Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale nadal pytanie jest o wskazania ciepłomierza, a to nie ma nic wspólnego ze sprawnością kotła, spalanym paliwem itd. Jak już, to może być odwrotnie-jeśli ds grzeje komin i kotłownię, to wskazania ciepłomierza będą nawet niższe. 

Opublikowano

Ja nie podaję ile spaliłem w DS-ie, gdyż paliwo mnie prawie nic nie kosztuje , ale jakby było po 500zł/mp jak teraz krzyczą! to bym każdy kawałek liczył i pewnie jakaś prawność byłaby obliczona.

Podaję tylko odczyty  z ciepłomierzy, ale moce średnie z 1 tygodnia porównywalne,

choć np CWU grzeję DS-em nie do 45C a do 65-70C i to na pewno jest jeden z czynników podnoszących ilość ciepła wskazanego przez ciepłomierz, drugi czynnik to wystudzanie bufora poniżej temp 37C - to dolny próg startu automatyki grzania domu, jest jeszcze jeden niuans zwiększający zużycie ciepła - aby działała automatyka grzania domu - czyli CO, CWU i podłogówka drugi kocioł, ten na pellet musi pracować ( być nagrzany) co powoduje oddawanie ciepła do komina i to powoduje tą znacząca różnicę między sposobami grzania, może w lecie coś przerobię czujniki aby obejść automatykę samego kotła.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Gdzie kupić dobry pellet w przystępnej cenie w woj.małopolskim, okolice Bielska-Białej?

Opublikowano

Dziś dzwoniłem do Olczyka, 2350zł Paleta + transport. !!!

Opublikowano

Pjbło ich chyba?Ciekawe czy u naszych sąsiadów dookoła też takie ceny,czy tylko nasi janusze byznesu tyle wołają?

Opublikowano

Jaki jest obecnie wat na pellet ?

Opublikowano

Tak jest być eko w PL.

Opublikowano
W dniu 23.06.2022 o 14:13, Pawo napisał:

Gość pali kukurydza zamiast pelletem. ,,,

Niektóre osobniki na własnej skórze muszą doświadczyć niedostatku, by nauczyć się szacunku do pożywienia.

Rzeczywisty głód nam obecnie w oczy nie zagląda, to i pojawiają się pomysły gardzące względami etycznymi i kulturowymi. 

Opublikowano (edytowane)

Oj w nieciekawych czasach żyjemy,Dziś podjechał do mnie rozładunek 1.5t pelletu.Zapłaciłem trójkę za całość z dowozem.Płakałem jak płaciłem.Pellet z Ukrainy.Troszkę muszę poczekać żeby spalić ten z Castoramy.Po próbach wodnych nie wróży najlepiej.Ma certyfikat EN A1.Kiedy już nim zapalę,to naspiszę co to za wynalazak.

20220624_164656.jpg

20220624_165029.jpg

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

Teraz napiszcie proszę.Czy dobry pellet w wodzie powinien się szybko rozpuścić,napęcznieć czy nie?Bo dziś kolo na YT przekonywał,że ten dobry musi szybko napęcznieć.

Opublikowano

Kalofiory powinny pojawić się po kilku minutach. 

• Przydało się 2
Opublikowano

Czyli wygląda na to,ze ten ukraiński jest OK.Ale dopiero spalanie pokaże o co kaman.

• Haha 1
Opublikowano

Wygląda OK, będzie dobrze. Paliłem 2 lata temu ukraińskim i złego słowa nie powiem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@radik81 gdzie teraz kupujesz pellet?

Opublikowano

@palacz66 narazie nie kupuję.  Czekam jak u nas w firmie uruchomią produkcję pelletu. 

Opublikowano

@radik81 bedzie mozna cos kupic od Ciebie?

Opublikowano

Jak będzie coś wiadomo dam znać. Jeszcze czekają na montaż. Linia ma ruszyć w październiku. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć.  Palił ktoś pelletem ze słonecznika?  Możliwe, że ma 22mj?

Opublikowano

Raczej na pewno nie https://www.kingpellet.pl/king-pellet-brown.htmla dotego strasznie dużo popiołu z tego i jasno jakby prze tleniony był płomień 

• Przydało się 1
Opublikowano

Witam. Pytanko.

Palił może ktoś takim pelletem? Chętnie bym posłuchał opinii. Pozdrawiam 

IMG_20220824_071013.jpg

IMG_20220824_071005.jpg

Opublikowano

W 2020 na jesień kupiłem kilka worków na próbę bo cena w okolicy była dobra, palił się dobrze nie wyróżniał niczym od tych zwykłych z certyfikatem. W popielniku czysto bez spieków w kotle też dobrze temperatura spalin też w normie.