Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, czeka mnie wymiana z pieca tak zwanego kopciucha z bdmuchawa na nowy piec i tu mam prośbę o podpowiedź nie jaki piec na ekogroszek, drewno i  peletbyl by najlepszy lub optymalny  chodzi o firmę , bardziej się bym nastawiał na palenie ekogroszku i drewna , wiem że jest dużo firm której prowokują ale każda chwali swój produkt a potem jest wielkie rozczarowanie.

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono literówki w tytule
Opublikowano

Tzw. rozczarowanie w 70% bierze sie że źle zaprojektowanej/wykonanej instalacji , 20% to nędzne sterowniki i 10% to same kotly. No ale wiadomo obiegowa opinia to podstawa...

Opublikowano

Możesz bardziej się rozwinąć w wypowiedzi bo bardziej się nastawiam na drewno i ekogroszwk a pellet to będzie takim dodatkiem .

Opublikowano (edytowane)

3 kombinacja,to juž troche przekombinowane,ni? Takie rzeczy uniwersalne sa troche do wszystkiego i do niczego zaraz.Brakuje tylko gaz i olej.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Śmierdzi to na kilometr chamskim , starym dolniakiem ubranym j.w kolega zauważył w nowe szaty z dołożonym palnikiem.
Taki kocioł i drewno = wygląd po tygodniu jak po 3latach użytkowania, obklejona komora zasypowa potocznie zwaną smołą.

Taki wehikuł powinien być jako zasypowy zawsze z buforem, ale.... są dwa czy nawet trzy triki:

Trik pierwszy same badania na pellet, ale jest dolniak, podstawowy sterownik bez obsługi bufora i nikt się o podłączenie bez bufora nie przywali a sam producent na legalu sprzedaje pelletowy... Ty jako user walisz w niego drewno... (w razie W producent ma podkładke w postaci atestu na drewno, którego nikt Ci nie wyda)

Trik drugi dany model przebadany na drewno (wymagane dodatkowe badanie dla producenta w UDT) i tu musi być droższy sterownik i musi być bufor, ale z kolei papiery są zrobione na palniku pelletowym i nie ma w nim mowy o węglu. Czyli tylko drewno-pellet

Trik 3 miks punktu 1 z 2. Tj na pellet, podstawowy sterownik, na stronie widać taki sam wehikuł na drewno, ale tego atestu nie dostaniesz, a na węgiel to owszem zbadano, ale z innym palnikiem (co podają na stronie), jak kupisz - dostaniesz z modelem pelletowym (bo wygodniej, ale poza instrukcją i badaniami), gdzie jego producent (palnika) odmówi Ci praw gwarancyjnych jak będziesz palić węglem.... więc albo sam upierasz się na palnik, do którego są badania albo świadomie rezygnujesz z gwarancji na palnik przy kombinacji z węglem....

Więc oglądaj, czytaj dokładnie strony, co jest napisane, czy sterownik ma obsługę bufora oraz o jakim palniku mowa oficjalnie a jaki masz dostać.....

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Kocioł trójpaliwowy(hybrydowy)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem , wiem że muszę równoważyć cenę z jakością a co za tym idzie dobrać optymalne paliwo , nie mogę nastawić się na jedno paliwo"pellet" z racji tego że mieszkam w domku jednorodzinnym 150/200m2 który był budowany przez rodziców i tam jest instalacja grawitacyjna wspomagają pompka obiegowa (główne rury mają 2cale i wszystkie są pochowane w scianach) i tak musi to pozostać , mieszkam z rodzicami na pierwszej kondygnacji a oni na drugiej więc nie pozwolą mi na jaką kolwiek teraz zmianę tych rur. A co do pieca musi być piec najlepiej ekogroszek i drewno  jeśli jest taki w sprzedaży?

Opublikowano

@Kar26 Dobrze abyś znalazł tu lub na innych forach kogoś kto ma kocioł który rozważasz. Zanim się takie użytkownik sam odezwie na forum to może kilka miesięcy minąć. Czasem coś jest na forum elektrody, muratora, youtube, facebooku. Możesz w wyszukiwarce w forum szukać danych osób i napisać im prywatną wiadomość - jest szansa, że odpiszą wcześniej. Niektórzy dają ogłoszenia na facebooku czy ktoś ma taki kocioł w okolicy i czy można zobaczyć.

Moim zdaniem dobrze abyś też zobaczył sobie takie tematy:

i drugi temat: