Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elektrownie I cieplownie kupują pellet produkowany wyłącznie z odpadów gorszego gatunku I jakoś nie robią problemów.Jak ma ktoś z tym problem niech kupuje pellet certyfikowany.To jest Polska jak komuś dobrze idzie to najlepiej od razu donieść na niego. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Co innego elektrocieplownie a co innego maly kociolek. Mialem na probe pellet. I podejrzewam wlasnie ze z duza iloscia MDFu. Pomimo obecnosci sondy, kociol zasmolil sie juz po dwoch trzech cyklach palenia. Tak, ze takim producentom serdecznie dziekuje za ich buble. 

Opublikowano

Nie chcę się wdawać w polemikę, bazuje na odpowiedziach. Ochrona środowiska jednoznacznie twierdzi że MDF to nie biomasa i myslę , że słusznie bo zawiera kleje, lakiery i inne składniki nie naturalne.

Screenshot_20190821-091330.png

Screenshot_20190821-091409.png

Opublikowano

To czy jakiś odpad zawiera np kleje wcale nie oznacza na starcie ze nie może być biomasa.
Ciekawe ze te same urzędy wydają zezwolenia a jak się robi zadyma to zaczynaja się kontrole i inne rozumienie przepisów.
Czy to oznacza ze się ciagle dokształcają? Nie. Zwyczajnie w wielu przypadkach nie maja pojęcia o swojej pracy.

Opublikowano

Nie szedłbym tak daleko w podsumowaniu ich kompetencji. Dla mnie syf to syf i koniec, całe to Eco sreko wtedy bierze w łeb a o to chodzi aby z rynku wyeliminować lub zmusić do trzymania jakości produktu. Jak jest piach czy kora to mamy tylko syf w piecu ale jak pojawia się chemia to mamy smród i wytrącanie się trujących i agresywnych związków.

Opublikowano

To jak nazwałeś eko sreko bierze w łeb bo przepisy wymyślają ludzie. Ludzie tacy jak ja i ty. Bo przestrzegania przepisów pilnują ludzie. Tacy jak ja j ty. Bo zdecydowana większość uważa ze nie musi dbać a naturę bo inni tez nie dbają. I milion innych powodów znajda aby się wytłumaczyć.
Ale nie można tez wieszać psów na kims tylko dlatego ze stosuje się do przepisów.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Szukałem I znalazłem, faktycznie mdf nie można nazywać biomasa ale również nie wprowadza zakazu użycia go w produkcji pelletu.Rozporzadzenie ministra z 2018r..

Także to takie błędne koło.JEden przepis podważa drugi. 

Opublikowano

Jedna z firm która produkuje pellet, stoi to pod chmurką, a "my" tak dbamy by pellet miał sucho.

IMG_20190822_140846.jpg

Opublikowano

Pytanie? Macie w pomieszczeniach gdzie magazynujecie pellet grzejnik i jakiś wywietrznik? Bądź termometr połączony z wskaźnikiem wilgotności w pomieszczeniu?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

I co jeszcze?

Ja magazynuję w stodole i nie mam problemów z wilgocią, grzaniem i innymi bzdurami.

Regulatorem podstawowym jest 10 ton siana i 20mp desek sosnowych, ale nie na opał.

Nadzoruje to 5 kotów.

• Lubię to 2
Opublikowano

Ale to prawda., siano w większych ilościach jest bardzo dobrym stabilizatorem wilgoci.

Mam np 1 paletę Lavy z 2012r, jeszcze z ze starymi certyfikatami DIN- palę nią po 3-5 worków na próbę co roku  i nadal jest dobra.

W tym roku kupiłem 5t libero - z zamiarem że to na 2 sezony.

Opublikowano

Ja bym kupił cos z certyfikatem, dasz więcej ale masz pewność, ze będzie dobry jakościowo.

Ostatnio jak byłem w jednej z firm koles do mnie "Panie my dajemy wszysyko co jest, płyta, folia, karton, pyły".

Opublikowano

Koledzy

Produkcja płyt MDF jest o wiele droższa od produkcji pelletu nikt nie będzie używał technologii produkcji płyt MDF czyli płyt pilśniowych o określonej gestyjności do produkcji pelletu  nie ta technologia to są dwa rożne produkty powstałe w odmiennym procesie technologicznym    . Odpady po obróbce płyt MDF OCB  czy pilśniowej  są używane do  produkcji pelletu . W pellecie nou name można znaleźć  wszystko  łącznie z spoiwem zależy to tylko od fantazji producenta . Ja nabyłem w tym roku 7 ton bo więcej nie wejdzie do garażu. najtańszy po 650 a najdroższy po 750 . Ten pierwszy jest z domieszką kory . Powstaje mały spiek bo ma lepiszcze ale wiedziałem co brałem . W zeszłym roku wtopiłem w pellet  z certyfikatem  i był spiek jak złoto palnik kostrzewy nie dał rady  i w połowie sezonu zmieniłem na kipi i dał rady spalić ten certyfikat . Co do wilgotności to pellet będzie absorbował  wilgoć z otoczenia proporcjonalnie do stopnia sprasowania ale do puki nie będzie miał  bezpośredniego kontaktu z wodą  absorpcja będzie  niewielka . Pellet ma stan powietrzno suchy czyli taki w którym nie oddaje i nie pobiera wilgoci z otoczenia .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem spod Wroclawia, wiec tez spogladalem na ten pellet. Raczej duzy znak zapytania bym przy nim postawil. "Klijenta" sugeruje raczej cos z Ukrainy. Dwa lata temu takim palilem, ale w poprzednim sezonie odpuscilem. W tym tygodniu zamowilem Lave po 1 tys z dowozem. Moze to i troche wiecej, ale lepiej miec zima spokoj z piecem.

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Czy może ktoś podać namiary/polecić na dobry i sprawdzony pellet w dobrej cenie z mazowieckiego , jestem z okolic Pruszkowa?

Bardzo dziękuję za każde info.

Opublikowano

jak co roku zaczynamy z poszukiwaniem dobrego pelletu :-). Każdemu z czystym sumieniem mogę polecić pellet Fabich. Osobiście go używam, na tą zimę zakupiłem go 4 tony po 850 zł za tonę z transportem  (auto z windą).

123.jpg

Opublikowano

Pellet tak jak na załączonym zdjęciu posiada certyfikaty DIN plus ; EN plus w klasie A1. Gorąco polecam porządny pellet w rozsądnej cenie.

Opublikowano

Jak na certyfikat to dobra cena.