Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie Gazu W Ostatnie Mrozy... Jakie Spostrzeżenia ?

Wiadomość dodana przez marcin,

Podając zużycie gazu proszę upewnić się że w profilu lub w poście podane są co najmniej powierzchnia ogrzewania, rodzaj budynku i jego ocieplenie. Posty zawierające tylko liczbę m3 lub kWh będą usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, dyskusja z Wami przypomina grę z gołębiem w szachy.

Nie ważne jak dobrze grasz, gołąb i tak poprzewraca figury, na koniec nasra na szachownicę i hucznie ogłosi zwycięstwo.

Opublikowano

@ Kolanin 

A co ja takiego zakłamałem?

Wrzuć na luz i odsapnij ... później przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem to co napisałem.

Ja też Cię pozdrawiam i dużo ciepłych dni życzę.

To było do kol.@automatyk,odnośnie podpisanej niekorzystnej umowy przez Pawlaka w 2010 i ta umowa obowiązuje. :)

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

[P.S. ważna rzecz - wielu tutaj węglowców pisze ile spala, ale nie pisze że wydaje 50 zł na butle gazową do gotowania miesięcznie i 200 zł na prąd do bojlera, co daje 250 zł/mies. dodatkowych kosztów, które u mnie są wliczone w ten gaz, bo podaję wyniki z c.w.u. i gotowaniem zusammen do kupy]...

Małe sprostowanie do tej niby "prawdy":

owszem 50zł za gaz do gotowania,

CWU zimą i latem z kotła,w sezonie grzewczym i latem koszt jej grzania wynosi u mnie 80z/m-c,do 200 trochę brakuje,wiem co piszę.

Ciepla woda bez ograniczeń dla 4 osób

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Czytam tak sobie ten wątek ... dla sportu, bo nie palę gazem czy węglem i nurtuje mnie jedno: co to są te "śpiki u nosa"? :)

Opublikowano

śpik=glut :)

Opublikowano

To było do kol.@automatyk,odnośnie podpisanej niekorzystnej umowy przez Pawlaka w 2010 i ta umowa obowiązuje. :)

Pozdrawiam.

proponuje zapoznać się z faktami ,niekorzystne było tylko wydłużenie terminu kosztem obniżki ale jak gość z jedynie słusznej formacji zgarnął kupę kasy za podpisanie taka debi..... umowy w 2006 roku ti teraz niewiele nam pozostaje ,znaczy wam bo ja chcąc nie chcąc mam błogosławioną energie w każdym gniazdku i do ogrzewania też ...

Opublikowano

Fajna dyskuscja gdzie kazdy ma racje bo pewnie ma.Tylko tematem jest zużycie gazu a nie kto ma lepsze ogrzewanie.Kazdy budujac dom stoi przed trudnym wyborem jakie zródło ciepła wybrać.Jednak nie jest tak łatwo ocenic co bedzie tansze,co mniej pracochłonne i ile bedzie kosztowac budowa i eksploatacja.Mam kocioł gazowy kocioł na eko,kominek z płaszczem wodnym i wolnostojacą koze a jeszcze awaryjnie piec co elektryczny oczywscie nie w jednym domu.20lat mam kociol na gaz beretta cały czas ten sam i może rachunki nie sa najniższe ale wygody eksploatacji nie ma z czym porównywać i w tym miejscu nie założyłbym niczego innego.Mówie w tym miejscu bo w innych mam kotły na paliwa stałe oczywiscie swiadomie zainstalowane i powiem że w kotłowni na ekogroszek jest czysto popiół wybieram do weglarki pięknie wchodzi w piec caly kurz idzie w komin,robie to raz na tydzien eko dosypuje w zaleznosci od temp zewn.raz na 8-do 12dni -175 kg.piec czyszcze co 10 dni od góry do dołu cały syf wleci w popiół zajmuje to chwile.Wiec nie trzeba byc murzynem majac kocioł na paliwo stałe wystarczy dobra logistyka pracy i bedzie tanio ,czysto i pracy minimalnie.Nie przekonam sie ile bym płacił za gaz do ogrzania swoich 550m3 kubatury bo żona gazu sie boi ale czasami sobie myśle że może gazem było by podobnie,ale nie ubolewam nad swoim wyborem i nikomu nie mówie co jest lepsze bo ile ludzi tyle opini.Jestem praktykiem i każdy sposób ogrzewania na swój sposób lubie .Jeszcze jedno mam w domu 23 stopnie a do spania 21 i niższej temperatury bym nie chciał,przyzwyczajenie.Pozdrawiam i życze małego zużycia wszystkich nosników energii.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Luty 275 m3. Całe szczęście jest już ciepło. W tej chwili piec chodzi na 44 st C a grzejniki mają temperaturę - jak my to w domu mawiamy - d...y trupa, czyli ledwo letnie. Zużycie znów spadło do poziomu 5 m3 na dobę. 

Taka mi na myśl przychodzi alegoria, że te nasze kondensiaczki to palą jak nowoczesne samochody z turbo. Jak się jedzie 90 km/h i nie naciska gazu to i 5 na sto palą, a jak się rąbnie w pedał, to 12ście l/100 km bez problemu. Tak samo i kotły gazowe. Jak jest na dworze +5 (jak zazwyczaj jest w "polską zimę") to 5 m3 starczy bez problemu. Jak rąbło -20 st C to i 11 m3 na dobę było mało. A więc róznice w spalaniu w zależności od warunków mogą w gazowcu sięgać dwukrotności, ba nawet trzykrotności.

Opublikowano

Za luty 220 m3 

Opublikowano

Te Twoje samochody to chyba nie gazu 5 L na 100 km palą .poz Hermogenes

No nie, nie gazu - Pb 95 :D - jak już chcesz wiedzieć dokładnie to na codzień jeżdżę Citigo 1.0 75 kM. Spalanie w mieście 5.0 na sto, na trasie i mniej 4.4 a nawet 3.8 - rekord przy jeździ delikatnej 85 kmh bez naciskania gazu - 3.0 / 100 km; polecam.

Opublikowano (edytowane)

Nie zgadłeś - acz nie ukrywam że miałem to coś przez 13 miesięcy. Psuło się to tak niemożebnie, że więcej stało u mechanika niż jeździło, a to wahacz pękł a to sprężyna wpadła do środka, a to coś się urwało, a to zabieraki.... znienawidziłem wtedy do końca postPRLowską motoryzację.

Załamany tym syfem kupiłem sobie salonowego Fiata Seicento 1.1 MPi - w ciągu 4 lat zrobiłem 80 kkm lejąc benzyne i wymieniwszy 4 razy olej.....

Od tego czasu mam taką zasadę że wybieram rozwiązania skuteczne i bezstresowe - a nie tanie :D

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tak jak te niektóre kotły gazowe.

Dla przypomnienia  temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23054-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-ustawieniu-gb162-15kw-rc35/page-2

i z niego posty  np 23 i 25.

Sama radość, szczególnie przy grzaniu CW.

PS

Żeby było jasne ja kiedyś też jeździłem i maluchem i cinquocento, ale od ponad 10 lat mam porządny samochód, który jedzie tam gdzie chcę, i tak szybko jak chcę, swoje waży, swoje wypije, ale jest wygodny i niezawodny.

Opublikowano (edytowane)

Chyba każdy kiedyś jeździł maluchem. Większy silnik nie tylko oznacza, że szybciej pojedzie itd ale też jest bezpieczniejszy. Nie zastanawiam się podczas wyprzedzania czy zdążę czy nie . Piratem drogowym nie jestem, wręcz przeciwnie jeżdżę spokojnie ale 1.0 to bym nie jeździł a tym bardziej się tym nie chwalił :-)

No i widać gdzie się szuka oszczędności aby można płacić więcej za gaz :-) to wolę chyba ekogroch i nadal jeździć 3litrowa benzyna :-)

Edytowane przez rustin
Opublikowano (edytowane)

Ja mam 4x4 benzyne 1,6 105 konikow...chyba najtansze 4x4 na rynku.. Na trasie nie narzekam, w terenie daje rade..pali tak sobie (10 litrow Pb w miescie i 8 na t rasie). Za to od nowosci , czyli od 5 lat ASO widzialem tylko naprzegladach ( koszt przegladu w ASO lacznie z wlasnymi materialami = 400-450PLN). Ale ja nie o tym. Mam tez drugie auto tej samej marki tyle, ze inny model i silnik 1,2 75 KM. Pali 7 litrow Pb po miescie i 4 w trasie. I wcale nie trzeba pchac pod gorke ;) W kazdym razie oba auta zadnych udziwnien w stylu turbo. Przedtem mialem Audi v6 TDi..i plakalem, jak trzeba bylo na serwis jechac, a mechanik stal sie moim przyjacielem, bo co 2 miesiace srednio auto stalo u niego zepsute...

