Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam. 

Mam problem z kotletem Ferroli Biopellet Pro 12 Kw (rok prod. 2022), dot. temperatury spalin. Zaraz po uruchomieniu sterownik kotła podaje temp. spalin -32 stopnie.

Po włączeniu rozpalania temperatura spalin stopniowo rośnie, ale po kilkunastu minutach sterownik wywala błąd Er12 (co jak się domyślam wynika z braku odpowiedniego przyrostu temp. w zadanym czasie).

Wymieniłem czujnik spalin na nowy, oryginalny, ale w dalszym ciągu prezentowana temp. to -32 stopnie.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją?. Zastanawiam się, czy czujnik można jakoś skalibrować (instrukcja nic na ten temat nie wspomina), czy błędny odczyt jest wynikiem uszkodzenia toru pomiarowego sterownika.

Opublikowano (edytowane)

Obstawiam że masz zły czujnik temp. (od biedy brudne styki na kablach) 

Bież miernik w rękę i katalog o czujnika, sprawdź czy dobrze pokazuje 

Jakieś źródło ciepła ze znaną temp i masz wszystko jak książka pisze 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Zawsze może wziąć multimetr w łapę i mierzyć gdzie znika pomiar, może to zimny lut albo pękła ścieżka.

Roboty 10min a kasa nie mała będzie za płytę 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 4.05.2026 o 08:16, szakallo napisał(a):

Obstawiam że masz zły czujnik temp. (od biedy brudne styki na kablach) 

Bież miernik w rękę i katalog o czujnika, sprawdź czy dobrze pokazuje 

Jakieś źródło ciepła ze znaną temp i masz wszystko jak książka pisze 

Jak wspomniałem na wstępie wymieniłem czujnik na oryginalny i odczyt bez zmian. Dla porównania kupiłem też inny czujnik PT1000 i to samo.

Ciekawe, że oryginał pokazuje rezystancję ok 6 omów, a zamiennik 1015 omów w temp. otoczenia.

Opublikowano

6 ohm,to jakoby zwarcie.Moglo uszkodzic sterownika.

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty