Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 231 tys.
      odpowiedzi
    2. 101,9 tys.
      odpowiedzi
    3. 27,4 tys.
      odpowiedzi
    4. 13,1 tys.
      odpowiedzi
    5. 1,3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18,6 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3,8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1,8 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

148,4 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8,1 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

1,9 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

6,8 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

39,7 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4,5 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2,6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1,1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

769
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2,7 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

19,3 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Zdjęcie jest przed czyszczeniem, sterownik plum ecomax920. Rozumiem że nadmuchy mam zwiększyć ?  Oczywiście wyczyściłem palnik, co do zmiany pelletu na ten moment to nie mam takiej możliwości, bo zostało mi ponad 2.5 tony tego którym palę , pierwszy sezon grzewczy paliłem pelletem firmy dankros, ale zmieniłem go za namową serwisanta, gdyż stwierdził że jest zły (co w mojej opinii z perspektywy czasu jest nie prawdą , spalał się lepiej niż obecny nawet przy problemach z detekcją płomienia ) 
    • Jaki to kocioł? Sprzęgło i pompa to rozwiązanie połowiczne, trzeba rur  na zasilanie i powrót o większej średnicy
    • A nie pomyślałeś, aby rozdzielacz dać gdzie indziej! Taka lokalizacja to koszmar zarówno dla temperatury zasilania jak i dla pompy obsługującej ten obieg. Jak możesz to zmień to
    • Tu powinienem dawno odpowiedzieć. 😅 Tak,  grzejesz chałupę przepływem  czynnika, a nie temperaturą.  To ekogroszek, ale worki trochę ważą, albo pellet, ale w ciągu kilku lat trzeba zaizolować dom styropianem.     W zasadzie to ja bym zaczął od ocieplenia domu, a potem wymieniał tego kopciucha. Po termomodernizacji chatka będzie zużywać 1/3 albo niej tego drewna i wtedy tych metrów na jedną zimę będzie trzeba zrobić mniej, czyli mniej pracy będzie trzeba włożyć, łatwiej to ogarnąć i taniej. W tej chwili nawet nie wiadomo jakiej mocy  kocioł potrzebujesz, po termomodernizacji będzie za duży a duży, jest droższy, więc to już jest  nieracjonalny  zakup.
    • Ja też mam mpm ds 14kw i pale bez bufora ciepła na pełnej grawitacji i głównie sosna + odrobine wegla. Jestem bardzo zadowolony bo ten kocioł spala jakieś dobre połowę mniej opału co stary zebiec 21kw (kopciuch) którego wywaliłem na złom 6 lat temu.  wtedy mpm ds był w miare tani tj nowy 3950zł w fabryce pod Jarosławiem teraz ceny są prawie 2x tyle. Ja palę głównie sosną i ten piec bdb spala takie paliwo, i w domu jest fajnie ciepło w porównaniu z tym co dawał stary piec - tj wywalał ciepło kominem.    Ale, ale  nie ma ideałów: 1. trzeba sie w nim nauczyc palic ,  2. trzeba mieć suchy opał, ale jak dla mnie można w nim palić też trociną , zrebkami , szyszkami czy nawet grubymi klockami byle by były suche i pali sie spoko. 3. piec musi chodzić na wysokich temperaturach aby sie dobrze paliło tj min 70;c - to nie jest kopicich co wrzuciłeś opału temperatura była +45 +50C na piecu i sie kisoło pół dnia - tu tak nie ma .  Aby ten piec spalał czysto i wydajnie to  musi chodzić na wysokich temp - wtedy dopala idealnie i nie ma sadzy , w domu jest ciepło i idzie mało opału.  - bardzo ważna też jest ilość wody w instalacji - jesli masz cienkie rury z miedzi i mało wody w kaloryferach ten piec może być trudny w użytkowaniu bo normalnie bedzie bardzo cieżko nim sterowac bo np może łatwo zagotowac wode w kaloryferach - i dla tego piszą w instrukcjach aby montowac bufor.   Ja akurat mam instalację starego typu z grubymi stalowymi rurami 2cale i grzejnikami żeliwnymi po 20 żeberek w pokojach x 6 pokoi + 2 łazienki i 2 korytarze  i w to wszystko wchodzi masa wody tj ok 500l .  Mysle że u ciebie można by sie pokusić o mały bufor są na rybku takie 400-600l , ale co wybrać to musisz sam. Ja znam dużo ludzi co pozakładali super ogrzewania gazem ,podłogówki itp a dalej grzeją teraz drewnem w kominku bo gaz drogi jak diabli, o pompach ciepła nie wspomiam nawet bo rachunki 1500zł  za miesiac to bedzie norma dla takiego domu jak twój. Pierwsze co polecam zrob sobie wyliczenie przez stonkę ciepło własciwe  https://cieplo.app/start    lub tą https://kotly.com.pl/calc-dobor-mocy-kotla-1.html?l=pl  jakiej mocy piec jest wogóle potrzebny mocowo do twojego domu, a potem wybierz sobie co tam chcesz zamontowac i czy budżet  wystarczy.
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      39,1 tys.
    • Odpowiedzi
      659,2 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.