Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O widzę że panowie błysnęli wiedzą. No nie powtarzaj nawet takich głupot. Po co klientowi mają tłumaczyć zawiłości PID jeżeli w ogóle znają możliwości sterownika,  jak mogą powiedzieć tu jest dawka, tu jest przerwa, tu jest wentylator i po kłopocie. Każdy sterownik jest testowany laboratoryjnie. Przypomina mi to sytuację z antyszczepionkowcami  nieważne żadne dane naukowe autorytetów medycznych politolog i tak wie lepiej🤣. No tragedia w 3 aktach.🙉. Co do pieca to na pewno pod jednym warunkiem że ci wyedukowani fachowcy zrobili właściwe podłączenie pieca a z tego co piszesz mam trochę obawy.  No ale sie zobaczy sie oceni. 

Opublikowano

Pierwsza uwaga, brak pompy na powrocie, ten temat jest wałkowany od dawna. Przy zaworze 4 drogowym to konieczność i tu panowie znawcy od montażu się nie popisali. Bez tej pompy nie będzie stabilnej pracy. Teraz menu serwis kod 5164 wybór mocy sprawdź jaką masz zaznaczoną i czy właściwą dla twojej mocy. Podaj obecne nastawy. W temacie pisałem gdzie znajdziesz mój telefon więc jak chcesz coś więcej dzwoń.

Opublikowano

To raczej powinno na takiej zostać, pomimo tego że pięć 17 kw.  Ale palnik i tak 15-25. Na mocy 11-17 trochę słabo się sprawdza. Teraz ustawienia siłownika i zaworu, no i samego PID. Nie piszesz czy chcesz spróbować, ani też jakie masz ustawienia ręczne. Tak jak pisałem wcześniej łatwiej mi wytłumaczyć osobiście niż klepać ciągle to samo. Więc jak jesteś zainteresowany dowiedzieć  się coś więcej  to tak jak pisałem wcześniej. Chyba że chcesz się skupić tylko na ręcznych to je podaj.

• Przydało się 1
Opublikowano
7 minut temu, 1mps napisał:

Teraz ustawienia siłownika i zaworu, no i samego PID. Nie piszesz czy chcesz spróbować, ani też jakie masz ustawienia ręczne.

Nie pisałem nic o ustawieniach, bo pisaliśmy  o instalacji, pewnie, że mógłbym spróbować, ale dopiero od weekendu, bo będę cały czas w domu. 
USTAWIENIA:
C.O. 67st, zadana - 68st
Grzejniki - zadana- 40st, temp-41, Powrót-47st, Otwarcie 10%
CWU- 50st, Zadana - 40st
PRACA:
Czas podawania - 8 sek
Przerwa Podawania - 25 sek
Siła Nadmuchu - 53 Bieg
PODTRZYMANIE:
Czas podawania - 6sek
Przerwa podtrzymania - 10 min
Wentylator w podtrzymaniu - 10sek co 6 min
PS. Przez przypadek nacisnąłem w gł menu Praca ręczna, momentalnie piec zaczął inaczej pracować, jak wrócic do poprzedniej pracy kotła, czy załączyłem jakiś tryb obsługi zdalnej?

Opublikowano

Praca ręczna tylko chwilowa wychodzisz exit i wszystko wraca. Dodatkowo zawór się kalibruje

Opublikowano

Ustaw sobie tak podawanie 6 sek,przerwa 40sek siła nadmuchu 27-29 (w zależności od jasności płomienia ma być żółty a końcówki nie smolić.) Podtrzymanie to nie sposób na palenie - ustaw fabryczne tj. 1 s co 3 minuty. Wentylator co 7 min po 20 sek, siła nadmuchu 29%.

Tem zadaną cwu 50 st, histereza 5 st.

Temperatura kotła 65 st, histereza 2 

Zawór min otwarcie 18% skok jednostkowy 6, kontrola temperatury co 60 sek(1min). Czas otwarcia zgodny z napisem na tabliczce znamionowej.

Jak jest ustawiona klapka na dmuchawie na zewnątrz wystaje śruba z przeciwwagą ?

Opublikowano
21 minut temu, 1mps napisał:

Zawór min otwarcie 18% skok jednostkowy 6, kontrola temperatury co 60 sek(1min). Czas otwarcia zgodny z napisem na tabliczce znamionowej.

Wszystko dobrze, z tym, że dopiero jutro od rana spróbuję bo zaraz zmykam do pracy i jutro będę pisał co i jak.

Dodam tylko, bo nie wiem czy zauważyłeś, mam układ otwarty(względy ekonomiczne, czekam na dofinansowanie na wymianę wszystkich rur z CO), czy przy układ otwarty zmienia sposób ustawienia pieca?

27 minut temu, 1mps napisał:

Tem zadaną cwu 50 st, histereza 5 st.

Temperatura kotła 65 st, histereza 2 

50 st na Bojler, to nie za dużo? przy obecnych 40st jest "wrzątek"

Opublikowano

Nie nic nie zmienia. Nie odpowiedziałeś co do klapki na wentylatorze.

Temperatura bojlera przy 40 gdzie histereza 5 po włączeniu się pompy przy 35 st taka woda wraca na powrót, efekt gwałtowny spadek temperatury na piecu zimny powrót, zawór otwiera się do 50% i wiecej i w sumie układ jest otwarty grzejesz wszystko co w rurach, czas leci węgla ubywa. Przy 50 wraca już 45 a 10  stopni to duża różnica. Nie było by tego efektu gdyby była założona pompa na powrocie o czym w ten temacie chyba czytałeś.

