Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 235.8 tys.
      odpowiedzi
    2. 107.3 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.5 tys.
      odpowiedzi
    4. 15.9 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4.1 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.8 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.9 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

151.7 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.3 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.3 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.6 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.3 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

20 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Trochę słabo że nie masz czujnika zewnętrznego do krzywej grzewczej, ja bym zamontował choćby na kablu przez to okienko bo to usprawni bardzo dużo, ale i bez tego można poradzić. Trzeba zrobić tak żeby kocioł nie dochodził do zadanej podczas pracy (dobrać właściwą dawkę paliwa i przerwę) a podłogę ustawić na taką temperaturę żeby czujnik wewnątrz budynku nie włączał i wyłączał kotła 6 razy na dobę. Ja u siebie mam tak ustawione że od krzywej grzewczej dobiera mi temperaturę na instalację a druga krzywa grzewcza dobiera mi czas grzania, kocioł mam tak ustawiony że w trakcie pracy nie dojdzie do zadanej czyli jeśli teraz mamy około 0 na zewnątrz to na instalację puszcza mi 36 stopni przez 8 godzin i to wystarczy aby w pomieszczeniach było między 22 a 23 stopnie, podawanie pelletu to 1 sekunda, przerwa 13 sekund (ta nastawa przy 36 stopniach na zaworze 4D nie pozwoli aby kocioł doszedł do zadanej 70 stopni i trzyma go na poziomie 67-64 stopnie). Przy takich nastawach spałam około 1.1 kilograma na godzinę, kocioł odpala się 2 razy w ciągu doby, grzeje 8 godzin lub do czasu przekroczenia temperatury krytycznej w którymś pomieszczeniu (23.5 stopnia), potem ma 2-4 godzin przerwy w czuwaniu i znów powtarza cykl. Jedyne czego muszę pilnować to nastawy podawania pelletu i przerwy, gdyż przy -10 i temperaturze 38 na instalacji muszę dawać 12 sekund przewy żeby zwiększyć moc i wtedy spalanie wychodzi około 1.5 kilo na godzinę (ponad 30 kilo na dobę). Podobny cykl bym widział u Ciebie i to by miało sens.
    • Myślałem właśnie nad tą pompą przez chwilę, jednak jak zacząłem czytać to w skrócie wyszło , że daje ciepło jak jest ciepło na dworze, jak jest już chłodniej to daje mniej ciepła a jak jest zimno staje się przepływowym kotłem c.o.  Fajnie jakby się użytkownik tego kotła wypowiedział.  Odnośnie tego, że na gwarancje liczyć nie można to nie jest jakiś duży problem bo montuję to sam więc i tak gwarancji nie będzie , bardziej istotne jest to, żeby były części zamienne do kupienia w razie "w".     Powoli już zaczynam rozumieć z czego wynika cena takich pomp, niby jedna fabryka a jak w autach np renault i dacia dwie marki podobne ale same auta jednak inne i kierowane do różnych klientów w zależności od zasobności portfela i oczekiwań. Teraz wiem, że np powiedzieć ,że rotenso windmi czy kaisai to to samo bo z jednej fabryki to bardzo duże uproszczenie. Ale pewnie aquami i kaisai hiunday już są bardziej podobne. Póki co ściągnąłem sobie instrukcje 3 pomp w które celuję, wydrukuję sobie i na spokojnie je przeanalizuję. Dziękuję, za każdy głos w dyskusji, są to dla mnie cene informacje Niestety sprężarek typu scroll w tych pompach nie ma... jedynie daikin ale od wiekszych mocy chyba 12kw.   albo prąd w normalnych cenach. Póki co mamy chyba najdroższy w Europie... albo prawie najdroższy...
    • Zwykłe okno jeśli chodzi o powietrze w kotłowni ciepło,że chej. Kocioł pracuje teraz jak widać na zdjęciach 90,% mocy czy to jest moc palnika czy kotła to już nie wiem ,bo to jakieś sprzeczne informacje mam co obniżam tym parametrem ale podwyższanie mocy nic nie daje jak podniosę paliwo i powietrze to też nie ma efektu tylko pellet znika jak opętany. Nie mam pogodówki podłączonej więc krzywa odpada. Kocioł przy tym systemie pracy załącza się jakieś 8-10 razy na dobę przy tych temperaturach chciałbym tylko to ustabilizować ,żeby 4D nie wariował jak będzie potrzeba więcej ciepła.Demontaz sterownika temperatury ST292 to powrót do tego co było po to było to kupione też nią za dwa złote. Tak jak chodzi bez nadzoru bez przerwy nie jest dobrze, wiem że trochę kręcę się w koło ale to nie jest tak ,że nie daję sobie przetłumaczyć że tak jest źle po prostu tak musi być. Szukam złotego środka którego najwyraźniej nie ma więc pozostaje tak żyć i liczyć,że nie będzie -30 stopni⛄.
    • Ale COP zależy nie tylko od urządzenia, fizyki nie przeskoczysz.
    • Na te nasze rudery potrzebne pompki wspomagane kotlami. 🙂 
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.4 tys.
    • Odpowiedzi
      679.1 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.