Codo glownego tematu - aktualne spalanie u mnie w domu to 10-11 m3 na dobe.

poec atmosferyk Buderus , dom 180 m2.

Edytowane przez mormon
Opublikowano

Witam.

Naszej motoryzacji już niestety nie ma , no może oprócz Honkera.

Początki były dobre, szkoda że to się tak skończyło.

Nie ładnie uważam tak opluwać naszego maluszka. To powtarzam były dobre początki.

A najtańszym autem 4x4 jest Niva, sprzedawana do dzisiaj do wielu krajów na świecie .

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

ale niestety nie w Polsce :( nie jeste ekologiczna weglug aktualnych norm UE ;(

gdyby byla, to wybralbym Lade..a tak mam Dacie ;)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

raczej uzywane...albo ze starej produkcji...mam obok siebie bylego dealera Lady ima tylko takie wystawowe...kilkuletnie...nowe nie maja homologacji Euro6 a nawet Euro5

no chyba, ze Rosjanie ostatnio dostosowali swoje auta do tych norm..tego nie wiem..ale nawet Duster 4x4 w wersji z silnikiem 2.0 nie jest dostepny w UE bo nie spelnia norm, za to w Rosji, na Ukrainie i w Brazylii sa do kupienia bez problemu :(

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Wy teraz o samochodach a ja dla odmiany o kotłach:

Moja Teściowa miała w latach 80- 90 tych kocioł , który jej palił 1000m3/ msc - tak to nie był błąd tysiąc kubików miesięcznie.

Ogrzewała nim 120m2 starej przedwojennej kamienicy.

Kocioł był żeliwnym koksiakiem z wstawionym palnikiem domowej roboty. - działało to bez elektryki, automatyki ponad 30lat.

Jak koszty wzrosły to podarowała nam to mieszkanie , wstawiłem tam Alfę prod ACV, kocioł chimeryczny, kłopotliwy ale spalający 1/3 tego co poprzednik.

Jak poszedłem na swoje wstawiłem atmosferycznego Wolfa 35kW - to była i jest nadal rewelka,

swoje spalił , ale na 300m2 średnio ocieplonego budynku spala 400- 450m3/msc.

Niby wysoko, ale ja przez ponad 10 lat nic przy nim nie robiłem, od 5 lat następca też nic z nim nie robi.

Może i więcej palił ale koszty konserwacji zerowe..

Obecnie mam Wolfa ale na pellet - 3,5t na rok wraz z CW., też 300m2, ale ocieplenie już lepsze.

Mój samochód można porównać do  tego Wolfa 35kW- tzw "bydle nie do zdarcia",

2,5 t czystej radości i 0 problemów. - Jeep Commander 3l 6V  z napędem Mercedesa.

Opublikowano (edytowane)

raczej uzywane...albo ze starej produkcji...mam obok siebie bylego dealera Lady ima tylko takie wystawowe...kilkuletnie...nowe nie maja homologacji Euro6 a nawet Euro5

no chyba, ze Rosjanie ostatnio dostosowali swoje auta do tych norm..tego nie wiem..ale nawet Duster 4x4 w wersji z silnikiem 2.0 nie jest dostepny w UE bo nie spelnia norm, za to w Rosji, na Ukrainie i w Brazylii sa do kupienia bez problemu :(

Kolego, żeby nie przeciągać tego tematu nie w temacie zerknij na oferty i parametry techniczne , a wszystkiego się dowiesz, a nawet zobaczysz Euro 6.

Piszę z telefonu i niestety nie mogę wstawiać buziek.

Nie wiem dlaczego.

Pozdrawiam.

Edytowane przez maciej1007