Inną sprawa że twoje ustawienia to jakieś nieporozumienie. Grzejesz komin i temperatura spalin pewnie w granicach 180-200 st, no jaka jest pochwal się.  Później w czasie podtrzymania to wszystko się wychładza i zabawa zaczyna się od nowa. Więc odkładanie zmian bo idę do pracy ... jakoś tego nie rozumiem 🙆🤦🤦🤦

Opublikowano
19 minut temu, 1mps napisał:

Później w czasie podtrzymania to wszystko się wychładza i zabawa zaczyna się od nowa. Więc odkładanie zmian bo idę do pracy ... jakoś tego nie rozumiem 🙆🤦🤦🤦

Mam w domu małe dziecko i żonę,wiec muszą mieć ciepło w domu. W razie gdy z jakichkolwiek przyczyn rozregulowały się ustawienia. Niestety z pracy nie mam możliwości kontaktu z domem, wiec muszę to odłożyć. 

Temperaturę spalin pokazuje mi 100 przy wychłodzeniu już, a przy pracującym piecu miałem około 200.
Klapka wygląda jak na zdj, przeciw waga jest.

IMG_20220119_160107.jpg

Opublikowano

Ok rozumiem. Odnośnie spalin się nie pomyliłem, przy takim nadmuchu, teraz rozumiem 30kg/doba. Klapka w PID otwarta i zablokowana. Natomiast w dwustanie ruchoma z tym że ta ruchomość powinna być tak dobrana śruba ,pochylenie i nakrętki tak aby już przy starcie dmuchawy i niewielkim nadmuchu zaczynała się uchylać.

Opublikowano

Tak, klapka nie powinna stawiać zbyt dużego oporu. Śruba do tyłu klapka otwarta do przodu zamknięta. Przy zamkniętej śruba powinna być pionowo i tylko nieznacznie przesunieta  do przodu, przesunięcie ok 2-5 mm. Później wyregulować nakrętkami tak aby przy nadmuchu nie położyła się do tyłu i nie została w tej pozycji. Ma się wychylać do tyłu na tyle aby po ustaniu nadmuchu wróciła samoczynnie do przodu zamykając kanał. Jest to zabezpieczenie aby temperatura nie rosła po osiągnięciu zadanej. Ciąg kominowy przeciąga przez dmuchawę.  Tu najlepiej sprawdza się RCK.

Opublikowano

@SzymonnomyzS zdajesz sobie sprawę z tego że instalacja jest źle wykonana? Napisałeś że instalacja jest otwarta, jeśli tak to naczynie wyrównawcze jest źle podłączone. W tej chwili masz w kotłowni bombę. W poście nr.302 masz rysunek jak ma to prawidłowo wyglądać.

Opublikowano

Też to widziałem, ciśnieniowy bojlera.

"Zbiornik akumulacyjny, wyrównujący ciśnienie - 2l | Karawaning, kemping \ Instalacje wodne \ Pompy wody" https://carbonzorro.com/pl/products/zbiornik-akumulacyjny-wyrownujacy-cisnienie-2l-607.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN

Opublikowano

@SzymonnomyzS to napisz jak masz zabezpieczony kocioł.

Opublikowano

Cześć.
Nie wiem czy dobrze dobiorę słowa, ale kocioł zabezpieczony mam przez zbiornik wyrównawczy w najwyższym punkcie domu. Czyli zasilanie idzie do zbiornika, jak zwiększa się ciśnienie, to wypluwa parę i ewentualny nadmiar wody przez odpowietrznik. 
Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 19.01.2022 o 13:52, 1mps napisał:

no i samego PID.

Co jeśli chciałbym spróbować ustawień PID ? 
ja będzie to wyglądało? przełączyć ustawienia na PID i obserwować? czy prócz samych ustawień trzeba coś jeszcze zmieniać? Jak wygląda u Ciebie spalanie? Jakiego EKO GROSZKU używasz? Pozdrawiam

Opublikowano

Według zdjęć masz źle zabezpieczony kocioł, tak jak pisałem to jest bomba. 

Prawidłowo ma być połączone naczynie bezpośrednio z kotłem ( bez żadnych zaworów, pomp i.t.d ) rurą stalową o średnicy min.  1" lub miedzianą 28 mm.                                               Obejrzyj sobie rysunek stronę wcześniej i porównaj z swoją instalacją. Jak ci nie zależy na bezpieczeństwie to zostaw tak jak jest.

.

Opublikowano

@pawelll ma rację. Brak prawidłowego zabezpieczenia kotła. Pozostałość po starej instalacji grawitacyjnej, gdzie jeden z pionów był równoczesnie rura bezpieczeństwa. Teraz został "zablokowany" przez 4D i pompę.  Sprawdz chociaż, czy w sterowniku jest opcja całkowitego otwarcia zaworu 4D na instalację w sytuacji osiagnięcia temperatury maksymalnej przez kocioł. Oczywiście nie zwalnia to z konieczności wykonania poprawnego zabezpieczenia kotła.

image.thumb.png.78892c00e251579896609b27812a5287.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Jak na moje to obroty odpowiadają obrotom turbinki hallotronu a wentylator roboczy obrotom wentylatora

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu