Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano
37 minut temu, SONY23 napisał:

Ja mam dwa razy większą powierzchnię, bez solarów fotowoltaiki i praktycznie bez ocieplenia ścian. Dom z lat 70-ych. Czyli w najlepszym razie musiałbym zużyć 5 ton pelletu. A zużywam około 2 ton węgla albo tona albo ciut więcej węgla i z 5 mp drewna. Ciężko dokładnie wyliczyć, bo zawsze coś w kotłowni zostaje z poprzednich sezonów i nikt tego wagą nie waży ale nie ma mowy, żeby spalić 3 tony węgla...

@SONY23 Biore koce i przeproawdzam sie do ciebie. Koszty podzielimy i bedziemy na opal wydawac mniej niz na lizaki.

Opublikowano

Na opał bądziecie wydawać mniej ,ale na kropelki z monopolowego napewno więcej. :-)

Opublikowano
44 minuty temu, Visitor1230 napisał:

@SONY23 Biore koce i przeproawdzam sie do ciebie. Koszty podzielimy i bedziemy na opal wydawac mniej niz na lizaki.

Zajrzałem na Twój profil. Jednak nie mam dwa razy większej powierzchni od Ciebie. Tylko z 30m² więcej. Więc nie mam aż tak różowego zużycia... Ale jednak i tak zastanawiające jest to, że u niektórych w nowych, ocieplonych domach zużycia pelletu wychodzą aż tak kiepsko, zupełnie jakby te ocieplenia niewiele dawały.

Opublikowano (edytowane)

Też jestem ciekaw dlaczego tak jest?

Może chodzi tu o wilgotność techniczną,czy jak...?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
2 godziny temu, Visitor1230 napisał:

Jawohl!!! Herr Oberleutnant. Tak zrobie. Moze nawet kociol wywale. Zobaczymy jeszcze.

Chyba zamienisz na DS`a !

Wracaj do jamki z tym twoim pelletem. Tutaj jest POLSKA i węgiel !

Opublikowano
20 minut temu, Stefcio02 napisał:

Może chodzi tu o wilgotność techniczną

Jakbyś zgadł:)

Za mała wilgotność techniczna (ta z monopolowego) i zimno,więc trzeba podkręcić grzanie:)

Gość Visitor1230
Opublikowano
25 minut temu, Stefcio02 napisał:

Też jestem ciekaw dlaczego tak jest?

Może chodzi tu o wilgotność techniczną,czy jak...?

Nowy dom z masa wilgoci to raz. Trzeba ja odparowac  i tyle. Druga zasada ktora uwazam za sluszna to rownomierne grzanie. To stabilna praca dendemu prodkcja ciepla i odbior. im plynniej sie to odbywa tym oszczedniej grzejemy bez utraty komfortu. W takim ukladzie kociol pelletowy o tyle dobrze sie sprawdzi, ze moze sie odpalac sam i uzupelniac straty. Weglowce wszelkiej masci musza pracowac na modulowanej, dopasowanej mocy. Tyle i az tyle. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
6 minut temu, o6483256 napisał:

Chyba zamienisz na DS`a !

Nie. Calkiem zrezugnuje z ogrzewania. Bedzie super eko i bezkosztowo.

Opublikowano

Tylko wtedy, nie będziesz miał się czym "pochwalić" w internetach .-) Bo temperaturą 8*C w domu nie zrobisz furory .-)

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

W sumie to racja…. He. Ale sprzedam pellet i bede mial ujemny koszt ogrzewania. A tego nie pobije nikt.

Edytowane przez Visitor1230
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jak sprzedasz pellet to przyznasz się do BŁĘDU który popełniłeś kupując go, a trzeba było zostać przy węglu wszystko było takie proste ! .-)

Gość Trener40
Opublikowano
17 minut temu, Visitor1230 napisał:

Druga zasada ktora uwazam za sluszna to rownomierne grzanie. To stabilna praca dendemu prodkcja ciepla i odbior. im plynniej sie to odbywa tym oszczedniej grzejemy bez utraty komfortu.

..., i właśnie od trzech dni sam się o tym przekonałem, ale rozpisywać się nie będę. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
5 minut temu, o6483256 napisał:

Jak sprzedasz pellet to przyznasz się do BŁĘDU który popełniłeś kupując go, a trzeba było zostać przy węglu wszystko było takie proste ! .-)

Jak nie kijem to pala. Sytuacja patowa. Co robic?!

Opublikowano

Zapędziłeś się w kozi róg no i jeszcze ta fotowoltaika... ech... nie potrafię Ci pomóc .-)

Opublikowano
14 minut temu, Trener40 napisał:

., i właśnie od trzech dni sam się o tym przekonałem, ale rozpisywać się nie będę. 

To znaczy,że pobiłeś rekord spalania?:)

Obecny na tym forum należy do Pana z 370m2 chatą.

Gość Trener40
Opublikowano

Nie znam tego Pana i jego wyników, ale widze u siebie, że grzejąc chatę ze stałą   dystrybucją ciepła jest komfort w chacie, a patrząc na spalanie jest z pewnością mniejsze niż jakbym cyklicznie dogrzewał chatę, a tak miałem i widziałem jakie spalanie było przy zew tem ok 7-8 st, a wiedzę jakie mam gdy na zew jest już 0 do +4.

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Trener40 napisał:

ale widze u siebie, że grzejąc chatę ze stałą   dystrybucją ciepła jest komfort w chacie, a patrząc na spalanie jest z pewnością mniejsze niż jakbym cyklicznie dogrzewał chatę, a tak miałem i widziałem jakie spalanie było przy zew tem ok 7-8 st, a wiedzę jakie mam gdy na zew jest już 0 do +4.

Czyli co? Inwestujemy w bufor? Bo wiekszesc konstukcji w naszym Perelu srednio dziala sobie na modulacjach. A tak rura w palnik na dwie godziny  i spokoj.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Ja to nie chce nic mówić, ale na twoim miejscu spalił bym się teraz ze wstydu że w porównaniu do @Visitor1230 tak dużo spalasz węgla.

Gość Trener40
Opublikowano
23 minuty temu, Visitor1230 napisał:

Czyli co? Inwestujemy w bufor? Bo wiekszesc konstukcji w naszym Perelu srednio dziala sobie na modulacjach. 

Walczę z myślami, co browar to inne myśli :) 

Teraz nie używam modulacji, więc syfu w kotle nie mam... 

Gość Trener40
Opublikowano
13 minut temu, SONY23 napisał:

Jednym słowem dalej mamy kocioł zasypowy tylko ciut bardziej bezobsługowy. Bo skoro, żeby uzyskać jeszcze dobrą sprawność i komfort - potrzebny bufor, to jak inaczej to nazwać ?

Lenistwo, bo nie trzeba latać i palić, aby bufor nagrzac :) 

Opublikowano

Ale dom masz pasywny. 

• Zgadzam się 1
Gość Trener40
Opublikowano (edytowane)

Kolega Sony jakby ocieplił to swoje "sito" dołożył PV +bufor, to by suchą trawą co by mu koń wozem przywiózł opierniczył cały sezon. 

Ja już się wypisuje z tego tematu... 

Edytowane przez Trener40