Skocz do zawartości
IGNOROWANY

O pompach ciepła i nie tylko (wydzielone z Jak Kupujecie Dobry Pellet?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak z jednym ale.

Człowiek spłacał 20 lat hipotekę i nie chce już "powtórki z rozrywki", a obecnie stać go na opał. Co będzie za 5-10 lat tego z nas nikt nie wie 😉

Osobiście władam pieniądze w rzeczy które przynoszą nawet niewielkie oszczędności (procentujące w skali lat) bo wiem, że za chwilę tych pieniędzy mogę nie mieć. 

Co do "musi się zwracać" to hasło zawsze mnie rozbawiało, tylko dlaczego ludzie nie stosuję tego do nowego auta, telewizora, czy smartfona? 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Inwestycja to jest jak zapłacisz 50 tys za pompę ciepła albo PV. A jak to samo kupisz za 5tys to jest raczej łapanie okazji. Tak że inwestowania nie polecam, lepiej kupować z sensem.

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Wydaję kasę na to co konieczne bo nie mam jej w nadmiarze. Na pierwszym miejscu zdrowie, w przyszłym roku samochód, bo staremu stuknęło 20 lat i zaczyna się sypać, do tego dochodzi wymiana pokrycia dachu, na którą kasy już brak. PC to bardziej odległa przyszłość, dopiero kiedy kocioł odmówi posłuszeństwa.

Opublikowano (edytowane)

I to jest właśnie racjonalne gospodarowanie zasobami, sytuacja każdego z nas jest inna i wpływa na nią wiele zmiennych. Kolega @o6483256 pisał wcześniej, że bawi go hasło "musi się zwrócić" podając przykład telefon, samochodu czy telefonu. To ja dodam jeszcze teatr, książka, wczasy itp. itd.,tylko co ma piernik do wiatraka. Przecież np. docieplenie domu można bardzo łatwo skalkulować, przed ociepleniem koszt ogrzewania 4500 po ociepleni zakładamy 2000 i nie chodzi o to, z jakiego źródła ciepła. Koszt ocieplenia 70000 i to chyba łatwo policzyć, zresztą kolego  w poście #39 piszesz o zwrocie ze zmiany źródła ciepła, czyli coś tam jednak liczysz:).

Mnie natomiast śmieszy jak ktoś pisze ,że wcześniej spalał 2 tony pelletu  i on podrożał z 1500 na 1800 tragedia.

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Nie czekaj aż się kocioł rozsypie, bo będzie już za późno żeby dopasować całość pod coś innego niż kolejny kocioł. Sam używam samochodu który skończył w tym roku 20 lat i na razie nie mam zamiaru wymieniać tego na nic młodszego. Trzeba przekalkulować czy kupić nowszy i czasami droższy w utrzymaniu, czy reanimować starego. Teraz samochody praktycznie leżą czasami po rowach, bo nikt nie chce tego kupować.

Opublikowano
8 minut temu, oxalis3 napisał(a):

Mnie natomiast śmieszy jak ktoś pisze ,że wcześniej spalał 2 tony pelletu  i on podrożał z 1500 na 1800 tragedia.

To jęczenie, to cecha narodowa Polaków 😉

Opublikowano
9 minut temu, carinus napisał(a):

Nie czekaj aż się kocioł rozsypie, bo będzie już za późno żeby dopasować całość pod coś innego niż kolejny kocioł.

Czy możesz sprecyzować dlaczego będzie za późno, bo ja przed montażem PC mogłem tylko zwiększyć grzejniki i to kosztowało mnie 1700 PLN i 1 przedpołudnie roboty

Opublikowano
47 minut temu, oxalis3 napisał(a):

Co ty pierdzielisz ? pellet w ciągu roku podrożał 100% .

Widać ze nigdy pelletem nie paliłeś .