze o typowo 2 stopnie to załącza się pompa ładująca.

Na co trzeba uważać jak jest -15st zamiast -20st ??  

Opublikowano

Ja miałem  na sterowniku ustawioną histerezę -20oC i chciałem zobaczyć jak się będzie zachowywał zbiornik przy -15oC no i już nie mogłem wrócić do -20oC bo nie mam dostępu do stera przez kilka miechów 😉 i w takim wypadku trzeba uważać.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.11.2024 o 01:11, wojszym2244 napisał(a):

Nie co najmniej a co najwyżej. Faktycznie jest 15 ale w skzp02 też tak jest. Normalnie tłumaczy się to tak, że jak spadnie temperatura na bojlerze o typowo 2 stopnie to załącza się pompa ładująca.

Na co trzeba uważać jak jest -15st zamiast -20st ??  

W skpz05 jest 25oC... można to na stronce zakualizować?

IMG_20241114_141021.jpg

Edytowane przez yareka
Opublikowano (edytowane)

można, ale wytłumacz mi sens histerezy 25st

ps. zmieniłem na 25

Edytowane przez wojszym2244
Opublikowano

Ja akurat miałem 20. Jeśli masz zbiornik cwu pionowy i czujnik nisko to teoretycznie zbiornik cwu nagrzewa się na górze do temperatury kotła  a na wysokości czujnika do tyle ile ustawiłeś. Po rozbiorze wody spada głównie dół zbiornika a gorąca woda kieruje sie do góry także masz ją dłużej a ile dłużej to zależy od zbiornika bo u mnie 20oC było tak że jeszcze woda na górze była gorąca ale niżej już się robiła chłodniejsza. Przy poziomych zbiornikach cwu woda się szybko wychładza i miesza to trzeba mniejszą histerezę przy pionowych gorąca woda jest i nagle jej nie ma... to trzeba wytestować jaką dać histerezę.

Opublikowano

Ja też wolę bardziej 20 stopni histerezy. Szczególnie w okresach przejściowych, wtedy kocioł się raz dziennie odpalał. Mam zbiornik 300l firmy elektromont w wersji FIT tzn jest bardziej smukły i wyższy względem typowych. Fajnie się tam woda układa warstwami. Na górze zbiornika bywa 48-50 stopni, a na dole gdzie jest czujnik może być 20-22 stopnie, czasami 18.
W takim okresie jak teraz to nie ma większego znaczenia, bo kocioł pracuje 24h. Wcześną jesienię czy późną wiosną wolałem jak się rozpalał raz dziennie, bo ok 1kg węgla szło na rozgrzanie kotła, a następnie z 1,5kg na dogrzanie zbiornika. Dlatego umieszczałem to w widełkach czasowych, by zwiększyć rozpiętość czasową między ładowaniami.