maronka Opublikowano 6 Sierpnia 2019 #1051 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Nie do końca u mnie w ds potrafi iść słabego dużo więcej niż mocnego,szczególnie jak chcę uchować żar jak najdłużej ,na słabym musi być pół kotła węgla (15kg) by utrzymał żar od 7 do 19 a mocnego styknie 10 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2019 #1052 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 @maronka No może być.Okaże się w sezonie. Tyle,że sam paliłem jakimś płomiennym i tak jak pisałem w stosunku do kalorycznego różnica była niewielka,ale to żadne porównanie bo i ciąg był raz słaby a raz mocniejszy itd. A to,że żar szybciej znika w płomiennym to akurat w górniaku (moim) jest na plus bo był problem jak kalorycznym się paliło tego typu,że na piecu temp 40*,grzejniki nie grzeją a żaru od zaj... no i czekało się na ponowne rozpalenie. Zamontuję rck to może zimą zrobie tak dla siebie porównanie bo jeszcze trochę silesi zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 6 Sierpnia 2019 #1053 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 W górniaku palonym od góry to faktycznie lepiej jak się spali do cna,czyli i drobniejszy i słabszy,ale w dolniaku to już nie ma znaczenia ,chyba że ktoś nie lubi smoły itp ale u mnie przy paleniu pół na pół z drewnem lepszy jest mocny z wyżej wymienionych względów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus4 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 #1054 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Czy ktoś mi podpowie , w tamtym roku kupiłem ORZECH II wysokokaloryczny i dziwnie ruszt wyglądał jak wysmołowany- pierwszy raz coś takiego widziałem. Komin suchy-sadza sucha. Podobno Polski kupiony w Węglobudzie. Co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek1234 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 #1055 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Bywa tak że węgiel kaloryczny zawiera bardzo dużo węglowodorów których w naszych kociolkach nie uda się spalić całkowicie. Jeżeli kocioł osiągnie zadaną i pracuje na niskiej mocy to w wyniku braku tlenu , rozgrzany węgiel " puszcza" soki czyli smołe , a ta wycieka czy wysacza się i spływa niżej, po ruszcie, nawet do popielnika. U mnie występuje czasem takie zjawisko , szczególnie wtedy gdy zasłaniam blachą ruszt pionowy. Lekarstwem jest w miarę możliwości nie dopuszczać do kiszenia opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speq Opublikowano 28 Sierpnia 2019 #1056 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Druga tona Wesołej z Brody zamówiona. Dostawa pod Wrocław w workach 25kg za 860 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1057 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Ja jednak zamówię sobie w węglozbycie w ostrowie wlp 2 tony marcela po około 800zł bo jescze ceny nie ustalili z nowej dostawy,zawsze chciałem spróbować tego podobno króla węgli, z dostawą wyjdzie 1700zł a w broda trans w workach 10 kg wesołą z dostawą chcą za 2 tony 2tys zł,fakt że będzie luzem ale jakoś to przeżyję,przy mieszaniu z drewnem spodziewam się fajnego spalania(długiego,efektywnego)ale sezon pokarze co marcel jest wart,granulacja to od sadzeniaka po pięść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1058 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 No to jak byś dostał tego Marcela a nie innego to na bank bedziesz zadowolony bo mało u nas tak dobrych węgli , są ludzie którzy mielą go na ekogroszek i nie chcą widzieć innego ekogroszku na oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1059 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Czytałem o tym węglozbycie i podobno jest to pewniak ,węgiel prosto z kopalni,a z netu to różnie jest i drożej Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JorgusEmh Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1060 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 a na stronie https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/jak-i-gdzie-kupic-wegiel/kopalnie-wegla-kamiennego aktualizacja danych. Pewnie zmiana cen od 1 wrzesnia. Tanio było w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speq Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1061 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Paliłem Marcelem na koniec sezonu i przy ruszcie wodnym i na miarkowniku nie do ogarnięcia. Palone oczywiście od góry. Zawsze masa niedopalonego koksu. Ciekawy jestem jak będzie wesoła się zachowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1062 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 24 minuty temu, JorgusEmh napisał: Tanio było w marcu. 700 zł na kopalni plus marża dla węglozbytu to myślę w 800zł się wyrobią,a co do niedopalonego koksu to w ds raczej to nie ma znaczenia bo spala się zawsze na ruszcie i zawsze się w końcu dopali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaizka2 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1063 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Przedstawię pokrótce jak to wygląda z perspektywy przedsiębiorcy. Eko kopalnia : 500 zł/ T Transport ( zależy gdzie ) : 20 zł/TWorki: 20 zł/ tona Inne koszty ( pracownik, prąd, amortyzacje) 30 zł/ T Marża: 150 zł/ tSuma : 720 zł netto/ T Koszty Różnica vat ( trzeba ja Państwu oddać) : 220 zł x 23% = 50.6 zł/ T Podatek dochodowy : 220zl x 19% = 41.8 Marża 150zl - 92.4 zł = 57.6 zł/ 57.6 zl zostaje przedsiębiorcy na tonie węgla. Dużo? odpowiedzieć sobie może każdy. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1064 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 A to jest ten marcel kupiony przez kumpla,wydaje się ok ,tak jak mówili od drobnego po gruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1065 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Wiele lat paliłem Marcelem i wyglądał inaczej - był twardy i błyszczący. Matowy, niesortowany i pokruszony - to pasuje do ruska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1066 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Jak się powiększy to widać że to mieszanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1067 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 3 godziny temu, HarryH napisał: był twardy i błyszczący. Matowy, niesortowany i pokruszony - to pasuje do ruska. Taki właśnie węgiel otrzymałem z dwóch różnych źródeł. Z thmh silesia błyszcząca z matową,natomiast z bartrxu był sam mat. Teraz zakupiłem ruska i sam jestem ciekaw jak będzie to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1068 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 No to niezłe jaja ,komu tu zaufać jak i ci kombinują,nie mam pojęcia,ale wezmę od kumpla wiadro to wypróbuję ,może już w przyszłym tygodniu,bo ma się ochłodzić a na samo cwo to bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duck Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #1069 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 11 godzin temu, speq napisał: Paliłem Marcelem na koniec sezonu i przy ruszcie wodnym i na miarkowniku nie do ogarnięcia. Palone oczywiście od góry. Zawsze masa niedopalonego koksu. Ciekawy jestem jak będzie wesoła się zachowywać. Jeżeli to będzie naprawdę Wesoła i warunki które opisujesz to ja miałem identyczne efekty, a to ile pyłu przy przesiewaniu i odzyskiwaniu "koksików" zaliczyłem przez 5 sezonów to moje, tyle trzeba było czasu żeby zmądrzeć :), teraz tylko płomienny i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek1234 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #1070 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgadza się. Święta prawda. Mocne węgle są fajne ale mimo wszystko bardziej pracochłonne co do czyszczenia kotła, komina i wybieraniu niedopalu z popiołu. Płomienny wygodniejszy . A dobry rosyjski to najlepsza opcja. Wolę więcej tonę spalić niż grzebać i czyścić co chwilę kocioł i komin. Ale co kto lubi . :) No chyba że się mieszka blisko kopalni i ceny są konkurencyjne. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #1071 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja mimo wszystko przetestuję mocny w tym sezonie i dam znać co i jak,w połączeniu z drewnem powinno to zadziałać,płomienny jest ok przy paleniu tylko węglem ale przy mieszaniu z drewnem chodzi mi o to by mała kupka węgla wrzucona na drewno trzymała jak najdłużej się da żar i na ten już żar znów drewno i kupka węgla,rano czyszczenie i od nowa,a kupka płomiennego spali sie w mig i nici z żaru czyli takiego zarzewia ognia,coś jak w filmie walka o ogień,by ogień(żar) nie wygasł,by nie trzeba było rozpalać ale by też nie przegrzewać chaty i oszczędzać opał na mrozy Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #1072 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 @maronka To ma sens o czym piszesz i myślę,że zda egzamin. Sam tak/podobnie paliłem i zawsze na koniec wypalonego węgla wrzucałem na noc kilka kawałków drewna-do rana stykło. Na okres przejściowy super sprawa,ale na ciągłe palenie już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #1073 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) No właśnie chodzi o to że ja ciągle to prawie nigdy nie palę,ale nawet przy paleniu ciągłym wrzucając na drewno więcej węgla,tyle by do rana był żar też to ma sens i w mrozy tak właśnie pojadę na okrągło drewno-węgiel-drewno-węgiel... dwa takie wsady na dobę rano i wieczorem,a w okresach przejściowych mniej węgla po prostu i wygaszanie na noc,w poprzednim sezonie tak już paliłem ale z drobną wesołą z hurtowni opału ,lecz 10kg nieraz nie utrzymało żaru od 7 do 18 musiałem dać 15 kg a mocniejszy już 10 kg a nawet 8 trzymał żar do 18 i o to mnie biega Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #1074 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zaraz się okaże, że Koledzy zadowoleni z Marcela to Ci, którzy jako Marcela kupili ruska. A niezadowoleni (koksiki, smoła) kupili prawdziwego Marcela :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #1075 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Może tak być ale ruski chyba nie ma mocy,a to się wyczuje i popiołu więcej,ale może mniej upierdliwy faktycznie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi